שתף קטע נבחר

"אם זה טורקי - אני לא קונה"

כ-50 אלף משתמשי פייסבוק הצטרפו לקבוצה של סטודנט למשפטים בן 24 הקוראת להחרמת מוצרים מתוצרת טורקיה: מתאנים ועד מוצרי חשמל וקטשופ. בתגובה, מוסלמים כתבו להם: "אל תשכחו את השואה כי עוד נחזור". צרכנים אחרים מתלוננים: מדוע אל-על מגישה בטיסותיה מים מטורקיה? אל-על בתגובה: נשמח לקבל תחליף מיצרן מקומי. האם חרם הצרכנים החדש יעבוד הפעם?

ככל שהמשבר עם טורקיה, יוזמת המשט לעזה והמתלוננת העיקרית על תוצאותיו, מעמיק, ישנם צרכנים ישראלים שמבקשים: אל תקנו מוצרים מטורקיה. זו לא הפעם הראשונה שההכרזה לחרם על מוצרים טורקים נשמעת ואז נבלעת בשאון מנועי המטוסים שמחדשים את טיסותיהם מנתב"ג לאנטליה. אבל אלעד אלבז, סטודנט למשפטים בן 24 שמנהל קבוצת פייסבוק שהצטרפו אליה כ-50 אלף חברים (תוך ימים ספורים) טוען: הפעם אנחנו מתכוונים לזה ברצינות ולצמיתות.

 

  • שר החוץ הטורקי: להחליף את הזעם ברוגע
  • תגובת נגד: קריאה לחרם השקעות על טורקיה
  • תיירות במשבר: הישראלים טורקים את הדלת
  • התנתקות מטורקיה: היצואנים לא חוששים  
  • שלום לך טורקיה: 2% תיירות מישראל, אבל חשובה

     

    "לא טסים לטורקיה ולא קונים תוצרת טורקיה", זה המוטו של הקבוצה "מחרימים את טורקיה", הגדולה מבין מספר קבוצות שקמו ברשת החברתית. חבריה לא מתכוונים להחרים רק רחת לוקום וקלאבים, אלא מוצרי צריכה רבים מאוד שמוצאם ברפובליקה הטורקית. "הגיע הזמן שנצמיח עמוד שדרה", מסביר אלבז, שמארגן גם הפגנה מול שגרירות טורקיה בת"א ב-3 ביוני.

     

    "הקמתי את הקבוצה ביום המשט וקצב ההצטרפות אליה הוא אלף איש ביום. ומאז אני עליה כמעט רוב שעות היממה, למרות שיש לי עבודה בחוזים להגיש ואני עובד ב-2 עבודות. אני מתכוון להכניס לתודעה של המצטרפים: לטורקיה לא טסים, ואם זה טורקי - אני לא קונה. זה יעזור לנו לצרוך פחות, ולטורקים זה קצת יגרד בכיס. לפי התוכנית שלי, בשלב הראשון אני מתכנן ללחוץ על חברות שיורידו את האופציה לטוס לטורקיה, ובשלב השני להחרים מוצרים משם".

     

    בעוד טורקיה מודיעה כי היא בוחנת מחדש את יחסי הסחר שלה עם ישראל, וסיטונאי טיסות השכר מבטלים בסיטונות טיסות וחבילות נופשונים לאנטליה, חברים בקבוצה ממליצים להחרים את דיזנהויז, ואת חברת טרבליסטי שלכאורה עדיין מוכרות חבילות נופש לטורקיה. רבים מהם גם מציעים "משט הומניטרי למען הכורדים בטורקיה". בטורקיה מיוצרים גם מוצרים של וילי פוד, מוצרי ניקיון וקוסמטיקה רבים, למשל אלו של חברת יוניליוור, ומרכך השיער לוריאל, כמה אריזות של אבקת הכביסה אריאל, מרכך הכביסה בדין אקסטרה וכן תרופות, אלומיניום, ובגדים, כמו חליפות של בגיר וכמה מאלה הנמכרים ברשת H&M.

     

    אלבז מבקש מתומכיו לשים לב למוצאם של המוצרים שהם רוכשים, בדיוק כפי שעושים כעת מחרימי תוצרת השטחים ברשות הפלסטינית ובאירופה. "תופתעו לגלות שמאות מוצרים מקורם בטורקיה", הוא כותב. "Beko - מוצרי חשמל, חלק ממקררי אמקור, הונדה סיוויק, סולתם סירים וכלי מטבח, קטשופ ושאר מוצרי המותג הפרטי של שופרסל, ועוד רבים ו'טובים' החל מפירות יבשים וכלה בניילון נצמד"!

      

    חרם צרכנים אף פעם לא עובד פה. 

     

    "לצערנו, ישראלים, ככל שהם מתחממים מהר ככה הם מתקררים מהר. אבל אני ידוע בתור קרציה לא קטנה ואני מקווה להציק לפחות ל-50 האלף החברים בקבוצה. אם זה מייד אין טורקיה - אני לא קונה את זה".

     

    תמונות של היטלר ופניות מיח"צני מסיבות

    לקבוצה הצטרפו לא רק תומכים, מסתבר, אלא גם מתנגדים אלימים. "ב-4:00 לפנות בוקר, חבר'ה טורקים ואלג'יראים הפציצו את הקבוצה בתמונות של היטלר", מספר אלבז, "וגם בירכו אותנו לשלום באופן לא נחמד עם אמרות: 'אל תשכחו את השואה כי עוד נחזור', ו'זכרו את מלחמת 73'. אז אחרי שניקיתי את הקיר של הקבוצה והעפתי את האנשים האלה ממנה, עכשיו יש לי אלף בקשות הצטרפות שאני צריך לבדוק בקפדנות אחת אחת כדי שהם לא יחזרו.  

    הערכה
    כלכלנים בטורקיה: המשבר עם ישראל יפגע במשק  / הירוקים של השכן / דורון פסקין
    הידיעות על העימות בלב ים הביאו ליומיים של ירידות שערים במדד המניות בבורסה של איסטנבול, לאחר ארבעה ימי מסחר של עליות. במסחר במט"ח חל פיחות של 5% בשער הלירה הטורקית מתחילת השנה. הערכות: "הלירה תמשיך להיחלש בתקופה הקרובה, וזאת אם יחסי טורקיה וישראל יסלימו"
    לכתבה המלאה

     

    "ויש גם ישראלים ציניים שמנצלים את המצב. כשהגעתי ל-27 אלף איש, בעלי עסקים ויח"צני מסיבות שהבטיחו לי שאם אשלח הודעה לכל חברי הקבוצה על מסיבות שלהם ועל העסקים שלהם, אקבל שקל על כל הודעה. כלומר 30 אלף איש בלחיצת כפתור. זה מראה כמה הם מוכנים לנצל המצב לטובת ערך אישי. למזלי, בייסבוק ביטלו את האופציה לשלוח הודעה כזאת בקבוצה של למעלה מ-5,000 איש".

     

    אתה יודע שכלכלת טורקיה לא תיפגע מהאקט שלך.

     

    "זה לא ניסיון לפגוע בכלכלה הטורקית. אנחנו לא בדיוק מעניינים אותם והם ממש לא צריכים אותנו. אבל ישראלים צריכים להפסיק לקנות ממי שמשמיץ אותם ובתוך כך למתן את תרבות הצריכה המוגזמתוכל. לפני 3-4 שנים ביקרתי בטורקיה ונגעלתי לראות ישראלים מעמיסים עשרות צלחות באוכל במסגרת 'הכל כלול'. קצת ערכים לא יזיקו לנו".

     

    אתה יודע שהמדינה עצמה משביחה להם כלי נשק.

     

    "אצלנו הדג מסריח מהראש רוב הזמן. אבל לעם היהודי לא חסר שכל. ולא חסרים אנשים אחרים שישמחו לעשות עסקאות של רפאל אבל זה באמת בשלב הסופי. קודם אנחנו צריכים לנסות לעורר את העם. לפעמים ההנהגה מתעוררת אחרי שהעם מתעורר".

     

    אל-על: מדוע המים המינרליים מטורקיה?

    ומחרם מקיף לטרוניה ספציפית. 2 צרכנים מתלוננים: מדוע בימים אלה, של גלי מחאה וכעס מכיוון הבוספורוס, חברת התעופה אל-על מגישה בטיסותיה, בין היתר, מים שמוצאם טורקי? מדובר בכוסות המים הקטנות והאטומות שמוגשות בעת הארוחה.

     

    "אני מבין שאל-על אינה חברה לאומית אלא חברה בבעלות פרטית", אומר אחד הטסים במטוסיה, "אבל היא מקפידה על תדמית ישראלית מאוד. אם כך מדוע לא חדלה מיד מחלוקת המים הטורקיים? הרי ברור שבכיריה של טורקיה לא מפיצים שנאה נגדינו בעקבות תוצאות המשט המבישות, כי הם הרי יזמו את המשט הזה בכוונה תחילה. אז למה שנחלק מוצרים שלהם בטיסות כאילו מדובר בידידים? כיוון שאני קשור לתחום הנופש, אני גם מקפיד לכתוב בפורומים וברשתות חברתיות שלא לרכוש חבילות מחברות נסיעות שעדיין משווקות חבילות לטורקיה. כל עוד הם משקרים לעולם - כף רגלינו לא אמורה לדרוך בארצם וגרונינו ייחר ולא ישתה ממימיהם".



     

    צרכן אחר כתב ל-ynet: "אל-על מפרנסת את האויבים שלנו במקום לממן חברות ישראליות. ולגמרי במקרה, הטיסות לאיסטנבול חודשו. מוזר לא? פניתי לחברה ושאלתי מדוע הם מגישים מים מתוצרת מדינה כל כך עוינת, והם התעלמו ממני לחלוטין".

     

    ויש גם מי שחושב אחרת. "אני לא אחרים מדינה שישראל תקפה פעילי שלום שהגיעו מחופיה", אמרה ל-ynet אקטיביסטית תושבת ת"א. "במקום להחרים מוצרים, פעולה שמסיחה את הדעת ממעשינו, עלינו לעשות חשבון נפש".

     

    מאל על נמסר בתגובה: "במקרה זה, מדובר במוצר ייחודי של מים מינרליים בכוסות אטומות המותאמות למגש הארוחה בטיסות בלבד, ולא נמצא ספק ישראלי או אחר מתאים. הרוב המכריע של המוצרים המוגשים בטיסות הנו מתוצרת הארץ. בין היתר חברות המים הישראליות מספקות לאל על בקבוקי מים גדולים למחלקת תיירים ובקבוקי מים אישיים למחלקות העסקים. חברת אל על תשמח לקבל מוצר זה מתוצרת הארץ במידה ויימצא יצרן מקומי".


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    המקצוענים
    "לא טסים לטורקיה ולא קונים תוצרת טורקיה",. הקבוצה
    אלף חברים עוד מחכים לאישור
    מומלצים