הסתרה והשמדת ראיות: השקרים של סין נחשפים
דו"ח מודיעין של ארה"ב ומדינות מערביות נוספות מפרט את לוח הזמנים ב"טיוח הקורונה" ואת טקטיקות ההסתרה. לפי המסמך, "סין ידעה כבר בדצמבר שהנגיף עובר מאדם לאדם, הורתה להשמיד דגימות קורונה ו'העלימה' את מי שניסה לדבר". ומה מקור הקורונה? עדיין לא ברור
סין שיקרה בנוגע להעברה מאדם לאדם של נגיף הקורונה, "העלימה" את חושפי הווירוס וסירבה לסייע למדינות שניסו לפתח חיסון נגד המגפה. כך עולה ממסמך בן 15 עמודים של ברית "חמש העיניים", ברית מודיעין שבה חברות ארצות הברית, אוסטרליה, בריטניה, ניו זילנד וקנדה, ושלפי פרסומים בעבר ישראל משמשת בה כמשקיפה.
במסמך, שפורסם ב"דיילי טלגרף" האוסטרלי, נכתב כי החשאיות שבה נקטה בייג'ינג בנוגע לקורונה היא "מתקפה על השקיפות הבינלאומית" שהובילה למותם של עשרות אלפים, ומתוארות בו טקטיקות ההסתרה של המשטר.
מדובר למעשה במסמך שעשוי להיות הבסיס לתביעה משפטית נגד סין על רשלנות. הוא פורסם יומיים לאחר שהמודיעין האמריקני הודיע כי לא זיהה שהנגיף נוצר במעבדה בווהאן, אבל הבהיר כי הוא בוחן את האפשרות שהוא התפשט עקב תאונה באותה מעבדה לנגיפים. אתמול אמר נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ כי הוא משוכנע שמקור הנגיף במעבדה, וטען כי הוצגו בפניו ראיות שהוכיחו לו "בסבירות גבוהה" כי זהו מקור הנגיף. מנהל המעבדה בווהאן הכחיש זאת ואמר: "אין לנו יכולות לייצר נגיפים".
חברות ברית "חמש העיניים" כתבו כי ממשלת סין "סיכנה מדינות אחרות" בכך שהסתירה מידע על הנגיף, "העלימה" רופאים שדיברו על כך, השמידה ראיות לכך במעבדות וסירבה להעביר דגימות חיות למדענים בעולם שמנסים לפתח חיסון. ארצות הברית, לצד מדינות נוספות, דרשה פעם אחר פעם להעביר אליה דגימות חיות מהמקרים הראשונים שהתגלו של הנגיף. למרות זאת, ועל אף חשיבותן הרבה, דגימות כאלה כנראה לא הועברו.
המדענית שי ז'נגלי, שמכונה "אשת העטלף הסינית", סיפרה כי לפחות אחד מ-50 דגימות הנגיף במעבדה שלה בווהאן זהה גנטית ב-96% לזה של הקורונה. אלו דגימות שנלקחו ממחקר על נגיפים שקשורים לעטלפים, מחקר שהחל כבר ב-2013. שנתיים אחר כך התגלה באותו מחקר כי מחלה שכזו יכולה לעבור מעטלפים לבני אדם. שי אמרה שכאשר שמעה על התפרצות נגיף הקורונה עברה לילות ללא שינה בחשש שהמעבדה שלה אחראית להתפרצות.
בריאיון למגזין אמריקני שפורסם השבוע אמרה שי כי מאז כבר ברור לה שזה לא המקרה, אך המעבדה שלה נמצאת כעת במוקד תשומת הלב של סוכנויות המודיעין הבינלאומיות. ממשלת אוסטרליה סבורה שהווירוס נוצר בשוק בווהאן, אבל לדבריה יש סבירות נמוכה של 5% שהוא דלף בטעות ממעבדה. העמדה האמריקנית היא שהסבירות לדליפה מהמעבדה גבוהה יותר.
במסמך מתוארת "השמדת ראיות", והוא מצביע על "דגימות של הנגיף שהורו להשמידן במעבדות, מעבדה בשנגחאי שנסגרה לצורך 'תיקון', מאמרים אקדמיים שנדרשו לעבור בקרה של משרד המדע והטכנולוגיה בסין, ונתונים על 'נשאים שקטים' (א-סימפטומטים) שנותרו סודיים".
למעשה, כבר ב-31 בדצמבר הרשויות בסין החלו לצנזר חדשות בנוגע לנגיף מאתרי חיפוש, ומחקו מונחים כ"שוק פירות הים בווהאן", "שפעת לא מזוהה בווהאן", ו"וריאציה של סארס". למחרת, ב-1 בינואר, נסגר השוק בווהאן ועבר חיטוי. ב"ניו יורק טיימס" דווח כי "הועלמו ראיות בנוגע לאלו חיות היו עשויות להיות המקור לנגיף, ומי מהאנשים נדבק אך שרד".
במחוז חוביי הורו לחברות גנום להפסיק לבצע בדיקות של הנגיף החדש, ולהשמיד את כל הדגימות. ב-3 בינואר משרד הבריאות הסיני הורה כי הדגימות בנוגע לאותו "וירוס מסתורי" יועברו לאתרים ייעודיים או יושמדו, ואסר לפרסם כל דבר הקשור למחלה.
סין הטילה איסור תנועה על אנשיה בתוך המדינה, אבל המשיכה לומר לשאר העולם כי אין צורך בהגבלות תנועה. "מיליונים עזבו את ווהאן אחרי ההתפרצות ולפני שהוטל סגר בבייג'ינג ב-23 בינואר", נכתב ב"טלגרף" האוסטרלי. "אלפים טסו לחו"ל. בפברואר סין לחצה על ארצות הברית, איטליה, הודו, אוסטרליה ומדינות במזרח אסיה כי אין צורך באיסורי תנועה, אף שסין עצמה עשתה זאת בשטחה".
לפי המסמך, לסין היו ראיות להעברה מאדם לאדם כבר בתחילת דצמבר - אבל עד 20 בינואר היא המשיכה להכחיש שהנגיף עובר בצורה כזו. "גם ארגון הבריאות העולמי אמר זאת, אף שבטייוואן העלו חשש שכזה כבר ב-31 בדצמבר ובהונג קונג ב-4 בינואר", נכתב לפי ה"דיילי מייל".
רופאים, פעילי זכויות אדם, עיתונאים ומדענים "הועלמו", לאחר שדיברו על הנגיף או שמתחו ביקורת על תגובת השלטונות בסין. אחד המקרים המטרידים הוא זה הואנג יאן לינג. על פי שמועות שהופצו ברשתות החברתיות בסין, ופורסמו בין היתר ב"סאות' ציינה מורנינג פוסט", החוקרת לינג מהמעבדה בווהאן הייתה הראשונה שאובחנה כנשאית הנגיף, "החולה מספר 1".
לאחר מכן היא נעלמה, והביוגרפיה שלה - כולל תמונתה - נמחקו מאתר מכון ווהאן לווירולוגיה, אותה מעבדה מפורסמת. ב-16 בפברואר הכחיש המכון כי היא החולה הראשונה, וטען כי היא בחיים ומרגישה טוב. עם זאת, מאז לא התקבלה הוכחה שהיא אכן בחיים. בין האחרים שנעצרו במתקנים סודיים: איש העסקים והעיתונאי החוקר פאנג בין, עורך הדין צ'ן קיושי וכתב הטלוויזיה הממלכתית לשעבר לי ז'הוא.
הטיוח: לוח הזמנים לפי ה"דיילי טלגרף"
9 בנובמבר 2015: המעבדה בווהאן מפרסמת מחקר שבו נחשף כי נגיף חדש נוצר במעבדה מנגיף קורונה.
6 בדצמבר 2019: חמישה ימים אחרי שגבר הקשור לשוק פירות הים בווהאן פיתח תסמינים הדומים לשפעת, אשתו נדבקה – מה שהעלה חשש להעברה מאדם לאדם.
27 בדצמבר: רשויות הבריאות בסין מקבלות מידע על מחלה חדשה, שבה חלו 180 איש עד אז, ונגרמה על ידי נגיף קורונה חדש.
26-30 בדצמבר: ראיות לנגיף חדש מתקבלות מנתוני חולים בווהאן.
31 בדצמבר: בסין מתחילים לצנזר מונחים ברשתות החברתיות כ"שפעת לא מזוהה בווהאן".
1 בינואר 2020: נעצרים שמונה רופאים בווהאן, שהזהירו לגבי הנגיף החדש.
3 בינואר: משרד הבריאות הסיני מטיל צו איסור פרסום.
5 בינואר: בווהאן מפסיקים לפרסם נתונים יומיים על מקרים חדשים. כך זה נמשך עד 18 בינואר.
10 בינואר: הבכיר הסיני וואנג גואנגפה אומר כי ההתפרצות "תחת שליטה", ורוב החולים "במצב קל".
12 בינואר: המעבדה של פרופ' ז'אנג יונגז'ן בשנגחאי נסגרת על ידי הרשויות לצורך "תיקונים", יממה לאחר שחולקת נתוני גנום עם העולם לראשונה.
14 בינואר: יו"ר רשות הבריאות הסינית מזהיר באופן פרטי עמיתים על כך שהנגיף עלול להתפתח לאירוע בריאותי גדול.
24 בינואר: הרשויות בבייג'ינג מונעות מהמעבדה בווהאן לחלוק דגימות עם אוניברסיטת טקסס.
6 בפברואר: בסין מהדקים את הפיקוח על הרשתות החברתיות השונות.
9 בפברואר: העיתונאי החוקר הסיני, איש העסקים פאנג בין, נעלם.
17 באפריל: מספר המתים בווהאן מתוקן באיחור רב, ומועלה ב-1,290.