חשבון החשמל שלנו צפוי להתייקר
הסיבה: עלייה במחירי אספקת הגז הטבעי, שיותר ויותר תחנות כוח בישראל עושות בו שימוש
האוזן שלנו רגילה להתייחס בחשש לעלייה במחיר הנפט, כיוון שזו תשפיע בהכרח על מחירי הבנזין והסולר לרכב שלנו. כיום, כשמספר תחנות הכוח שמופעלות בגז טבעי במקום בסולר ומזוט הולך וגדל, כדאי שתתרגלו לכך שלמחירים הללו יש השפעה גם על מחירי החשמל.
מחירו של החשמל בישראל נקבע על-ידי רשות החשמל על בסיס עלויות הייצור שלו, כשלמחירי הדלקים יש באופן טבעי משקל רב בהחלטה. לעלייה במחירי הגז, בין אם היא תהיה בהיקף של כ-50% בין אם פחות, תהיה בהכרח השפעה על מחירי החשמל. מאחר שהגז הוא רק חלק ממכלול הדלקים בהם משתמשת חברת החשמל, ומאחר שיש לה עלויות נוספות שונות בהן מכירה רשות החשמל, השינוי הוא כמובן לא באותו היקף, אבל ספק אם השינוי במחיר שנשלם יהיה מזערי.
את המחיר אנחנו נשלם
המחירים יעלו בעתיד בכל מקרה. החוזים הנוכחיים בין חברת החשמל ל-EMG הם עד סוף העשור הבא, והחוזה עם ים תטיס יסתיים עד שנת 2013. חוזה אספקה חדש ונוסף עם ים תטיס, שיביא לסיום כל כמות הגז במאגר שמול חופי אשקלון, כבר נחתם והמחירים בו גבוהים הרבה יותר. גם מחירי אספקת הגז משדה תמר, כשזה יתחיל לספק גז, יהיו גבוהים יותר.
חברת החשמל רוכשת כיום גז מ-EMG בהיקף של כ-3 מיליארד דולר בשנה, והשינוי יכול להגיע גם לכ-1.5 מיליארד דולר נוספים בשנה. עם זאת, חברת החשמל עצמה, שנמצאת במצב כלכלי בעייתי מאוד, לא תושפע משמעותית מעלייה כזו -מכיוון שאת המחיר אנחנו נשלם.
הידיעה מתפרסמת היום במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"