שתף קטע נבחר

 

בעקבות התחקיר: הועבר פיקוח הכשרות על "דאבח"

על בית המטבחיים הגדול במדינה פיקחה הרבנות המקומית כרמיאל, באמצעות הרב הראשי המקומי וראש המועצה הדתית. אלא שתחקיר ynet ו"ידיעות" העלה כי בני משפחה של המפקחים התפרנסו מבית המטבחיים, וכי קיים חשד לפגיעה באיכות הכשרות במפעל. היום הודיעה הרבנות הראשית על העברת הכשרות לאור עקיבא, עקב "חשש לניגוד עניינים"

בעקבות תחקיר ynet ו"ידיעות אחרונות": הרבנות הראשית לישראל הודיעה היום (ב') כי האחריות על פיקוח הכשרות ב"דבאח", בית המטבחיים הגדול במדינה, תועבר מהמועצה הדתית כרמיאל - למועצה הדתית אור עקיבא. בכך יימנע ניגוד עניינים חמור, שעלול לפגום באיכות הכשרות במפעל.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

לפני כשלושה שבועות חשפנו חשדות חמורים בכל הקשור לפיקוח על כשרות הבשר ב"דבאח", אחד מספקי הבשר הכשר הגדולים בישראל. על הכשרות במפעל פיקחה הרבנות המקומית כרמיאל, באמצעות הרב הראשי המקומי, אליהו מלכה, והמועצה הדתית בראשות שאול פרץ. ואולם התחקיר העלה כי בשני המקרים, בני משפחה של המפקחים התפרנסו מבית המטבחיים, מה שעורר חשד לניגוד עניינים.

 

עוד בנושא בערוץ היהדות :

 

בעקבות זאת, הוחלט להוציא את הפיקוח על המפעל מידי הרבנות הראשית בכרמיאל, ולהעבירה לרבנות אחרת. היועץ המשפטי של הרבנות הראשית, עו"ד הראל גולדברג, הודיע כי "נוכח החשש לניגוד עניינים, אנו סבורים כי המועצה הדתית והרבנות המקומית כרמיאל מנועות מלהמשיך להעניק שירותי כשרות ותעודת הכשר לבית המטבחיים 'דבאח'".

 

"יש פה מחדלים גדולים"

ביחד עם המותג "אדום-אדום" של תנובה, אחראי "דבאח" על כמעט 80% מהבשר הכשר המגיע לצלחות של הישראלים. ככזה, תחום הכשרות מהווה חלק ניכר מתקציב המפעל. בכדי לעמוד בדרישות הרבנות הראשית, מועסקים בו כ-20 משגיחי כשרות, ומספר דומה של שוחטים. על פי הערכותיהם של גורמים שונים בשוק הבשר, "דבאח" מוציא מדי חודש כחצי מיליון שקלים על משכורות למשגיחים ולשוחטים הללו.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

"דבאח" איננו מעסיק את משגיחי הכשרות והשוחטים שלו ישירות, אלא דרך קבלן משנה - חברת "זבחי צדק" - המספקת לו כוח אדם וגוזרת קופון נאה. מי שעומדת בראש החברה היא שולה פרץ, אשתו של יו"ר המועצה הדתית כרמיאל, שאול פרץ.

 

מצד אחד מעורב פרץ עד צוואר בחברה של אשתו, ומן הצד השני הוא מכהן כיו"ר המועצה הדתית כרמיאל, שרבה הראשי מעניק את תעודת הכשרות ל"דבאח". באמצעות החברה, מעסיקה משפחת פרץ לא רק את המשגיחים ב"דבאח", אלא גם את אלה המפקחים עליהם בשם הרב. ובמילים אחרות, חברתו של פרץ מפקחת על עצמה.

 

ניגוד העניינים המובנה מיטיב לא רק עם פרץ, אלא גם עלול לאפשר ל"דבאח" ליהנות מיד מקלה בכל הנוגע לפיקוח על הכשרות. עדויות של משגיחי כשרות העובדים ב"דבאח" מאששים את ההנחה הזו. "יש פה מחדלים מאוד גדולים, מחדלי כשרות שאנחנו כבר לא מסוגלים לסבול", אומר אחד מהם. "פנינו לכולם, אבל לאף אחד לא אכפת. כולם מפחדים".

 

החברה שכולם, איכשהו, קשורים אליה

חברת "זבחי צדק" נרשמה ברשם החברות בפברואר 2004 על ידי גיסתו של פרץ, אסתר דרעי (אין קרבה משפחתית לאריה דרעי). כבר בינואר 2005, פחות משנה לאחר שהוקמה, הועברו כל מניות החברה מאסתר דרעי לשולה פרץ, אשתו של שאול פרץ. "אסתר לא הסתדרה שם, אז היא פנתה לאשתי והעבירה לה את המניות", הסביר פרץ בשיחה עמו.

 

למרות העברת המניות, במשך כמה שנים הוסיף שמה של דרעי להתנוסס על מסמכי החברה כמנכ"לית, מה שלא מנע משולה פרץ לחתום על המסמכים הללו בשמה. גם שאול פרץ עצמו מופיע על כמה ממסמכי "זבחי צדק". על מסמך מ-2006, מול בנק הפועלים, הוא חתום תחת התואר "מנכ"ל". גם במסמך מ-2010 מופיע שמו של פרץ, הפעם תחת ההגדרה "מנהל". לדברי פרץ, לא זכור לו שאי פעם חתם על מסמכי החברה.

 

אגב, מי שהגיש את מסמכי פתיחת החברה לרשם החברות הוא עו"ד חאתם דבאח, המכהן היום כמשנה למנכ"ל "דבאח". לדברי בית המטבחיים, באותה תקופה שימש "דבאח" כעורך דין פרטי ולא היה קשור לחברה.

 

כשהמפוקח מעסיק את המפקח

גם הרב הראשי של כרמיאל, מי שחתם עד כה על תעודת הכשרות של "דבאח", קשור בעקיפין למפעל. הרב אליהו מלכה מינה את בנו, יצחק, לשמש כמפקח על המפעל. באופן תמוה ובניגוד לנהלים הרגילים של הרבנות והמשרד לשירותי דת, יצחק מלכה אינו מועסק על ידי המועצה הדתית כרמיאל, אלא על ידי חברת "זבחי צדק" של משפחת פרץ. ובקיצור, המפקח מועסק על ידי אותה החברה שעל אנשיה הוא מפקח.

 

ניגוד העניינים הזה מאיים ללא ספק על כשרות הפיקוח ב"דבאח", אך הוא יוצר מצב נוח מאוד לכל המעורבים. כך למשל, הצמד פרץ-את-מלכה יכולים לשלוט בהנחיות הנוגעות לעבודת המשגיחים ב"דבאח", תחת איצטלה שאלו דרישות המועצה הדתית או הרבנות.

 

"הם יכולים למשל להגיד למפעל 'אתה צריך עוד משגיח פה, אתה צריך עוד משגיח שם', וכך להגדיל את כמות המשגיחים", מסביר גורם מתחום הכשרות. גם אנשי "דבאח" יכולים ליהנות מהמצב, למשל על ידי כך שיעניקו לחברת "זבחי צדק" תוספת תשלום, עבור הקלה בהשגחה במקומות הנוחים להם.

 

וכך, לא נראה שיש למישהו מהצדדים אינטרס להחמיר את הפיקוח על הכשרות במפעל. "אני בטוח שהפיקוח על הבשר ב"דבאח" הרבה פחות מחמיר מאשר בבתי מטבחיים אחרים, בהם המפקח הוא לא בעל עניין במפעל", אומר אותו גורם מתחום הכשרות.

 

פרץ טען: המשרד לשירותי דת נותן לי גיבוי

הקשר בין שאול פרץ לחברת "זבחי צדק", היה ידוע היטב למנהליו במשרד לשירותי דת. למרות זאת, במשך שנים אפשרו אנשי המשרד לרעייתו של פרץ להמשיך להחזיק בחברה, בעוד הוא מכהן כיו"ר המועצה הדתית. האישור הזה איפשר לפרץ לטעון עד היום לניקיון כפיים.

 

"המשרד יודע במפורש על העסק של אשתי, ואם היה ניגוד עניינים הוא היה מודיע לי כבר מזמן", מסביר פרץ. "אם המשרד יודע ונותן לי גיבוי, אני לא חושב שאני עובר על החוק". גם ברבנות ובעיריית כרמיאל ידעו על הקשר בין פרץ לבין "זבחי צדק", אך נמנעו מלפעול נגד ניגוד העניינים שהוא מצוי בו, לכאורה.

 

כאמור, בעקבות פרסום התחקיר ב"ידיעות אחרונות" וב-ynet נדרשו אנשי משרד הדתות והרבנות הראשית לטפל בסוגיה. היום הודיע היועץ המשפטי לרבנות כי "נוכח החשש לניגוד העניינים, האחריות למתן שירותי הכשרות לבית המטבחיים 'דבאח' תועבר לרבנות מקומית מוסמכת אחרת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים