שתף קטע נבחר
 
צילום: ויז'ואל/פוטוס

התקן רחמי: 10 עובדות על אמצעי המניעה בן ה-80

הוא אחד מאמצעי המניעה הפופולריים בעולם ומאפשר מניעת הריון ביעילות גבוהה. ההתקן התוך רחמי יחגוג בקרוב 80 שנה, זמן טוב לבחון מה אתם יודעים על תחליף הגלולה

שוב שכחת את הגלולה? כבר 80 שנה שפתרון נוסף למניעת הריון מוצע לנשים אולם רבות עדיין חוששות מלהשתמש בו. התקן תוך רחמי הוא מתקן קטן בצורת האות T מפלסטיק, ועליו סליל נחושת או מיכל קטן המפריש הורמון. ההתקן שמוחדר על-ידי גינקולוג מונע הריון ביעילות גבוהה ולטווח של עד חמש שנים. הנה עוד כמה עובדות שלא ידעתם עליו:

 

1. אחת מכל שבע ישראליות

ההתקן התוך רחמי הוא אחד מאמצעי המניעה הפופולאריים בעולם. כ- 160 מליון נשים בעולם משתמשות בו, מהן כ- 100 מליון בסין. שכיחות השימוש בהתקן משתנה ממדינה למדינה. בארה"ב ובהולנד רק כ- 1% מהנשים משתמשות בו; בסקנדינביה 30% ובישראל כ- 13% מהנשים עושות שימוש בהתקן.

 

2. התקן לנאקות

קיים עדיין ויכוח לגבי אמיתות הסיפור, אך על פי על פי ההיסטוריה הערבים היו הראשונים שהמציאו את ההתקן התוך רחמי. סגנון החיים שלהם, שכלל נדידה למרחקים ארוכים למשך תקופות ארוכות, הביא את הנוודים להחדיר לנאקות חצץ לתוך הרחם לשם מניעת הריון.

 

3. מספוגיות דבש ועד צואת תנינים

בניגוד לאמצעי מניעה אחרים שהוזכרו כבר בפפירוסים מצריים עתיקים החל מ- 1550 לפני הספירה כגון שימוש בספוגיות טבולות בדבש או בחומצה לקטית שהוחדרו לנרתיק או שימוש בצואת תנינים שגם היא הוחדרה לנרתיק (לשיטות אלה יש אפילו ביסוס מדעי הגיוני). ההיסטוריה של ההתקן המודרני קצרה והחלה בשנת 1920.

 

4. ההתקן הראשון: תולעי משי

השימוש בהתקן החל להיכנס לתודעה בשנת 1929 לאחר שהגינקולוג הגרמני, גרפנברג, המציא את ההתקן שהיה עשוי מחוטים של תולעי משי שזורים על טבעת כסף דקה. העולם המערבי שמע והפנים את השימוש בהתקן זה רק לאחר מלחמת העולם השנייה.

 

5. גדול ומגושם

בסוף שנות ה- 50 התחיל השימוש בהתקן עשוי פלסטיק. ההתקנים הראשונים היו גדולים, מגושמים, גרמו לאי נוחות וכאבים. בהמשך הקטינו את התקן הפלסטיק וליפפו עליו נחושת. זה היה כבר התקן שדומה במבנהו לזה המוכר לנו היום.

 

6. סכנה: נחושת

כאמור, אב הטיפוס של ההתקן התוך רחמי הכיל ליפוף נחושת שאמור היה להפריע לתהליך ההפרייה. אלא שלנחושת יוחסו תופעות לוואי קשות ובהן הגברת כמות הדמם הווסתי והארכת מספר ימי הווסת.

 

7. במקום נחושת: פרוגסטרון

ההתקן המפריש פרוגסטרון פותח על מנת לנסות לפתור את הבעיות הנפוצות של ההתקן הרגיל. גודלה של "מירנה" זהה להתקן הרגיל, אך במקום הנחושת הוא מצויד במיכל קטנטן המפריש את הורמון הפרוגסטרון בכמויות קצובות ומזעריות לחלל הרחם במשך חמש שנים. ההורמון המופרש מעבה את ריר צוואר הרחם ובכך מקשה על חדירת הזרעונים לרחם, מפריע לתנועתם בכוון החצוצרות וגורם לרירית הרחם להיות דקה ובלתי מתאימה לקליטת הריון.

 

8. זהירות: החוט דוקר

היתרונות של ההתקן החדש (המשווק תחת המותג "מירנה") הוא יעילות גבוהה במניעת הריון הדומה לזו המושגת בקשירת חצוצרות, הפחתה בכמות הדימום הוסתי והקלה בכאבי המחזור. חוט ההתקן המשמש להוצאת ההתקן בתום תקופת השימוש, יכול לעיתים "לדקור" את בן הזוג. בעיה זו ניתנת לפתרון בקלות רבה על ידי פנייה לרופא שמקצר את החוט.

 

9. חכו אחרי הלידות

התקן תוך רחמי מתאים גם לנשים צעירות, אך מומלץ בעיקר לנשים בעלות בני זוג קבועים, ולנשים לאחר הלידה.

 

10. התקן היום שאחרי

בדומה לגלולות של היום שאחרי, גם לאחר חשיפה ליחסי מין לא מוגנים ניתן להחדיר התקן תוך רחמי שיהיה יעיל בהגנה נגד הריון, בתנאי שיוחדר תוך חמישה ימים מקיום יחסי המין.

 

עוד עובדות מעניינות על תרופות:

 

ייעוץ רפואי: ד"ר עמוס בר, גזבר האיגוד הישראלי לאמצעי מניעה ובריאות מינית
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התקן תוך רחמי. הגרסה המודרנית
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים