אושרו תקנות הסלולר - בלי הפרק השנוי במחלוקת
השר להגנת הסביבה אישר את תקנות הקרינה הסלולרית, אך לא את הפרק העוסק בהסדרת הצבת אנטנות במרפסות ובדירות; חברות הסלולר יוכלו להמשיך להציב אנטנות כאלה בלי אישור הרשות המקומית. החברות: אנו פועלים על פי החוק
באיחור ניכר, חתם היום (א') השר להגנת הסביבה על תקנות המסדירות את נושא הקרינה הבלתי מייננת (קרינה סלולרית) אך ללא התייחסות לפרק השנוי במחלוקת, העוסק במיקום אנטנות במרפסות ובבתים.
גדעון עזרא חתם על תקנות המסדירות, בין היתר, גביית תשלום מחברות הסלולר בגין הצבת אנטנות על מבנים ותרנים. עם כניסת התקנות לתוקף - בעוד חודש - יחויבו החברות בתשלום אגרות כתנאי להקמת והפעלת מוקדי השידור: היתר לשנה על מוקד קרינת רדיו יעלה 1,000 ש"ח והיתר הפעלה לחמש שנים יעלה 3,000 ש"ח.
עוד על תקנות הקרינה הסלולרית:
- בכנסת מתעקשים: לא נאפשר אנטנות במרפסות
- בכנסת רוצים לחייב בהיתר את כל אנטנות הסלולר תביעה ייצוגית: חברות הסלולר מסתירות אנטנות
- דו"ח: בערי הפריפריה חשופים ליותר קרינה סלולרית
את התקנות היה אמור השר להגנת הסביבה לאשרר בחתימתו עד 1 בינואר 2007, והן היו דרושות על מנת ליישם את חוק הקרינה הבלתי מייננת שנחקק לפני כשנתיים. מאחר שהתקנות לא אושררו על ידי השר עד כה לא יושם החוק, ובין היתר לא נגבו האגרות. בדיון בכנסת לאחרונה אמר ראש אגף הקרינה במשרד להגנת הסביבה, ד"ר סטיליאן גלברג, כי שהתקנות היו אמורות להכניס לקופת המדינה כ-21 מיליון שקלים בחמש שנים האחרונות.
המוקש שנותר מחוץ לתקנות
החוק מסדיר את האופן בו מקימים ומפעילים מוקדי שידור, את הספקי קרינה ומדידתה, וכן רמות חשיפה מותרות של קרינה. כל אלה גם מטופלים בתקנות שאושררו. ואולם, נושא סבוך אחד שהתקנות לא מכסות אותו הוא גם הטעון ביותר: מדובר באפשרות שיש בידי החברות להציב אנטנות בתוך דירות או בתים ועל גגות, או להפעיל אנטנות מבלי להזדקק לאישור מהמועצה המקומית.
בלי תקנות בנושא, יוכלו החברות להמשיך להציב אנטנות בתוך דירות, לעיתים מבלי ליידע את דיירי הבניין. במקרים רבים מדובר במכשיר המכונה "מתקן גישה אלחוטי", שבשל פרצה בחוק לא חלה עליהן חובת דיווח לרשות המקומית, ובשונה מאנטנה רגילה, ולא צריך בשבילו היתר בנייה. לדברי גורמים במשרד להגנת הסביבה, בשל כך מרבות החברות להציב מכשירים אלה בדירות. היחיד שיודע על כך הוא בעל הנכס, שמקבל שכר דירה או הטבה אחרת.
סביב הנושא קיימת מחלוקת בין המשרד להגנת הסביבה ומשרד התקשורת, שתומך בהסדר הקיים. בשל התעכבות התקנות, עתרו ארגוני הסביבה לבצ"צ נגד השר בנושא. בינתיים הועבר הנושא לטיפול של צוות בינמשרדי, בו שותפים כל הגורמים הרלוונטיים.
"אקורד הסיום של השר"
"מבחינה פורמלית אין הרבה חדש בנושא, ואין לתקנות משמעות בכל הקשור לנושאים השנויים במחלוקת", אמר ל-ynet גורם המכיר את הנושא, שהוסיף: "הסעיף השנוי במחלוקת הוצא בכלל מהתקנות על ידי הוועדה (ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת - א.ש), ולשר אין סמכות לשנות את התקנות בנושא הזה".
ממשרד התקשורת נמסר בתגובה: "המשרד לא חזר בו מעמדתו המקורית, והיא שאין לבטל את הפטור הקיים למתקני גישה אלחוטיים. בנוסף, צוות בינמשרדי (פנים, הגנת הסביבה ותקשורת) מסיים בימים אלה את עבודתו עבור היועץ המשפטי לממשלה, בנושא המלצות בדבר הפטור הקיים של מתקני גישה אלחוטיים. תיקון התקנות מתעכב מכיוון שח"כ אופיר פינס, יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת, מתנגד לאשר את התקנות כל עוד ניתן להקים אנטנות במרפסות".
פינס מסר בתגובה: "תושבי ישראל משלמים בבריאותם על גרירת הרגליים של משרד התקשורת באישור התקנות. המשרד נכנע לחברות הסלולר ונותן לגיטימציה למצב שבו דייר אחד מקבל 2000 דולר ושכניו מקבלים קרינה... אני לא מוכן לתת יד לקומבינה של מתן פטור מהיתר בנייה לאנטנות סלולריות".
"זהו, כנראה אקורד הסיום של השר הנוכחי בכל הנוגע לטיפול בקרינה הבלתי מייננת. לצערנו, השר לא השכיל לייצר פתרון רחב ומאוזן, לטובת הציבור הרחב", אמר ל-ynet רכז הפורום לסלולריות שפויה, אבי דבוש.
"המשרד התקפל, הלכה למעשה, ולא עמד על האינטרס הציבורי למניעת הקמת אנטנות בגגות ומרפסות. הפורום ימשיך להאבק למען השלמת התקנות, כולל באמצעות העתירת לבג"צ שעדיין תלויה ועומדת".
מפורום החברות הסלולריות נמסר בתגובה: "החברות פעלו ויפעלו על פי הנחיות המשרד להגנת הסביבה. הגדרת התקנות אמורה לתת לציבור בטחון כי התשתית הסלולרית מפוקחת ובטוחה ועומדת בסטנדרטים המחמירים ביותר בעולם".
מ"אדם טבע ודין" נמסר: "לצערנו אין בתקנות האלה כדי לתת מענה לנושא שמטריד ביותר את הציבור והוא קביעת מרחקי בטיחות ממתקני שידור סלולריים, וחסר בהם איסור מוחלט על התקנת אנטנות במרפסות ובגגות. עד שהממשלה לא תעמוד בחובתה הציבורית, נמשיך את ההליכים המשפטיים בבג"צ...".