ביטלתם נסיעה לטורקיה? מגיע לכם החזר כספי
בקליניקה לזכויות הצרכן סבורים כי מי שהזמין כבר חופשה בטורקיה, אך נאלץ לבטל אותה בעקבות האזהרה ששיגר המטה למלחמה בטרור, זכאי להחזר כספי, אך עלול לרדוף אחריו. "תביעות לביטול הזמנות כתוצאה מהמצב עשויות להתקבל, אולם החזר הכספי עובר דרך בתי המשפט"
המשבר שנוצר בעקבות המשט הימי ואזהרת המטה ללוחמה בטרור להימנע מחופשות בטורקיה, עשויים להעמיד צרכנים רבים שביטלו את טיסותיהם, בבעיה בכל הקשור לקבלת החזר כספי. בקליניקה לזכויות הצרכן טוענים, כי מי שהזמין כבר חופשה ונאלץ לבטל אותה - עשוי לרדוף אחר ההחזר הכספי.
עו"ד אבינועם מגן, ראש הקליניקה, מסביר כי מבחינה משפטית, תביעות לביטול הזמנות כתוצאה מהמצב עשויות להתקבל, אולם הדרך להחזר עוברת דרך בתי המשפט. לאור זאת קורא מגן למשרד התיירות להורות לסוכני הנסיעות לאפשר לבטל עסקאות תוך החזר כספי מלא, גם אם המשמעות תהיה השתתפות של המדינה בחלק מהפיצוי. "יש למנוע מצב שבו שיקולים של הפסד כספי יגרמו לצרכנים לסכן את עצמם", הוא אומר.
מגן מסביר כי מבחינה משפטית, ניתן לבטל חופשות שהוזמנו בטלפון או באינטרנט בתוך 14 יום, שכן מדובר ב"עסקה טלפונית". בנוסף, מכיוון שמדובר בנסיבות חריגות שלא היו צפויות מראש, צרכנים שיבטלו את נסיעותיהם יוכלו לתבוע החזר כספי בעילה של "סיכול" לפי חוק החוזים. "במקרים מסוימים בעבר, בית המשפט קיבל טענה מסוג זה וחייב חברות להשיב לנוסעים את כספם בחלקו או אף במלואו".
עו"ד רם אפרתי, בעל משרד המתמחה בתחום האזרחי-מסחרי, סבור דווקא, כי מאחר שהמדינה הזהירה שלא לנסוע לטורקיה - באפשרותו של כל מי שרכש חבילת נופש לטורקיה לדרוש מחברות התיירות וממשרדי הנסיעות לבטל את הנופש, תוך קבלת מלוא התשלום בחזרה, ללא קנס.
"אם במצב רגיל, מי שמבטל חבילת נופש צפוי לקנס, הרי שהפעם המצב הוא שונה: מרגע שממשלת ישראל הודיעה כי היא ממליצה לאזרחיה שלא לנסוע לטורקיה עקב המצב הבטחוני המסוכן, יכולים רוכשי החבילות לבטל אותן ללא תשלום קנס מצידם", חורץ אפרתי.
לדבריו, חוק הגנת הצרכן כולל התייחסות מיוחדת לרכישת נופשים, כולל או לא כולל טיסות, באמצעות טלפון, פקס או אינטרנט, ומגביל את אפשרויות הביטול תוך עריכת איזון בין ספקי התיירות לציבור הנופשים.
מאחר שחוק החוזים הוא חוק כללי, שכולל בתוכו סעיף מפורש המתייחס למצב של "כוח עליון" - גובר בנושא זה חוק החוזים על חוק הגנת הצרכן, הגם שחוק הגנת הצרכן מתייחס ספציפית לביטול נופשים.
לפיכך, כל מי שרכש חבילת נופש לטורקיה ואינו מעוניין לנסוע עקב המצב הבטחוני החדש שנוצר - יוכל לבטל את ההתחייבות לרכישת חבילת בטענה של "כוח עליון", תוך דרישת מלוא התמורה מספק התיירות.