הקללות של 2008 הן התקווה של 2009
המשבר הכלכלי העולמי מעיב כמו עננה קודרת על גל העשייה הירוקה שצבר תאוצה השנה. ובכל זאת, הבשורות הרעות לכלכלה העולמית ולכיס שלנו הן לעיתים בשורות משמחות עבור הסביבה
2008 הייתה שנת מעבר בחזית הירוקה העולמית, והעיניים נשואות ל-2009, אז צפוי להחתם הסכם בינלאומי חדש, שאמור להיות הכלי המרכזי במאבק נגד התחממות כדור הארץ. אך המשבר הכלכלי העולמי הוא כמו עננת קודרת, שמעיבה על התקווה לעתיד ירוק יותר: פיטורים המוניים, משבר אשראי ומיתון מאיימים להאט את המהפכה הירוקה שלדעת רבים יצאה לדרך. ובכל זאת, בכל רע יש גם מעט טוב - לפחות עבור הסביבה.
משבר הדיור והמשכנתאות
הבשורה הרעה: רבים ברחבי העולם, ובעיקר בארצות הברית, איבדו את בתיהם בגלל משבר המשכנתאות. רבים אחרים מתקשים לעמוד בתשלומים החודשיים וגם בהתחלות הבנייה נרשמה האטה.
ובכל זאת: בעלי בתים לומדים לחיות בהתאם למצבם הכלכלי ולקנות דירות המותאמות לצרכיהם - ולא דירות להשקעה. המשמעות היא שהבתים צורכים פחות אנרגיה מאשר בתים גדולים. זאת ועוד: אנשים שאיבדו את בתיהם או שמתקשים בתשלומים מעדיפים לשכור דירות ולא לקנות - וכך מאטים את תנופת הבנייה. ההאטה בבנייה חוסכת משאבים ואנרגיה, ומונעת הפיכה של שטחים פתוחים לשטחי מגורים, שירותים, מסחר וכבישים.
עוד בשורות טובות:
המשבר הכלכלי
הבשורה הרעה: שוק המניות העולמי תלוי על בלימה, חברות נסגרות ונמחקות, והכלכלה העולמית איבדה טריליוני דולרים.
ובכל זאת: משקיעים מפנים עורף ליוזמות ספקולטיביות ולפרוייקטים עתידיים, ונותנים את אמונם - ומזומניהם - לתוכניות ישימות ומוחשיות, בנות קיימא ובעלות יתרונות סביבתיים. מימון זורם לפרוייקטים של אנרגיה מתחדשת, ייצור מזון מקומי ותעשייה ושירותים המתחשבים בסביבה.
הבנקים קרסו
הבשורה הרעה: אין הלוואות!
ובכל זאת: כשהבנקים לא מלווים, פחות אנשים נכנסים לחובות, והאחרים חושבים פעמיים על תרבות הצריכה שלהם. הם לא רוכשים מוצרים ושירותים שהם לא צריכים, והם מוכרים מוצרים מיותרים. אופי השימוש שלהם בכסף מותאם לצרכים שלהם והופך מושכל יותר ופחות אימפולסיבי - וגם היצרנים לא ממהרים להציף את השוק במוצרי מותרות ושירותי פרימיום.
אין עבודה
הבשורה הרעה: פיטורים.
ובכל זאת: אנשים שאיבדו את מקום עבודתם מבינים שחלון ההזדמנות שלהם קטן והולך. יש שיבחרו בחברות קטנות יותר, ויש שיחליטו לפתוח עסק עצמאי קטן. וכך, במקום תאגידי ענק מנופחים ואנטי-סביבתיים, נסמכת הכלכלה על עסקים מקומיים קטנים יותר, שנותנים מענה למשק בצורה ידידותית יותר לסביבה, ועם שימוש בפחות משאבים, אנרגיה וגזי חממה. זאת ועוד - על פי ההערכות, מגזר הצווארון הירוק - משרות בתחום הסביבה והאנרגיה המתחדשת - הופכות לנדבך חשוב בשוק התעסוקה של כל מדינה.
תעשיית הרכב קורסת
הבשורה הרעה: שלוש חברות רכב גדולות התרוששו, התעשייה - מעמודי התווך של הכלכלה האמריקנית - תלויה על בלימה ורבבות משרות - גם במעגל המשני - נמצאות בסיכון.
ובכל זאת: למרות שמחירי הנפט יורדים, ואיתם מחירי הדלק, אנשים נוהגים פחות, מקפידים יותר על תחזוקת כלי הרכב שלהם ולא ממהרים להחליף לדגם חדש יותר. המשמעות היא פחות זיהום אוויר, ופחות גזי חממה שנפלטים, פחות שאיבה וזיקוק של נפט וניצול של פחות משאבים ואנרגיה בתעשיית הרכב. מגמה ניכרת נוספת היא מעבר לשימוש בתחבורה ציבורית, שמעודדת מקבלי החלטות לשפר אותה על חשבון סלילת כבישים. (ויש עוד יתרון: כשנוהגים פחות יש פחות תאונות).
האטה בצריכה
מבחינה כלכלית, האטה בצריכה היא בשורה רעה. בארה"ב, עונת קניות החגים הייתה הגרועה מזה שנים רבות עם ירידה של עשרות אחוזים בהכנסות.
ובכל זאת:
ברור שהאטה בצריכה היא בשורה משמחת לסביבה, מאחר שמנצלים פחות משאבים, חומרי גלם ואנרגיה בייצור מוצרים, שינוע, פירסום ושיווק. אנשים קונים פחות "שטויות", וגם זורקים פחות פסולת. במקום לקנות מתנות מיותרות, רבים מכינים תשורות במו ידיהם, או שמעניקים מוצרים מתכלים שאינם ממלאים את אתרי ההטמנה. ספקי מוצרים טובים ובני קיימא זוכים לעדנה, וליחס מועדף וארוך טווח מהצרכנים - לעומת "יצרנים לרגע" שרק רוצים לגרוף הון עם מוצר להיט.
העולם בסכנה
הבשורה הרעה: העולם בסכנה! פליטת גזי החממה במגמת עלייה, הקרח בקטבים מפשיר בקצב מהיר מבעבר, מפלס פני הים מראה סימני עלייה והמים הופכים חמימים וחומציים. חיות הבר סובלות מהשינויים בדפוסי הטבע הרגילים, ומינים רבים הופכים לנדירים. האנושות דוחקת את הטבע ומעיקה עליו, ומחמירה את המצב עבור בני האדם - בעיקר באזורים חלשים. וזו רק רשימה חלקית.
ובכל זאת: הכדור עדיין מסתובב סביב צירו והעולם לא הגיע לקיצו. האנושות אינה מתעלמת עוד מהבעיות החמורות, ומנהיגי העולם מתגייסים, תוך שיתוף פעולה רחב מבעבר, לתוכניות חילוץ והגנה. 2009 טומנת בחובה תקוות גדולות: נשיא חדש וירוק בארצות הברית, הסכם בינלאומי חדש והשקעה מאסיבית של ממשלות ביוזמות סביבתיות. זה לא נגמר עדיין.