שתף קטע נבחר

מהפכת הטבעונות השקטה של בתי הקפה

מי בכלל צריך ביצים או חמאה? יוזמה חדשה בקרב רשתות בתי קפה תביא להחלפת מאפים כמו בראוניז, עוגות וקישים במנות טבעוניות דומות. "לא לצד, אלא במקום", אומרים בעמותת ויגן פרנדלי. בין הרשתות: רולדין, לחמים ולה פרינה. "אנשים לא הרגישו שהחלפנו את העוגה"

האם בקרוב המאפים האהובים עליכם יוחלפו במאפים טבעוניים? מספר רשתות בתי קפה ומאפיות מתכננות להחליף את אחד המאפים שלהם או יותר, במוצר טבעוני זהה. בין הרשתות שמצטרפות ליוזמה: לחמים, רולדין, קפה ביגה ולה פרינה. רובן מתכוונות להחליף מאפה פרווה, שכולל ביצים, במאפה טבעוני. מיעוטן יעזו להחליף את המאפה החלבי שלהם במאפה טבעוני, כך שהגרסה הטבעונית תהיה היחידה שתימכר. 

 

איגוד המזון: צפוי מחסור בחלב 1% בפסח

נפתחה חנות דקטלון בתל אביב - ומה עם המחירים?

רשת סופרמרקטים לטבעונים: 6 סניפים עד 2018

מצפוני וצרכני: כרטיס מועדון עם הנחות לטבעונים

 

בשלב הראשון מדובר במאפים כמו בראוניז, עוגות ועוגיות וכן קישים מלוחים, כשרוב הרשתות יחליפו פריט אחד או שניים מהתפריט. בשלב הבא - תשקל הרחבה של המהלך ומעבר גם למנות שאינן מאפים.

 

מדובר ביוזמה של עמותת ויגן פרנדלי, שפנתה לאחרונה למבחר בתי קפה ומאפיות במטרה "לטבען" את המאפים, בלי שהטעם או האיכות ייפלו משל המוצר המקורי. "החברות יעשו את זה לא בהכרח למען שיפור האיכות, הבריאות, או למען בעלי חיים, אלא כי זה ישתלם להן. המטרה שלנו היא שרוב המאפים בישראל יהפכו לטבעונים. זה אמנם אתגר, אבל עבור כל חברה שסיימנו לעבוד איתה על מוצר, הוא יצא מאוד דומה למקור או טעים יותר", אמר ל-ynet מנכ"ל עמותת ויגן פרנדלי, עומרי פז. 

 

>>לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

  (צילום: רונן ברגמן)
מאפים ברולדין(צילום: רונן ברגמן)
 

 

"המטרה שלנו היא שזה לא יהיה לצד הפריט הקיים, אלא במקום. נסייע למפעלים ולרשתות הקפה המובילים בישראל להוציא את הרכיבים מן החי מהמוצרים שלהם בעזרת השף קונדיטורית הבינלאומית טל האוזן, ואנחנו מציעים ליווי צמוד של מומחים בתחום המזון הטבעוני. המטרה שלנו היא שתוך שנתיים שלוש 60%-70% מהמאפים בישראל יהיו טבעוניים.

 

"יש מוצרים שקל 'לטבען' כמו רוגלך, בורקס, אבל גם עוגות בחושות. רוב המאפים הולכים להיות טבעוניים. הרשתות לא יעשו את זה למען שיפור האיכות, הבריאות או למען בעלי חיים. הן יעשו את זה כי זה ישתלם להן. אנשים יאהבו את המאפים כי הם טעימים ולאו דווקא כי הם טבעוניים. אנחנו רוצים לשנות את השוק. כרגע רוב החברות ייצאו עם מוצר אחד או שניים, אבל אנחנו במטרה להוכיח שזה עובד".

עומרי פז  (צילום: באדיבות ויגן פרנדלי)
עומרי פז. "אנשים יאהבו את המאפים כי הם טעימים ולאו דווקא כי הם טבעוניים" (צילום: באדיבות ויגן פרנדלי)

 

הקונדיטורית טל האוזן שאינה טבעונית, הפכה בעקבות המיזם ל"מפחיתנית", כך לטענתה. "זה אתגר ענק", היא אומרת. "אני משתמשת ברסק ענבים, שמן זרעי ענבים, חומץ, שמן קוקוס, תחליפי חלב ובקיש המלוח: גם פירה תפוחי אדמה. לרוב, אנחנו מורידים את העלות של הפריטים, כי ביצים זה מוצר יקר יחסית וכשמדובר בשומן, תלוי בסוג השומן בו משתמשים. גיליתי שכשמורידים ביצים וחלב אפשר להרגיש את הטעם של שאר הרכיבים. למשל בקרם שקדים פתאום ממש חשים בטעם המרציפני של השקדים".

 

לטובת קידום הפרויקט גויסו כרבע מיליון שקל בתרומות, באמצעות "מועדון הלקוחות" של העמותה "ויגן אקטיב". לדברי העמותה, היא כבר מפתחת מוצרים במסגרת הפרויקט לחברות כמו נאמן, פיס אוף קייק, מיסטר דונאטס, אנטקוביץ', דוידוביץ וביסקוטי.

 

"אנשים לא הרגישו שהחלפנו". המחיר בינתיים: לא השתנה

רשת לה פרינה לדוגמה כבר השיקה עוגת מוקה-פאדג' בחושה טבעונית שהחליפה את העוגה החלבית, ולדברי פז המהלך חסך שימוש בכ-12 אלף ביצים, 218 ק"ג חמאה ו-243 ליטר חלב. "אנשים בכלל לא הרגישו שהחלפנו את המוצר החלבי במוצר טבעוני", מסרו מהרשת.

   ()
 

הביצים למשל, הוחלפו ברסק תפוחים ללא סוכר. לכאורה, פחות חלבון יותר סוכר במוצר – אבל לפי פז, זה לא מוצר שבמילא נמצא במרכז השולחן ורכיב החלבון לא משמעותי בו.

 

בלה פרינה אמרו לנו "אנשים בכלל לא הרגישו שהחלפנו את המוצר החלבי במוצר טבעוני בתקופה הקצרה שהמוצר על המדפים. ואנשים קונים. המחיר נשאר זהה לצרכן: 42 שקל לעוגה הוא נמכר גם בסניפים שלנו וגם בסניפי טיב טעם שם יש לנו סניף בתוך סניף".

 

ביסקוטי, מאפייה שמוכרת למאות בתי עסק כולל רשת לנדוור, כבר מוכרת עוגיות שוקולד מתפוצצות בציפוי סוכר – טבעוניות, רק שלפי הרשת הן לא יחליפו את העוגיות החלביות אלא את עוגיות הפרווה. "אנחנו עדיין מוכרים את המוצר החלבי ומתכוונים להמשיך למכור אותו. יש לנו גם בראוני בפיתוח איתם אבל גם הוא יחליף את המוצר הפרווה הקיים".

עוגיות שוקולד מתפוצצות ביסקוטי (צילום: בועז לביא)
עוגיות שוקולד מתפוצצות ביסקוטי(צילום: בועז לביא)

 

מלחמים מסרו שהם בתחילת התהליך. "הכוונה להוציא את הביצים מעוגת השוקולד-נוגט שאנחנו מאוד גאים בה. אבל ייקח זמן עד שנגיע לתוצאה שנהיה גאים בה. אבל אנחנו חדורי מטרה וזה יקרה. אין מניעה שנרחיב את זה לעוד מוצרים".

 

ברשת רולדין אישרו: "ויגן פרנדלי הציעו להחליף מוצר קיים במוצר טבעוני. העלנו כמה אופציות למוצרים והצענו שנפתח במקביל כמה עוגות. בשלב הבא נתחיל בטעימות לראות אם זה יכול להחליף את הקיים". לדברי העמותה, מדובר בעוגה הבחושה ועוגת פס שיהפכו לטבעוניות.

 

ברשתות נוספות אמרו לנו שהמוצרים עדיין בפיתוח ואין לדעת האם התוכניות יתממשו אבל במיסטר דונאטס ,חברה שמספקת מוצרים למאות נקודות מכירה הפכו את זה למקדם מכירות. "הדונאטס שלנו טבעוניים", אמרה ל"ממון" אתיה בראון, מנכ"לית החברה. "הקאפקייקס שלנו הכילו ביצים וכיום הם לא מכילים ביצים והם נימוחים וטעימים באותה מידה, בזכות ויגן פרנדלי. הצרכנים לא יודעים שהם טבעונים ואחרי שטעמו, זה משנה את התפיסה שלהם את הטבעונות. צריך אומץ לקחת מוצר שכבר עובד מוכר השוק רוכש אותו ופתאום להחליט להפכו למשהו אחר. כרגע המחיר לא השתנה, למרות שהתרכובת מעט יותר יקרה עבורנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: רונן ברגמן
המאפים יוחלפו בטבעוניים?
צילום: רונן ברגמן
מומלצים