החלטה נדירה: נישואי הסבתא בוטלו - עשרות ממזרים ניצלו
שלושה דורות של משפחה אחת מאזור הדרום הוכנסו ל"רשימות השחורות" והוגדרו כ"פסולי חיתון" עד עולם, לאחר שהסבתא שעלתה ארצה מגאורגיה, ילדה בת בעודה נשואה. לאחר תחקיר ממושך ביטל בית הדין את הנישואים הראשונים, וקבע כי העדים היו פסולים, הרב לא היה רב - וגם קניין כנראה לא היה
איך מתירים שלושה דורות של "ממזרים" – עשרות ישראלים בני משפחה אחת, שמוגדרים כ"פסולי חיתון" עד עולם? על פני עשרות עמודים ותחקיר ארוך, פותר בין הדין הרבני טרגדיה משפחתית וכתם שחור על בניה ונכדיה של אישה שנחשבה כ"נואפת" על פי ההלכה.
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
ראשית הסיפור – בגאורגיה של שנות השישים, תחת השלטון הקומוניסטי. לאחר כמה שנות נישואין נפרדה האישה מבעלה, וכמה שנים אחר כך – בשנות השבעים - עלתה ארצה ונרשמה כאלמנה, לאחר שלדבריה קיבלה מידע שבעלה נפטר.
קראו עוד בערוץ היהדות :
"רבותיי, אפשר להיות יהודי מאמין בתל אביב"
בישראל הכירה האישה גבר, וממערכת היחסים הזו נולדה להם בת. אלא שבזמן ההריון נודע לה כי בעלה שנותר בגאורגיה עדיין חי. כשהייתה הבת בת שנתיים, התגרשה האישה מבעלה הראשון ונישאה כדת משה וישראל לאבי בתה. גם הנישואים האלה נגמרו, אך הילדה נותרה מסומנת כ"ממזרה" ואמה – כנואפת, לאחר שילדה אותה לגבר אחר בזמן שבעלה (הראשון) היה בחיים.
הילדה גדלה ונולדו גם לה ילדים, שהיו מוגדרים כולם כ"פסולי חיתון" ורשומים כ"ממזרים" ברשימות השחורות שמנהלת הרבנות. בניגוד למקרים אחרים, הרי שממזרים אסורים לבוא בקהל ישראל, וכל הצאצאים שנולדים להם נושאים את הכתם עד עולם.
העדים לא כשרים, הרב פסול
בהרכב מיוחד של שלושה אבות בתי דין ותיקים - הרב אליעזר איגרא, הרב אליהו אברג'יל והרב בנימין בארי - דנו חברי בית הדין הרבני האזורי בבאר שבע ארוכות בתיק, על ההיבטים העובדתיים וההלכתיים המורכבים והמסובכים שבו.
תחקיר ממושך הוביל אותם אנשים שנכחו במהלך אירוע הקידושין בגרוזיה לפני 60 שנה בסופו של התחקיר – בוטלו הנישואים, מהלך מסובך הלכתית שנשמר למקרים נדירים בלבד. כתוצאה מהמהלך, האישה לא נחשבה נשואה מבחינה הלכתית – ולכן גם צאצאיה אינם ממזרים.
"בשנים אלו היה שלטון הרשע הקומוניסטי בשיא תוקפו, והדת היהודית כבר נעקרה עשרות שנים קודם לכן", כתבו הדיינים בפסק הדין. "כך שבשנות ה-60 היו העדים בחזקת עמי הארצות ומחללי שבת בפרהסיה".
הדיינים התחשבו הלכתית גם בעובדה שלאם לא היה רצון להביא ממזר לעולם מלכתחילה, והניאוף נעשה בשוגג. את עדי הנישואים הם פסלו משום שאחד מהם היה קרוב משפחה, והשני יהודי מחלל שבת.
כמו כן הטילו הדיינים ספק באם הטבעת נקנתה ונמסרה על פי דיני ההלכה – והגיעו למסקנה כי קיים חשש שהטבעת לא הייתה של החתן. ולבסוף, קבעו הדיינים כי הקידושין נערכו על ידי "עם הארץ" ולא על ידי רב מוסמך. במקרה הזה, חזן בית הכנסת שלא הוסמך לרבנות.
כך ביטלו הרבנים את הנישואים הראשונים של הסבתא שנעשו "שלא כדין", וקבעו כי עשרות צאצאיה של הסבתא, המתגוררים כיום באזור הדרום - מותרים לבוא בקהל ונוקו מחשש ממזרות.