שתף קטע נבחר
 

המשבר ביוון: "צריך אקט חינוכי כלפי הילד הסורר"

לכלכלנים ולפרשנים בישראל אין ספק: הרצון ללמד את יוון לקח על התנהגותה הכלכלית, אינו חזק יותר מרצונן של שאר מדינות גוש האירו לבלום את קריסתה - בעיקר על מנת להציל את עצמן. "למרות קולות ההתנגדות לסיוע, הצעד בלתי נמנע. ילד שלא מתנהג יפה, לא זורקים לכלבים"

הקריסה הכלכלית של יוון, שהדאיגה עד השנה האחרונה בעיקר את אזרחי המדינה עצמה, הפכה באחרונה לבעיה גדולה שמערערת את שווקי העולם ומאיימת על האיחוד האירופי כולו.

 

 

כמו קריסת הבורסות בארצות הברית, גם כאן האשמים הם בכירים שהחליטו לסכן כסף שאינו רק שלהם והכניסו לצרות מיליוני בני אדם. אבל ביוון לא מדובר בבנקים גדולים וחברות אלא בממשלה עצמה. ייתכן שמנהיגי יוון לא ידעו כי למעשיהם בתחילת שנות ה-2000 יהיו השלכות על האיחוד האירופי ועל הכלכלה העולמית, אך כעת הם עומדים במרכז סערה שעשויה לקבוע את עתיד האיחוד, שנאלץ להתגייס לחילוצם מהבוץ. בשונה מהגישה האמריקנית – תוכנית חילוץ קודם, תיקונים אחר כך – ייתכן שבאיחוד למדו את הלקח ויוון תאלץ להציג תוכנית הבראה משכנעת ומעמיקה יותר לפני שתזכה לכל הסיוע הנדרש.

 

כאשר יוון הצטרפה לגוש האירו ב-2001 כבר היה ברור שהדרך לא תהיה קלה, אך איש לא שיער עד כמה התאמצה יוון להסתיר את חובותיה בעודה ממשיכה לצבור גרעון שהגיע השנה לרמה של כמעט 13% מהתוצר. הדיווחים שעלו על פני השטח השבוע, לפיהם ענקיות הפיננסים בוול סטריט מילאו תפקיד מרכזי במשבר הפיננסי שאליו נקלעה יוון, הגבירו את התחושה שהמשבר הזה הוא בעיקר משבר אמון, וכי כל הפעולות שיינקטו במהלך הניסיונות להתמודד איתו יושפעו מחוסר רצונן של מדינות חזקות באיחוד המטבע, כגון גרמניה, וכן של מדינות שאינן בגוש האירו, כמו למשל בריטניה, להעניק לממשלת יוון פרס על התנהגותה הבלתי אחראית.

 

הרצון ללמד לקח - חזק

אולם, כלכלנים ופרשנים מאמינים שהרצון ללמד את יוון לקח אינו חזק יותר מרצונן של המדינות לבלום את הקריסה בעיקר על מנת להציל את עצמן, את האירו, ואת האיחוד.

 

אבי פרימור, שגריר ישראל בגרמניה ובאיחוד האירופי לשעבר וראש המרכז ללימודי אירופה במרכז הבינתחומי בהרצליה, מסביר כי בפני המדינות החזקות באיחוד עומדות כעת שתי אפשרויות: הוצאת המדינות החלשות – איטליה, יוון, פורטוגל וספרד - מאיחוד המטבע, או הזרמת כספים אליהן.

 

פרימור מעריך כי האפשרות השנייה היא המציאותית יותר. "האיחוד האירופי הוא גוף חזק ויציב, אף אחת מהמדינות החברות בו לא רוצות לעזוב אותו, והמדינות החזקות לא מעוניינות לזרוק מישהו החוצה. צרפת וגרמניה סובלות מהמשבר הכלכלי, אך הן יציבות וחזקות, ומצבן הוא שקובע", הוא אומר.

 

המצב לא יחזור לקדמותו

עם זאת, פרימור מסכים כי המצב כבר לא יחזור לקדמותו. לדבריו, "יוון היא מדינה בעייתית מבחינה כלכלית, היא שיקרה בנוגע למצבה, ולכן האיחוד קודם ילחיץ אותה כדי שתנקוט באמצעי התראה, תקצץ ותבריא את המשק ורק אז יגיש סיוע, לצד פיקוח הדוק ונטילת סמכויות".

 

פרימור אינו מודאג מקריסה אפשרית של האיחוד האירופי, ומקווה כי המדינות ילמדו מטעויות העבר. "אני צופה עוד שנים רבות של גוף מאוחד וחזק. הדבר היחיד שיכול לפגוע באיחוד בצורה קשה זו התרחבות מהירה מדי והכנסת מדינות לא בשלות לאיחוד. אמנם הכניסו את רומניה ובולגריה - שלא מתאימות, אך לא הכניסו אותן לאיחוד המטבע".

 

הוא מזהיר מפני צירוף טורקיה, צעד שנוי במחלוקת גם ברמה הפוליטית והחברתית. "אם יכניסו את טורקיה זה יוביל להתמוטטות. את זה רוצות רק המדינות שחפצות שהאיחוד יהיה גוף דליל וחלש כמו אנגליה וארה"ב", אמר פרימור.

  

פרופ' נתן זוסמן, מהמחלקה לכלכלה באוניברסיטה העברית, מסביר את הצד השני של המטבע. בעוד שכולם מודאגים מכך שיוון ומדינות נוספות שנמצאות במשבר חמור כמו ספרד ופורטוגל, גוררות איתן למטה מדינות חזקות, חשוב להבין שהמדיניות הכלכלית המוכתבת להן מתוקף היותן חברות בגוש האירו מקשה עליהן להתמודד עם המצב. "מדינות קטנות כמו יוון, הפועלות תחת האירו, כפופות למדיניות אשר מוכתבת להן, בניגוד למדינת ישראל אשר נגיד הבנק שלה הוריד את הריבית, קנה אגרות חוב ממשלתיות בבורסה וקנה מט"ח. שורת הצעדים הזאת עזרה לישראל להתמודד עם המשבר הכלכלי העולמי באופן כואב פחות. ביוון אין מצב כזה, היא אינה יכולה להנהיג מדיניות מוניטרית משלה ונאלצת לעשות הרחבה תקציבית גדולה - המשבר עדיין לא הסתיים והיא כבר חורגת בגדול".

 

האיחוד ייצא מחוזק מהמשבר ביוון

כיצד המצב הלא פשוט הזה ישפיע על האיחוד האירופי כולו? זוסמן סבור כי האיחוד יתגבר על המשבר וייצא מחוזק. "אני מאמין כי העזרה תבוא, תוציא את יוון מהמצב הבעייתי, ולטווח הארוך זה יגדיל את הביטחון באיחוד. זה יביא לכך שכל המדינות שעומדות בפתח, כמו מדינות מזרח אירופה, יבינו כי האיחוד חזק. הן יצטרפו ויביאו לחיזוק האירו מחדש".

 

זוסמן, כמו פרימור, רואה במשבר הנוכחי הזדמנות לביצוע שינויים הכרחיים. גרמניה, שרבים בה הביעו התנגדות לתוכנית הצלה מסיבית ליוון, לא יכולה להרשות לעצמה את נפילת יוון, אך גם מעוניינת להעביר מסר לפיו כל מדינה שהכניסה את עצמה לצרות תזכה לגישה סלחנית.

 

זוסמן מדגיש כי "הגרמנים לא יתנו ליוון ליפול, כי אז יכול ליפול כל האיחוד שהם השקיעו בו עשרות שנים. האירופים הבינו שדרוש שינוי. גרמניה לא יכולה לאפשר מצב שבו כולם יסמכו על זה שהם יצילו אותם, ולצד ההצלה – יוצבו הגבלות על המדיניות הכלכלית של החברות".

 

למרות קולות ההתנגדות לחבילת הסיוע בגרמניה, מסביר זוסמן כי הצעד בלתי נמנע: "הגורמים המתנגדים שואלים: 'למה שנממן את מי שמתנהג בצורה לא אחראית?'. אבל זה כמו ילד סורר במשפחה, זו אומנם בעיה, אך גם ילד שלא מתנהג יפה, לא זורקים לכלבים. צעד כזה יפגע בכל המשפחה, לכן תהיה פה הצלה עם אקט חינוכי כלפי הילד הסורר".


פורסם לראשונה 21/02/2010 22:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יוון. התנהגות בלתי אחראית
צילום: ניר 'שוקו' כהן
מומלצים