אושר מענק סיוע למלון השנוי במחלוקת בתמנע
מרכז ההשקעות של משרד התמ"ת אישור סיוע של כ-75 מיליון ש"ח להקמת מלון בעמק ססגון שבאזור תמנע - פרויקט שנוי במחלוקת שארגוני הסביבה מתנגדים לו ושבנייתו תלויה ועומדת בבית המשפט. מתנגדי המלון: מנסים להשפיע על בית המשפט
מרכז ההשקעות במשרד התמ"ת אישר היום (ב') מענק סיוע בגובה כ-75 מיליון שקלים להקמת מלון בעמק ססגון שבאזור תמנע. האישור ניתן חרף מחאת ארגוני הסביבה, וחרף העובדה שעתירה בנושא תלויה ועומדת עדיין בבית המשפט.
בית המלון המדובר מתוכנן לקום על שטח של כ-200 דונם ולכלול מספר מבנים, מסעדות, מתחמי בידור ואפילו ערוץ נחל מלאכותי. היזמים טוענים כי מדובר במתחם מתוכן שישתלב עם הנוף הטבעי במקום. מולם ניצבים ארגוני הסביבה ותושבי האזור, שטוענים כי מלון של 400 חדרים באזור כה רגיש יפגעו בטבע.
עוד על המאבק במלון בעמק ססגון:
- מומחים: יש חלופה להקמת המלון בתמנע
- מלון המחלוקת בתמנע: היתר חפירה מעורר מחאה
- השר עזרא על תמנע: לא ניתן להזיז את הגלגל לאחור פרויקט המלון בתמנע: הפעילים לא מרימים ידיים
- בית המשפט עיכב את המשך הבנייה בתמנע
- המאבק נגד המלון בתמנע מקבל פסקול
התוכנית להקמת מלון באזור זה אושרה כבר ב-1995, אולם היזם - קבוצת איגרא - קיבלה אישור סופי למלון ביוני 2006.
לאחר מאבק של ארגוני הסביבה, עתרה "אדם טבע ודין" נגד התוכנית, בטענה שהפרויקט שאושר חורג מאחוזי הבנייה שהוקצו לו בתוכנית המקורית. בית המשפט המחוזי בבאר שבע מעכב מאז את קידום התוכנית, כשבמקביל מתנהל הליך גישור בין הצדדים, בתיווך השדולה הסביבתית בכנסת.
"מנסים להשפיע על בית המשפט"
אלא שבטרם ההכרעה בבית המשפט, ובטרם הוברר האם ניתן להקים את המלון באתר חלופי, אושר מענק הסיוע. מתנגדי המלון רואים בהחלטה רוח גבית ליזם שחותרת תחת מעמד בית המשפט. "לא ייתכן שפרויקט שנידון בבית משפט, יקבל מיליוני שקלים. יש פה מראית עין של ניסיון השפעה על בית המשפט", אמר ל-ynet ערן שפירא מקיבוץ סמר, ממובילי המאבק נגד המלון.
גורמים המעורבים בנושא אמרו ל-ynet כי מענק שכזה מאושר כמעט לכל פרויקט מלונאי בסדר גודל כזה. עוד הם אמרו כי על אף אישור המענק, הקמת המלון תלויה באישור מוסדות התיכנון וכפופה לקבלת כל ההיתרים כחוק.
פעילי סביבה תהו מדוע היה דחוף לאשר את המענק מתקציב 2008 כשברור שההליך המשפטי בנושא לא יסתיים בקרוב, ושהמתנגדים מתכוונים לערער לבג"צ אם יתאכזבו מפסיקת ביהמ"ש המחוזי. לדבריהם מדובר בניסיון לקבוע עובדות בשטח.
איפה נציג הציבור?
שוחרי סביבה שניסו בימים האחרונים לסכל את המהלך שלחו מאות מכתבים למשרדי התמ"ת והסביבה. הם גם ביקשו להיפגש עם נציג הציבור בוועדה, שמעון כהן, להעביר לידיו עצומת מתנגדים עם 33 אלף חתימות ולשכנעו להתנגד למהלך. לטענתם, הם לא הצליחו לאתר את כהן, וראשי מרכז ההשקעות סרבו לקשר ביניהם.
ח"כ דב חנין (חד"ש) מתח על כך ביקורת חריפה. "... אני מניח כי יקשה על נציג הציבור לייצג את הציבור מבלי שנפגש איתו ולמד את עמדת הקבוצות השונות בציבור בנושא", כתב חנין למנהל מרכז ההשקעות חזי צאיג.
במשרד התיירות לא מבינים על מה המהומה. "המלצה להכיר בפרויקט כתיירותי, וזכאותו למענקים על פי חוק עידוד השקעות הון, היא של ועדת ההשקעות במשרד התיירות. ההמלצה ניתנה במקרה הנדון לאחר בחינת הפרויקט על כל היבטיו, על ידי כל הגורמים המקצועיים, ובליווי ייעוץ משפטי אשר לא מצא כל מניעה מלדון בנושא".
במשרד ציינו עם זאת כי במידה ויחליט בית המשפט שלא ניתן לבנות במקום מלון, הרי שממילא הוא לא יהיה זכאי למענק הסיוע, ואם ייבחר אתר חלופי המקובל על כל הגורמים, משרד התיירות ישמח לקדמו בהתאם לחוק.
ממשרד התמ"ת נמסר: "הפרויקט, בהיקף של כ-361 מיליון שקל אושר על פי המלצת כל הגורמים המקצועיים.... מענקי המדינה ישולמו רק בכפוף לקבלת היתר בניה כדין, וכפוף להתקדמות הפרויקט. ההחלטה התקבלה לאחר קבלת חוות דעת של הלשכות המשפטיות של משרדי התיירות והתמ"ת".
מקבוצת איגרא נמסר בתגובה: "מדינת ישראל מבקשת לסייע להקמת כפר הנופש המדברי בתמנע מתוך אינטרס לאומי בפיתוח מוקד תיירותי, שישרת את אלו המבקשים חופשה ובילוי באווירה מדברית ובקרבת הטבע. בנוסף, הקמת כפר הנופש המדברי בתמנע תייצר מאות מקומות עבודה ותמשוך מטיילים רבים אל הנגב והערבה, אשר יסייעו לבעלי העסקים בדרום".
עוד נמסר כי המדינה בחנה במשך תקופה ארוכה "את כל ההיבטים הסביבתיים של הקמת כפר הנופש, ומצאה כי הוא עומד בכל הקריטריונים של תקני איכות סביבה והשתלבות באזור מדברי".