"התעללות וניצול הדבורים": הטבעונים נגד תפוח בדבש
פעילים למען בעלי חיים וטבעונים בארץ ובעולם קוראים להחרים את מנהג התפוח בדבש, בטענה כי תהליך הייצור כרוך בצער וסבל לדבורים: "הדבש נועד לצאצאים ולא לנו. זה כמו לקחת מבעלי חיים עור או ביצים", הם אומרים. ראש ארגון "צהר": "בכל מקום שבו בעלי החיים משמשים את האדם - מותר"
חשבתם שמתעללים בתרנגולות? עוד קודם ליום כיפור והכפרות מתייצבים הטבעונים לצד הדבורים. בשבוע האחרון מתגברות קריאות של פעילים למען בעלי חיים ואגודות טבעונים בארץ ומחוצה לה, להחרים השנה את מנהג התפוח בדבש.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
אתי אלטמן, ממייסדי עמותת "תנו לחיות לחיות", קוראת לציבור הדתי והמסורתי לשנות את המנהג המסורתי של טבילת תפוח בדבש, ולעבור לתחליפים כמו סילאן או מי סוכר. לדבריה, "לכל בעלי החיים מגיע לחיות כמו שלנו מגיע לחיות. זה לא משנה אם מדובר בכלבים או חתולים, אם אלו תרנגולות או אפילו דבורים.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- איך דיסני לא חשבו על זה: דה כושר מרמייד
- "נכנעתם לדוסים": אגאדיר הוציאה את החזיר מהתפריט - וחטפה
- כאן מדברים עברית בלבד: ברוכים הבאים לאומן הישראלית
"אנחנו ב-2018 והגיע הזמן שנהיה מדינה נאורה. כפי שבעבר קראנו לא להשתמש בתרנגולים לכפרות, ולקיים את המנהג בעזרת כסף הנתרם לעניים - מה שמותר ואף רצוי על פי ההלכה - כך צריך להבין שמנהג אכילת התפוח בדבש גורם לפגיעה בדבורים".
ענף ייצור הדבש: "אכזרי ונצלני"
קריאתה של אלטמן מתפרסמת בעקבות קריאה דומה של ג'פרי כהן, מנכ"ל ארגון "הטבעונים היהודים" (Jewish Veg), שאמר ל-JTA כי טבעונים רבים רואים את ענף ייצור הדבש כאכזרי ונצלני. לדבריו, כדי להגביר באופן משמעותי את ייצור הדבש בכוורת, הדבוראים מתמרנים את דפוסי החיים הטבעיים של הדבורים, ובין היתר מחליפים את הדבש המיוצר במי סוכר, דבר הנחשב למזין פחות עבור הדבורים הצעירות, ומהווה פגיעה בהן.
והוא מפרט: "כדי לגדל דבורים מקצצים למלכה את הכנפיים, כדי שלא תברח, ואז הפועלות מתקבצות סביבה וזה סוג של מאסר. מעבר לזה, הדבש נועד לצאצאים ולא לנו, ולקחת מהם דבש, זה כמו לקחת מבעלי חיים עור או ביצים".
הוא מוסיף כי "חשוב לזכור שהדבש הוא לא צורך קיומי ויש תחליף כמו סילאן, ולכן אין צורך לשעבד דבורים כדי להפיק דבש. נזכיר שהדבש המוזכר בתורה, הוא מתמר, אחד משבעת המינים. אז מי שרוצים לטבול תפוח בדבש, מוזמנים לעשות את זה בדבש המקראי. אני כבר לא מדבר על כך שהדבש מיוצר כאשר הדבורה מקיאה אותו. מי שרוצה לאכול קיא של אחרים, שיבושם לו".
"בעלי החיים משמשים את האדם"
הרב דוד סתיו, רבה של העיר שהם וראש רבני צהר, אומר מנגד כי "יש כאן ערבוב בין איסור צער בעלי חיים, לבין ההכרה שבעלי החיים נועדו לשימוש האדם". לדבריו, "הבעיה בכפרות היא שבדרך כלל לא אוכלים את הבשר אלא זורקים אותו, ולכן הביקורת. ציד של בעלי חיים בשביל השעשוע נחשב אף הוא למעשה אכזרי, שכן אף בו אין צורך אמיתי. אבל", הוא מדגיש, "בכל מקום שבו בעלי החיים משמשים את האדם - אזי השימוש מותר ולכן מותר לאכול דבש וחלב, בשר וכדומה".
מנתוני מועצת הדבש עולה כי צריכת דבש בקרב הציבור הישראלי מסתכמת בכ-4,000 טונות בשנה, כאשר בחגי תשרי משווקים בארץ כ-1,600 טון דבש. בישראל פועלים כ-510 דבוראים ו-120 אלף כוורות. כשני שלישים מהכוורות מוצבות באזורי גידול חקלאיים, משמשות להאבקה ולכן הם בעלות חשיבות עצומה לחקלאות ולסביבה בישראל.