אם החרדים היו כותבים את התנ"ך: מחאת החרדיות
"איך זה יכול להיות שאישה חרדית ראויה להיות שופטת, אבל לא חברת מועצה ביישוב קטן?" הסופרג'יסטיות החרדיות לא מתנחמות במועמדת החרדית הראשונה (והיחידה) בבחירות לרשויות המקומיות, ויזמו קמפיין. חרדים ברשת החברתית נענו ברצון ונרתמו להראות כיצד היה נראה העולם היהודי בלי נשים
הבחירות המוניציפליות כמעט כאן, אבל בקרב הנשים החרדיות עולים קולות שלא להצביע כלל - או לחלופין לשים בקלפי פתק עם הסיסמה שהפכה לתנועה, לפני שש שנים בדיוק: "לא נבחרות – לא בוחרות". הסופרג'יסטיות החרדיות לא מתנחמות במועמדת החרדית הראשונה (והיחידה) בבחירות לרשויות המקומיות - רחלי מורגנשטרן, שהשתלבה במקום השלישי ברשימת הצעירים בפתח תקווה - ויזמו קמפיין רשת שמנסה להעיר את חברותיהן למגזר.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
כך הפכה יעל, הגיבורה המקראית שכרתה את ראשו של סיסרא, ל"יענקי, אשת חבר הקיני", ובמקום אסתר - "לא הגידה מוישה את עמה ואת מולדתה". המסר ברור. אסתי שושן, הפעילה החברתית שגדלה וחיה בעולם החרדי, גייסה את איש הקריאיטיב והעיתונאי אסף וול – והרשת חוגגת. חרדים רבים, גברים ונשים כאחד, התגייסו להמציא פסוקים פיקטיביים.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- תמונות של אהבה מישראלים: "תעזרו לנו לחזק את הקהילה"
- "זה קו שבר בין הקהילה היהודית לארה"ב"
- "הברוקלין של פיטסבורג": מכה בבטן הרכה של יהדות ארה"ב
בקבוצה החרדית הסגורה, The Torah Hub, היה מי שהציע את "איש חיל מי ימצא", במקום "אשת". אחת המגיבות הפכה את הפסוק "ועיני לאה רכות" ל"ועיני גבריאל רכות". את הפסוק "ויישק יעקב לרחל", היא הפכה ל"וישק יעקב לנתנאל".
אם נדמה לכם שהקמפיין היצירתי מרחיק לכת, אז לא ממש: "'המודיע'", כך שושן, "דיווח על מינוי 'יו"ר הוועדה לקידום מעמד' והשמיט את המילה 'האישה'. כלומר, אפילו את המילה אישה מסרבים להזכיר". שושן עצמה כתבה בעבר טור אקטואליה קבוע בשבועון חרדי, תחת השם א. שושן. לדבריה, בעיתון הבהירו כי עליה להצניע את שמה הפרטי, כי לחלק מהקוראים קשה לקבל דעה שנכתבה על ידי אישה.
"כשרוצים להעביר מסר על תופעה אבסורדית, אחת הדרכים היא הגחכה", אומר אסף וול. "לכן דמיינתי איך להחיל את הכללים החלים על הנשים בעולם החרדי, על מציאות מקבילה. התנ"ך נראה לי מקום טוב להתחיל בו. כך התחלתי להחליף את כל הנשים החזקות בתנ"ך, בעסקנים חרדים הפועלים או מדברים בשמן".
וול לא ידוע כפמיניסט מיליטנטי, בלשון המעטה, אך לדבריו "לא צריך להיות פמיניסט כדי להבין עד כמה המציאות הזו לא הגיונית, וכך תפס קמפיין הרשת תאוצה עם המון דוגמאות של גולשים. אני מודה שכשהתחלתי לכתוב, הרעיון על בחור בשם זלמן ששר את שירת דבורה שעשע אותי מאוד, אבל הגולש ששלח את הפרפרזה ל'שיר השירים': 'שובי שובי הנפתלי, שובי ושבי ונחזה בך' – ממש הצחיק אותי".
אין איסור הלכתי
בהנחה שגם בבחירות הקרובות יצביע הרוב המוחלט של הנשים החרדיות במצוות הרבנים, לאחת מהמפלגות החרדיות - השאלה המתבקשת היא האם יש טעם להמשיך ולהיאבק. שושן משיבה בנחרצות: "כמו בהרבה תנועות חברתיות שהגיעו עם רעיון מהפכני, הדברים לוקחים זמן. מסוגיה שכלל לא הייתה על סדר היום הציבורי, הנושא כיום נמצא על השולחן".
שושן רומזת בדבריה לעתירה לבג"ץ שיזמה העמותה לצד ארגוני נשים נוספים, בקיץ האחרון, נגד תנועת "אגודת ישראל" ("יהדות התורה"), לאחר שהרכב מורחב של חמישה שופטי בג"ץ נדרש לעתירתן של נשים חרדיות שדורשות להיות חברות במפלגת "אגודת ישראל", למרות סעיף בתקנון האוסר זאת. "הן מבקשות להיות חברות במועדון לפי תפיסת עולמן", טענו במפלגה - אך בג"ץ הציע בנימוס להסיר את הסעיף, הגם שהדבר לא ישנה את התנהלותה של מועצת גדולי התורה, שאיננה מאפשרת לנשים להיבחר לכנסת.
"הגיע הזמן שבחברה החרדית יתגברו על ההרגל הישן שאין לו שום ביסוס הלכתי או תרבותי", אומרת שושן. "נשים חרדיות כבר מזמן אינן עקרות בית שרק עוסקות בגידול ילדים. רבות מהן נשות קריירה. בעקבות בג"ץ והקמפיין, הנושא הפך למדובר, הגם שיש לנו דרך ארוכה לעשות".
שושן מספרת שבשנה האחרונה הפעילה העמותה שהיא עומדת בראשה תוכנית "מנהיגות חברתית" בשיתוף ויצ"ו והשגרירות האמריקנית בישראל. אחת המשתתפות במיזם, הילה חסן-לבקוביץ, חרדית תושבת כפר יונה, רצתה להתמודד על מקום במועצת העיר.
"היא בתו של פעיל ש"ס שהיה חבר מועצה ביישוב אחר, והיא הבינה שברצונה להשתלב בפעילות פוליטית", שושן מספרת. "אז היא פנתה למפלגה חילונית-ליברלית בכפר יונה, ובתחילה הובטח מקום ברשימה, אולם בהמשך גורם בסיעה הבהיר כי מכיוון שהשקפותיהם לא עומדות בקנה אחד, הם לא ישריינו לה מקום ברשימה. אז במקביל היא פנתה לש"ס, ושם דווקא הייתה נכונות של ההנהגה המקומית לשלב אותה ברשימה, אבל בהמשך הובהר לה שהרב שלום כהן, נשיא מועצת חכמי התורה של ש"ס, הטיל וטו. היא ביקשה להיפגש עם הרב - אולם מקורביו מנעו זאת".
בש"ס סירבו להתייחס לדברים. תגובת בית הרב שלום כהן: "הגברת הנכבדה פנתה שעתיים לפני סגירת הרשימות וביקשה להיכנס למרן חכם שלום כהן ולשאול בעצתו. הדבר לא היה ניתן במסגרת זמן מצומצמת זו, שכן סדר יומו של גדול הדור עמוס ומדוקדק ולא בכל עת ניתן להפריעו מלימודו. אילו הייתה פונה בזמן סביר קודם לכן - היינו מתאמים בצורה מסודרת".
אבל נשים חרדיות רבות יגידו שהן כלל לא רוצות להיבחר.
"הן לא רוצות בגלל שיש טאבו. כאשר שואלים אותן, האם תרצי לעבור על דברי הרב - אף אישה לא תרצה להתעמת עם הסביבה. דיברתי עם רבנים חרדים, והם פוחדים לפגוע במעמד שלהם, לכן הם מסרבים לומר בגלוי שזה לא אסור הלכתית. ולגבי הטענה שזה לא ראוי - איך זה יכול להיות שאישה חרדית ראויה להיות שופטת, אבל לא חברת מועצה ביישוב קטן".
אז בחמש השנים הקרובות לא תהיה אף חברת מועצה חרדית?
"אחת מבוגרות קורס המנהיגות היא רחלי מורגנשטרן, שהשתלבה במקום השלישי ברשימת הצעירים בפתח תקווה. זה מהלך פורץ דרך ואנחנו מקוות שנשים חרדיות נוספות יבינו בעתיד שהן מסוגלות ואפילו חייבות להיות חלק ממעגל קבלת ההחלטות. נשים מהמגזר החרדי כבר מחונכות שהן יכולות לעבוד כמעט בכל תפקיד, חוץ מאשר במקום החשוב באמת, שבו הן הם יכולות לשרת הציבור באמונה. חשוב לדעת שלא רק נשים חרדיות תומכות במאבק שלנו, אלא גם גברים חרדים. הם מבינים את הקריאה שלנו, ויודעים שמה שהיה לא יכול להמשיך יותר".
מורגנשטרן עצמה אומרת ל-ynet: "השנה 2018 ואני האישה החרדית היחידה שנותרה במירוץ. הייתה את פנינה פוייפר, חברה שלי, שנפלה אחרי האיחוד של עזריה עם אלקין. הייתה את הילה לבקוביץ׳ שהייתה דוסית מידי לחילונים ואישה מידי לחרדים - ונשארתי אני, מייצגת בגאון את הפמיניזם החרדי. כן-כן, פמיניזם חרדי. זה כבר ביטוי שמתחיל להשתרש ואנחנו לא מפחדות להגיד אותו בקול, כי מגיע לנו קול.
"לא ייתכן שהשנה היא 2018, שמדינת ישראל מתהדרת בפלורליזם ופתיחות - ונשים עדיין מפגרות מאחור. אז נכון, יש מי שאומרים, 'היא? היא לא חרדית'. שיגידו. אני רחלי מורגנשטרן בת הרב אליהו והרבנית רבקה סלומון, אשתו של הרב עלי מורגנשטרן, ואני חרדית! אני רצה למועצת העיר כי זו השליחות שלי על אף ולמרות היותי חרדית".
- השתתף בהכנת הכתבה: קובי נחשוני