אזהרה: אבוקדו לא בשל משווק לצרכנים
כמדי שנה מועצת הצמחים מזהירה מפני קניית אבוקדו בוסר מזן גליל האגסי, בעל הקליפה הדקה. לטענת המועצה, יש מגדלים שמכרו לשווקים את גליל כבר מסוף השבוע האחרון, למרות שהוא צמיגי ולא אכיל. הסיבה: אפשר למכור אותו ביוקר
אחת האכזבות הקשות בקניית אבוקדו היא לשלם הרבה על פרי צמיגי שלעולם לא מבשיל ולפיכך אינו אכיל. כמדי שנה בקיץ מזהירה מועצת הצמחים את הצרכנים מפני קניית אבוקדו בוסר, שמשווקים לא אחראים מנסים למכור במחיר גבוה. גם אם תשימו אותו יומיים בשמש, הוא לא יתרכך אלא יצטמק, ובמקום שמרקמו יהיה קרמי - יקבל הפרי מרקם של גומי. אנשי המועצה גילו אבוקדו מזן גליל - ששיווקו לא החל עדיין באופן רשמי שכן הוא אינו בשל לאכילה - בבתי אריזה, מוכן להישלח לשווקים.
כל שנה אותו סיפור:
- 2009: מה קרה לאבוקדו?
- 2011: המלצה: קנו אבוקדו רק אחרי 20 באוגוסט
2015: יקר ולא אכיל: מי משווק אבוקדו לא בשל?
"הימים הללו – סוף יולי ותחילת אוגוסט - הם ימי מעבר בין ה'ריד', הזן האחרון של העונה הקודמת, שצורתו עגולה ככדור וקליפתו קשה וחלקה, לבין ה'גליל', הזן הראשון של העונה החדשה, שפירותיו מאורכים וחלקים וקליפתם דקה. פירות ה'ריד' נמכרים בתקופה זו במחיר גבוה במיוחד כיוון שאין תוצרת רבה והביקוש גדול", כך נמסר ממועצת הצמחים.
אורנה סנדל, מנהלת איכות וסטנדרטים בענף הפירות במועצת הצמחים, מסרה בהודעה לעיתונות כי "המצב הנוכחי גרם לכך שכמה מגדלי אבוקדו מסוג 'גליל' לא עמדו בפיתוי, והחליטו לשווק לצרכנים פרי מוקדם. מי שירכוש כעת אבוקדו 'גליל' יתאכזב מאוד; הפרי המוקדם הזה לא יבשיל, יישאר בלתי אכיל, וקנייתו תסתיים במפח נפש. למרות הפופולריות הגדולה של האבוקדו, אנחנו ממליצים לצרכנים להמתין עד סוף אוגוסט לפני שקונים אבוקדו מזן 'גליל' ועד סוף ספטמבר לפני שקונים אבוקדו מזן 'אטינגר'".
אל תשלמו 40 שקל על ק"ג אבוקדו
בעבר הסבירו חקלאים ל-ynet כי אבוקדו בשל וטוב למאכל נמדד ברמת השומן שבו. לכל זן רמת שומן מינימלית ייחודית לו, והיא שמגדירה את בשלות הפרי. בדיקת הבשלות היא לפי "חומר יבש" שמצוי בפרי, שהוא בעצם האומדן לכמות הנוזלים. ככל שהפרי בשל יותר, כך מצטמצמת כמות הנוזלים בו. ב'גליל' שמשווק כהלכתו מדובר בדרך כלל ב-18.5% חומר יבש, ואילו אם תראו אותו בשווקים או ברשתות בימים אלה, דעו שהוא נמכר מוקדם מדי ושהוא מכיל כ-14% חומר יבש.
במועצה מדגישים כי קטיף מוקדם מדי של פרי שעדיין לא הגיע לרמה הנדרשת של שומן יוביל להתכווצות הקליפה, להשחרה ולריקבון של אזור העוקץ וסביב הגרעין. בנוסף לזה הוא יישאר קשה ובלתי אכיל. ענף הפירות במועצת הצמחים מפרסם מדי שנה תאריכי קטיף ומדדי הבשלה למגדלים ולמשווקים. אנשי המועצה פועלים בשטחי הגידול ובשווקים כדי למנוע קטיף מוקדם ולוקחים בדיקות למעבדה עבור החקלאים.
הסיבה למכירה המוקדמת הזאת היא כאמור - כסף. מחיר אבוקדו ברשתות השיווק נע כיום בין 14.90 שקל לק"ג, מחיר נמוך, ועד 39.90 שקל לק"ג במחיר גבוה. ברוב הרשתות הוא נמכר סביב 30-20 שקל. יש סניפים שמציעים אותו במבצע: 9.90-4.90 שקלים לק"ג. ברגע שתחל רשמית עונת זן הגליל - המחירים יירדו.