יקר ולא אכיל: מי משווק אבוקדו לא בשל?
אם מנסים למכור לכם בימים אלה אבוקדו ירוק ומוארך מזן "גליל", אל תקנו אותו, אלא אחרי 20 באוגוסט, אחרת תשלמו הרבה על אבוקדו מאכזב, מצטמק ולא טעים. מדי שנה מגדלים וסוחרים מנסים לנצל את המחסור באבוקדו ולמכור את "גליל" בטרם עת, כדי לתפוס טרמפ על המחירים הגבוהים. בעוד כמה שבועות המחירים יירדו
כל כמה שנים הסיפור הזה חוזר על עצמו: קניתם אבוקדו, פרי לא זול בדרך כלל, הגעתם הביתה וגיליתם שהוא לא טעים, לא עסיסי, מצטמק ומשחיר. בקיצור, לא אכיל וגם יקר.
זו לא אשמת האבוקדו: יש מגדלים או סוחרים שמנסים למכור בימים אלה אבוקדו לא בשל, משום שיש מחסור בשוק בעקבות תקופת מעבר בין זנים. המשווקים רוצים לתפוס טרמפ על המחירים שעלו בעקבות המחסור, והצרכנים משלמים את המחיר. בסופו של דבר, גם המגדלים משלמים - להבא הצרכן יחשוב פעמיים אם לקנות אבוקדו, שכן יחשוש שמדובר בהימור.
איזה זן לקנות?
כרגע, הזן שמומלץ לקנות זה "ריד", אבוקדו שקליפתו ירוקה כהה וצורתו עגולה. זה הזן המאוחר ביותר של האבוקדו, וכיוון שנותר מעט ממנו - מחירו גבוה. הזן שלא מומלץ לקנות כרגע זה ה"גליל" - אבוקדו שקליפתו ירוקה בהירה וצורתו מוארכת, כצורת דלעת קטנה. מדובר בזן שטוב למאכל, אבל רק אחרי 20 באוגוסט, מועד הקטיף הרשמי שלו.
"סוחרים וחקלאים קוטפים את הזן טרם זמנו. 25-20 יום לפני הזמן. הפרי לא ראוי לאכילה", אמר ל-ynet יו"ר שולחן מגדלי האבוקדו במועצת הצמחים ראובן דור. "ביולי אוגוסט כדאי לקנות רק את זן ריד, שכרגע מגיע מקירור או ממגדלים בדרום שעוד נותר להם פרי. הזנים המוקדמים כמו הגליל, עוד לא מוכנים לשיווק. בימים אלה אנחנו עורכיםבדיקות מעבדה לחומר היבש, שאמור להגיע ל-21%. כרגע הוא סביב 14%. יש לו עוד 3.5 שבועות להבשיל".
איפה מוכרים את הגליל הלא בשל?
"ראינו אותו בצריפין, בחנויות וגם ברשתות".
המחיר ירד מ-20-30 שקל ל-14-12 שקל לק"ג
שחר גרינברג, מגדל מקיבוץ עברון, אמר ל-ynet שבאבוקדו הלא בשל אין מספיק שומן, לכן הוא לא אכיל ומצטמק. ברשתות מוכרים בימים אלה אבוקדו (בעיקר מזן ריד) ב-40 שקל (אורגני) עד 30-20 שקל.
"המחרים גבוהים מאוד כרגע כי העונה הקודמת נגמרה והיה חוסר גדול", מסביר גרינברג. "גם ריד שנמצא כרגע בשווקים וטוב לאכילה, כבר נמצא בסוף דרכו. עקב כך, אבוקדו עולה כרגע 30 שקל לק"ג. אלה מחירים מאוד גבוהים, לכן יש כאלה המנסים לדחוף את הזן הלא בשל ופוגעים בכל הענף. כשהעונה של הגליל תחל המחיר ירד ל-14-12 שקל לק"ג".
ירידה משמעותית במחיר.
"כי הגליל זן קצת פחות איכותי".
איזה זן מגיע אחריו?
"הזן המרכזי - אטינגר. אותו מותר לקטוף מ-15 בספטמבר, אחרי בדיקות מעבדה של חומר יבש. זה זן שנחשב למאוד טעים והכי מבוקש בשוק, ויש ממנו כמות מאוד משמעותית. אחריו נכנסים המון זנים - האס, שהוא הזן הכי מבוקש באירופה וזנים ירוקים אחרים כמו פינקרטון. יש משהו כמו 15 סוגים של אבוקדו. ריד זה הזן האחרון שמתחיל להיקטף החל מאמצע מרס".