מזגן אסור, מזגן מותר
תקנות חדשות של משרד התשתיות באו להקל על רוכשי המזגנים, אבל מצליחות לבלבל אותם
החלטתם סוף-סוף לקנות או להחליף מזגן? תקנות חדשות של משרד התשתיות, שנכנסו לתוקף אתמול (1 ביולי) הופכות את המשימה מסובכת מתמיד. גם מחירי המחירון של עשרות דגמים חדשים עלו אתמול.
אתמול נכנסו לתוקף תקנות שמטרתן לאפשר לנו, הצרכנים, לחסוך בחשמל בעת השימוש במזגן. התקנות מתייחסות להעלאת רף ה-C.O.P (סי.או.פי) - מקדם היעילות האנרגטית של מזגנים מ-2.7 עד 3 סי.או.פי ל-3 עד 3.3 סי.או.פי, במצב קירור, לפי גודל המזגן. מזגן שאינו עומד ברף היעילות החדש - ומדובר בעשרות דגמים - אסור במכירה החל מאתמול.
אצל כל אחד מהיבואנים נאסרו לשיווק מספר דגמים. בטורנדו, לדוגמה, יצאו מהמגוון 17 דגמים, ב-LG נפסלו 5 דגמים.
בפועל, גם מזגנים שנאסרו לשיווק עדיין מוצעים למכירה, בעיקר אצל מתקינים וחנויות פרטיות, המרכזים, לפי הערכות, 40% ממכירות המזגנים בישראל.
גם בחלק מהרשתות שרר אתמול מצב של אי-בהירות, ולא במקרה. עד שעות הצהריים של יום רביעי, אחרי כניסת התקנות לתוקפן, עדיין הועלו הרשימות המלאות של הדגמים המותרים בשיווק לאתר של משרד התשתיות. רק אתמול בצהריים התעדכנה הרשימה. מעבר לכך, בחלק מהדגמים החדשים צפויה אספקה מאוחרת בהשוואה לדגמים הוותיקים, שבהם מקובלת אספקה תוך יום.
בד בבד, כניסת הדגמים החדשים, המותרים לשיווק, גרמה לעלייה של 12%-3% במחירי המחירון, תלוי בחברות (חלק תפסו טרמפ על העלאת המע"מ). באלקטרה, לדוגמה, עלו מחירי המחירון ב-4% בברימאג אייג', יבואנית ,LG ב-12%-3%.
"כתוצאה מהתקנות, המזגנים יהיו יותר חסכניים בחשמל", מסביר יגיל וויט, סמנכ"ל ומנהל חטיבת המיזוג של אלקטרה, "אבל גם יקרים יותר, לפחות במחירי המחירון. חלק מהרכיבים, ביניהם המדחסים, גדלו כדי שנוכל לספק תפוקות גדולות יותר, אבל גם העלויות שלהם גבוהות יותר". ניר ניצן, מנהל תחום מיזוג אוויר ב-LG ישראל, מעריך שבגלל שהעונה החלה מאוחר, לא ימומשו בשטח העלאות המחירים כפי שהן מתבטאות במחירונים.
בלאגן בחנויות
ה"בשורה" על התקנות לא הייתה חדשה. הן היו אמורות להיכנס לתוקפן עוד ב-1 בינואר 2009, אבל בלחץ היבואנים עוכב המהלך". בחודשיים האחרונים 'דחפו' היבואנים סחורה שתהיה אסורה בשיווק לספקים", אומר יבואן גדול בענף. "כולם יצאו במבצעים כדי להיפטר מהמלאים, אבל עדיין יש בשוק מזגנים ישנים. עכשיו הרשתות יהיו זהירות יותר, ולא ימכרו מזגנים האסורים במכירה", הוא מעריך. "בשוק של חנויות פרטיות ומתקינים פרטיים צפויה בעיה קשה יותר לצרכנים, שמתקשים להבחין בין מזגן מותר ואסור במכירה. הם עלולים למצוא את עצמם משלמים את המחירים החדשים עבור מזגנים שכבר אסור לשווק". עם זאת, יש להדגיש, המזגנים שנאסרו בשיווק אינם פגומים או מסוכנים. הם פשוט יצרכו יותר חשמל, כשההבדלים בפועל אינם דרמטיים.
ברשתות שקם אלקטריק והום סנטר שרר עוד ביום שני אחר הצהריים, כמה שעות לפני שנאסר שיווק הדגמים הישנים, מצב של אי בהירות. בני גרינאפל, מנכ"ל הרשת, אמר שברשת עובדים על פי הנחיות ספק הבית (אלקטרה - ש.ח.). "נשארו עוד שאריות של המזגנים שיצאו מהתקן ואלו יימכרו במחירי חיסול. קיבלנו מדבקות חדשות לפי התקינה החדשה". ביום שלישי בבוקר כבר נמסר כי התקבלה הנחיה להפסיק למכור את המזגנים.
אלי בן יצחק, קניין חשמל ואלקטרוניקה בהום סנטר, היה משוכנע עוד ביום שני בצהריים כי לרשת מותר למכור את הדגמים הישנים עוד כ-90 יום, וכי התקנות רלוונטיות ליבואנים, אבל לא לחנויות. רק אחרי בירור חוזר שערכו ברשת לבקשתנו, נאמר שמוציאים את המזגנים הישנים מהמלאי.
בטרקלין חשמל מסרו אתמול כי לא נותרו ברשת מזגנים מן הדגמים האסורים לשיווק. כל השאריות הוחזרו ליבואנים במהלך החודש האחרון. עודד בזזי, משנה למנכ"ל טורנדו, שהיא גם הבעלים של רשתות עולם המיזוג, ענק המזגנים ומיזוג נטו, שלח לנו הנחיות בכתב המפרטות את המזגנים האסורים במכירה מ-1 ביולי ורשימה חלקית של הדגמים החדשים.
"שלחנו מכתבים לכל היבואנים, נצא לשטח ונבדוק אם מוכרים מזגנים שלא לפי החוק", מבטיח נג'יב חוסיין, ראש ענף רישום, בקרה ומעקב במשרד התשתיות.
הכתבה מתפרסמת במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"