בכנסת מתעקשים: לא נאפשר אנטנות במרפסות
משרד התקשורת וחברות הסלולר ביקשו היתר להמשיך ולהתקין אנטנות במרפסות ועל גגות בתמורה לתצהיר שאומר שלא הייתה להם חלופה אחרת. בוועדת הפנים והגנת הסביבה דחו את ההצעה. המשמעות: המחלוקת נותרה בעינה, אנטנות ימשיכו לקום במרפסות והמדינה לא תוכל לגבות מהחברות אגרה עבורן
ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת סירבה לאשר היום (ד') פשרה אליה הגיעו שרי התקשורת והגנת הסביבה בנושא אנטנות סלולריות, והתעקשה שלא להתיר לחברות הסלולר להמשיך ולהציב אנטנות במרפסות ועל גגות. הוועדה אישרה תקנות בנושא קרינה סלולרית - אך לא את הפרק האמור הנוגע בהתקנת האנטנות. יצויין כי ממילא כל עוד לא אישר השר להגנת הסביבה את התקנות בחתימתו, הן לא ייכנסו לתוקף.
מדובר בתקנות בנושא קרינה בלתי מייננת - קרינה סלולרית - העוסקות בטווחים, מגבלות החשיפה וההיתרים הקשורים להתקנת אנטנות סלולריות. חוק בנושא עבר בכנסת הקודמת, ואת התקנות הנלוות אליו היה אמור השר להגנת הסביבה לאשרר עד 1 בינואר 2007. משלא אישר אותן - בשל מחלוקת עם משרד התקשורת - עתרו ארגוני סביבה נגדו.
עוד על המאבק סביב האנטנות הסלולריות:
- שנה חלפה - ועדיין אין תקנות לקרינה סלולרית
- תביעה ייצוגית: חברות הסלולר מסתירות אנטנות
- בכנסת רוצים לחייב בהיתר את כל אנטנות הסלולר
- דו"ח: בערי הפריפריה חשופים ליותר קרינה סלולרית
- אז למה באמת שורפים אנטנות סלולריות? / אבי דבוש
סלע המחלוקת הוא פרק העוסק בהתקנת אנטנות במרפסות ודירות מגורים. כשהובאו התקנות לאישור ועדת הפנים באוקטובר אשתקד קבעה הוועדה כי לא תתיר המשך התקנת אנטנות במרפסות ועל גגות - למרות התנגדות משרד התקשורת. המחלוקת נותרה בעינה מנעה, כאמור, את פירסום התקנות.
המשמעות היא שהמשרד להגנת הסביבה לא יכול לפקח על הקמת האנטנות הסלולריות, ולא יכול לבדוק את רמות הקרינה הנפלטות מהן. כמו כן, הוא אינו יכול לגבות מחברות הסלולר אגרה של כ-5,000 שקלים עבור כל אנטנה. ראש אגף הקרינה במשרד להגנת הסביבה, ד"ר סטיליאן גלברג, העריך שהתקנות היו אמורות להכניס לקופת המדינה כ-21 מיליון שקלים בחמש שנים.
ניסיון פשרה שכשל
לאחרונה נוסחו התקנות מחדש והובאו לאישור בוועדה. במסגרת הדיון היום בקש משרד התקשורת להחליף את התקנה האוסרת הקמת אנטנות במרפסות וגגות בתקנה שתאפשר המשך הקמת אנטנות כאלו, ובתנאי שחברות הסלולר יגישו תצהיר שבו הן מתחייבות כי אין להן חלופה אחרת למיקום האנטנה.
יושב ראש ועדת הפנים והגנת הסביבה, ח"כ אופיר פינס (עבודה), התנה את קבלת הפשרה בתמורה לתמיכה של משרד התקשורת בהצעת חוק שעברה בשבוע שעבר, ועוסקת במכשירים מסוג "מתקני גישה אלחוטיים". מדובר במכשירים שחברות הסלולר יכולות להתקין בתוך דירות מבלי שיצטרכו לקבל היתר בנייה. פינס קיווה שהנושא יובא להצבעה בקריאה ראשונה במליאת הכנסת כדי שניתן יהיה להחיל על ההצעה דין רציפות, ולהמשיך בהליך החקיקה בכנסת הבאה; התנגדות משרד התקשורת מנעה זאת.
במשרד התקשורת דחו את הדיל של פינס. לפיכך הוא החליט לאשר את הנוסח המעודכן של תקנות הקרינה - למעט הפרק השנוי במחלוקת העוסק באנטנות. הפרק הזה פוצל מהתקנות ויעלה לדיון רק אם תהיה פריצת דרך בעמדת משרד התקשורת או בבג"צ.
"אתם מבקשים שאתן הכשר לשרץ בצורה של לגיטימציה לקומבינה שבו גם מתקני הגישה יהיו פטורים מההיתר וגם האנטנות יוצבו במרפסות", אמר פינס. "תושבי ישראל שילמו על העיכוב בבריאותם, והמדינה שילמה על כך בקופתה", הוא הוסיף. נציג המשרד גלברג אמר: "לא יתכן מצב שבו דייר אחד יקבל 2,000 דולר, והשכנים יקבלו קרינה".
"הממשלה נכנעה ללחץ חברות הסלולר"
בעמותת "אדם טבע ודין" תקפו את משרדי הממשלה ובראשם את משרד התקשורת על שנכנעו ללחץ חברות הסלולריות וניסחו תקנות שנוטות לטובת החברות הללו ועל חשבון הציבור, בריאותו ואיכות חייו. "הנוסח שהביאה הממשלה לאישור היום בכנסת הוביל לתוצאה משפטית עגומה שלפיה נושא של אנטנות ומתקני גישה בדירות מגורים ובמרפסות גג אינו מוסדר כנדרש לטובת הגנה על האינטרס הציבורי", אמרה עו"ד ציפי איסר-איציק מנכ"ל העמותה.
"הפורום לסלולריות שפויה", שמרבה לעסוק בנושא ואף עתר נגד משרד התקשורת בסוגיה, ברך את פינס ועמיתיו על מחויבותם לאינטרס הציבורי. "אנו מאוכזבים מהמדיניות של משרד התקשורת, שמשקפת אך ורק מחויבות לאינטרסים הכלכליים של חברות הסלולר. מדיניות זו מונעת הסדרה כוללת של הנושא, פוגעת באינטרס הציבורי ומשאירה את המשך ההסדרה של הנושא לפיתחה של הכנסת הבאה", אמר אבי דבוש, רכז הפורום.
במשרד להגנת הסביבה אמרו כי כאשר ייכנסו התקנות לתוקף יחויבו חברות הסלולר בתשלום אגרות כתנאי להקמת והפעלת מקורות הקרינה. במשרד ציינו כי טווחי הבטיחות ורמות החשיפה המרביות לקרינה שנכללו בנוסח הם מחמירים וקיבלו את הסכמת משרדי הממשלה השונים.
ממשרד התקשורת
נמסרה תגובה העוסקת בעיקר במתקני הגישה האלחוטיים: "יעד מרכזי של הממשלה ומשרד התקשורת בעשורים האחרונים הינו הקמתן ופיתוחן של תשתיות תקשורת מתקדמות, לצד קיומה והתפתחותה של התחרות בשווקי התקשורת השונים, וזאת במטרה להבטיח קיומו של היצע שירותי תקשורת מתקדמים, באיכות גבוהה ובמגוון רחב, לכלל הציבור ובמחיר סביר. ביטול הפטור בנוגע למתקני גישה אלחוטיים יפגע בפיתוח וביסוס תשתיות חדשות בשוק התקשורת, ויפגע באינטרס הציבורי האמור... בין היתר כי יביא לצמצום הקמת מתקני שידור, להרחקתם מהאזורים המאוכלסים, ולכן להגברת הקרינה הנפלטת מהם לצרכי שידור". במשרד ציינו עוד כי הפעלת מתקני הגישה כרוכה ממילא בקבלת היתר קרינה מהמשרד להגנת הסביבה, ולפיכך הם עומדים בתקנים.