שתף קטע נבחר
 

מינהל התכנון: ב-2019 אושרו 140 אלף דירות - כ-35 אלף מעל היעד

מדובר בנתון נמוך מזה של 2018, אז אושרו 150 אלף יחידות דיור. הוותמ"ל אישרה 65 אלף יחידות דיור אשתקד - עלייה של 10% מ-2018, והוועדות המחוזיות אישרו פחות. במחוז מרכז אושר המספר הגבוה ביותר - 38.6 אלף דירות, ובמחוז צפון אושרו רק כ-12.7 אלף

יותר יחידות דיור אושרו על ידי הוותמ"ל (הוועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור) ופחות יחידות דיור אושרו על ידי הוועדות המחוזיות. כך עולה מסיכום נתוני 2019 כפי שהוצגו היום (א') על ידי מינהל התכנון. מהדו"ח המסכם של מינהל התכנון עולה, כי בשנת 2019 אושרו 140.6 אלף יחידות דיור, כ-35 אלף יח"ד מעל היעד השנתי שעמד על 105 אלף יח"ד. מתוך סך היחידות שאושרו אשתקד - 65 אלף אושרו במסגרת הוותמ"ל, עלייה של 10% לעומת 2018, אז אושרו בוותמ"ל 59.3 יח"ד.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

מועצת מקרקעי ישראל: התוקף של מחיר למשתכן הוארך בשנה נוספת

תמ"א 38 תסתיים ב-2022 - כך ייראה היום שאחרי

בפעם השנייה השנה: ביהמ"ש ביטל תוכנית לבניית שכונה חדשה ליד נמל אשדוד

 

מדובר בנתון נמוך מזה של השנה שעברה - אז אושרו 150 אלף יח"ד - אך יחד עם זאת ניתן לראות בבירור כי בעוד שב-2018 משקל הוותמ"ל בתוכניות שאושרו עמד על כ-40% (בסך הכול 59.3 אלף יח"ד) מסך התוכניות, והיתר (כ-90 אלף יח"ד) אושרו על ידי הוועדות המחוזיות. בשנת 2019 חלקו של הוותמ"ל עלה גם ביחס לסך התוכניות ועמד על 46%, כאשר גם המספר האבסולוטי שתכננו הוועדות המחוזיות ירד ל-75 אלף בשנה.

Construction worker   ()
בניית מגדלי מגורים

תוקפה של הוותמ"ל היה אמור להסתיים במהלך הקיץ האחרון, אך היא הוארכה עד למועד של שלושה חודשים לאחר כינונה של הכנסת החדשה אשר אינו נראה עדיין באופק. יש לציין כי בשנים האחרונות הוטחה נגד הוותמ"ל ביקורת רבה, כאשר בין היתר נטען כי מדובר בגוף דורסני בעל סמכויות נרחבות מדי אשר מאפשרות לו לחלוש על שטחים פתוחים רבים בדרך ליעד של הגדלת מספר יחידות הדיור.

 

את התפתחות הוותמ"ל ניתן לראות גם בהשוואה לשנים קודמות, בשנת 2017 אושרו כ-127 אלף יח"ד, מתוכן 42 אלף אושרו בוותמ"ל, ובשנת 2016 - מוסדות התכנון אישרו כ-111 יח"ד, מתוכן כ-37.6 אלף יח"ד במסגרת הוותמ"ל. ובשנת 2015 - השנה הראשונה של פעילות הוותמ"ל - אושרו כ-100 אלף יח"ד, מתוכן רק 25 אלף יח"ד במסגרת הוותמ"ל.

 

יותר התחדשות עירונית ויחידות דיור בחברה הערבית

מנהלת מינהל התכנון, דלית זילבר, אמרה לאחרונה כי הוותמ"ל יתמקד בתקופה הקרובה בתוכניות להתחדשות עירונית וכן בתוכניות שמיועדות עבור המגזר הערבי. התקדמות בהקשר זה ניתן לראות כבר השנה (רק חלקה במסגרת הוותמ"ל) עם כ-30 אלף יח"ד שאושרו במסגרת התחדשות עירונית, כ-53.5 אלף יח"ד שאושרו באזורי הביקוש וכ-42 אלף יח"ד שאושרו בחברה הערבית.

מנכ
מנהלת מינהל התכנון, דלית זילבר(צילום: ניב קנטור)
 

בחלוקה למחוזות ניתן לראות, כי במחוז מרכז אושר המספר הגבוה ביותר של יח"ד - 48.6 אלף, במחוז דרום אושרו כ-43.2 אלף, במחוז ירושלים 5,600, במחוז תל אביב כ-6,700, במחוז חיפה כ-25.4 אלף יח"ד, ובמחוז צפון אושרו כ-12.7 אלף יח"ד.

 

לצד תוכניות ליחידות דיור, מינהל התכנון התמקד השנה בקידום ואישור תוכניות בתחום התחבורה והתשתיות והחל בקידום תוכנית התשתית הגדולה ביותר במדינת ישראל - המטרו. לשם כך, הוקם בשנת 2019 אגף ייעודי במינהל התכנון שתפקידו לקדם את הפרויקט הלאומי. תוכנית המטרו כוללת שלושה קווי מטרו באורך כולל של 140 ק"מ וכ-105 תחנות המשרתות 23 רשויות מקומיות. התוכניות לשלושת הקווים הוגשו, וצפויות לעלות לדיון ברבעון הראשון של שנת 2020 לצורך העברתן להערות והשגות הציבור.

 

בנוסף, אושרו השנה כ-42 ק"מ של מסילת רכבת קלה במחוזות מרכז-ת"א ואושר מקטע עמק רפאים בקו הכחול של הרכבת הקלה בירושלים, ובכך הושלם תכנון הקו כולו. בנוסף, כ-110 ק"מ של מסילת רכבת קלה (בתל אביב, ובחיפה-נצרת) מצויים בהליכי תכנון מפורט לפני ביצוע, ליווי ביצוע והיתרי בנייה. כמו כן, אושרו שני פרויקטי תשתית חשובים ברמה הלאומית - מתקן ההתפלה בגליל המערבי ומתקן פוטו וולטאי בחבל התענך.

 

בהיבט הסביבתי הציגו במנהל התכנון שיא בהכרזות על שמורות וגנים לאומיים, כאשר הכריז שר האוצר, בהמלצת מנכ"לית מינהל התכנון, על 20 אתרים כשמורות טבע וכגנים לאומיים חדשים, בהיקף של כ-240 אלף דונם. יש לציין בהקשר זה, כי לא מדובר בהיקף שטחים פתוחים אלא רק בשטחים שהוגדרו כשמורות. השנה אושר גם מסמך המדיניות למרחב הימי של מדינת ישראל. המסמך אושר על ידי הוועדה לשמירה על הסביבה החופית (הולחוף), ועוסק במכלול רחב של נושאים, כולל קווי מדיניות וכן מדיניות מרחבית והשלמתו מצרפת את ישראל לרשימה מכובדת של מדינות מפותחות שהשלימו בשנים האחרונות מהלך תכנוני דומה למרחב הימי שלהן.

 

מנכ"לית מינהל התכנון, דלית זילבר אמרה על הדו"ח השנתי, כי "המשימה המרכזית היא המשך קידום התוכנית האסטרטגית ותכנון מדינת ישראל לקראת שנת 2040 בדגש על התחדשות עירונית, תשתיות תוך מתן דגש על איכות התכנון והאדם במרכז".

 

איך תשפיע מערכת בחירות שלישית על מחירי הדירות? צפו בדיון באולפן ynet    (צילום: ירון ברנר)

איך תשפיע מערכת בחירות שלישית על מחירי הדירות? צפו בדיון באולפן ynet    (צילום: ירון ברנר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים