שתף קטע נבחר
 

חולדאי צייץ: "בעד הסדרת שוק הדירות השכורות"

לידיעת השוכרים: העלאת דמי השכירות תוגבל, למשכיר לא יתאפשר לבקר בדירה ללא תיאום ותוקם נציבות ממשלתית שתאכוף את החוק. נשמע מופרך? הצעת חוק חדשה מגדירה מחדש את זכויות בעלי הבתים - וראש עיריית תל-אביב כבר הביע בה תמיכה חד משמעית

הצעת החוק שתסדיר ותגביל את שוק הדירות השכורות הפרוץ, שתעלה בקרוב לדיון בועדת השרים לענייני חקיקה, זוכה לתמיכה מראש עיריית תל-אביב, העיר שתושפע יותר מכל עיר אחרת, אם החוק אכן יעבור. רון חולדאי כתב בשבוע שעבר בטוויטר שלו, כי הוא מצדד בקידום החוק, והוסיף: "הסדרה של שוק הנדל"ן בשכירות יכול לתרום הן ליציבות בשוק זה. הדבר רלוונטי במיוחד לתושבי תל-אביב-יפו, ש-55% מהם גרים בשכירות".

 

בעיריית תל אביב פועלת ועדה לקידום דיור בר השגה בשנים האחרונות. אך בהיעדר חקיקה ראשית, הדירות השכורות בעיר ממשיכות להוות מוקד משיכה שממגנט אלפי דיירים חדשים, רובם צעירים, מה שיוצר היצע מועט מול ביקוש גדול. התוצאה: המחירים עולים, השוכרים רבים על כל כוך שמתפנה, והמשכירים חוגגים: מפיצולי דירות לא חוקיים ועד התעמרות בשוכרים.

 

חברת מועצת העיר וחברת הועדה לקידום דיור בר השגה, תמי זנדברג (מרצ) אמרה ל-ynet: "שוק השכירות בתל-אביב הוא כבר מזמן מערב פרוע, עם חוקים שרירותיים משלו שמשתנים כל הזמן, מחירים שקופצים בבת אחת בעשרות אחוזים, והרבה שוכרים חסרי אונים שלא יכולים להסתמך על שום דבר מלבד טוב ליבו של בעל הדירה, אם קיים כזה.

 

"בשוק שכירות מפותח כמו בתל-אביב, חובה להכניס התערבות ציבורית כדי להגן על השוכרים ולדאוג ליציבות ולוודאות של כל הצדדים. אנחנו נעשה כל שיידרש כדי לסייע לקדם את הצעת החוק ולהפוך אותה למציאות".

 

הגבלה על שיעור עליית שכ"ד

לפי הצעת החוק החדשה, שיזמו חברי הכנסת שלי יחימוביץ' וכרמל שאמה בשיתוף האגודה לזכויות האזרח, תוטל הגבלה על שיעור עליית שכר הדירה במועד חידוש החוזה, שתאפשר עלייה של עד 5% בלבד.  

 

עלייה גבוהה יותר בשכר הדירה ניתן יהיה לבצע במידה שהדירה שופצה, או שנוספו לה שוכרים או ששכר הדירה בדירות סמוכות יעלה באופן משמעותי, ורק בהסכמת נציבות שכירות שתוקם במשרד השיכון והבינוי. נציבות זו תהיה אחראית על אכיפת החוק ועל פתירת סכסוכים בשכירות למגורים במהירות (סיום כל הליך תוך 90 יום).

 

בנוסף, הנציבות תוכל למנות בוררים שיכריעו בסכסוכים אם יתגלעו. לנציבות גם תהיה סמכות להוציא צווי פינוי על מנת לאכוף את החוק.

 

עוד קובע החוק, כי דמי הפיקדון לא יעלו על סכום שמעל דמי השכירות לחודש אחד, ושגובה שטר הערבות לא יעלה על סכום שמעבר לסך של 4 חודשי שכירות, ובהסכמה כתובה של השוכר לכך בחוזה. עוד נקבע, כי המשכיר יוכל לבקר בדירה במהלך תקופת השכירות לבדוק את תקינותה או לבצע בה תיקונים, אך רק בהודעה מראש לשוכר, "וימעיט, ככל האפשר, בהפרעה לשוכר".

 

בנוסף, שוכר לא יוכל להשכיר חלק מהדירה לדיירי משנה וללא הסכמת המשכיר. החוק אוסר גם על הכנסת סעיף בחוזה, המאפשר למשכיר לפרוץ בכוח או להחליף מנעולים לדירה או לפנותה מציוד על מנת למנוע מהשוכר לגור בדירה. כדי למנוע את תופעת המאעכרים בשוק, החוק גם קובע שמתווך שיציע דירה יצטרך להציג תעודת מתווך רשמית, לפי חוק המתווכים במקרקעין.

 

עלייה של 1.38% בשכר דירת 3.5 חדרים ב-2010

חוק או לא חוק, מחירי השכירות בתל-אביב ממשיכים לעלות. מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שרוכזו באגף המחקר בעיריית תל-אביב עולה, כי דירת 2.5-3 חדרים הושכרה במחיר ממוצע של 3,411 שקל ברבעון הראשון של 2009, בעוד שברבעון המקביל של 2010, המחיר עלה ל-3,712 שקל - עליה של 5.9%. 

 

דירת 3.5-4 חדרים בעיר, שהושכרה בתחילת 2009 ב-4,558 שקל, עלתה לשוכר בתחילת השנה 5,187 שקל - עליה של 13.8%. זינוק גם נרשם במחירי הדירות הקטנות בגודל של 1.5-2 חדרים, שהוצעו להשכרה. דירה שכזו הושכרה בממוצע ברבעון הראשון של 2009 ב-2,741 שקל, ואילו ברבעון הראשון של 2010 ב-2,903 שקל - עליה של 9.5%.

 

העלייה הנמוכה ביותר, בשיעור של 3.6%, נרשמה בדירות הגדולות, 4.5-5 חדרים, שהוצעו למכירה. דירה כזו הושכרה ב-5975 שקל ברבעון הראשון של 2009, וברבעון הראשון של השנה בנוכחית ב-6,189 שקל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חולדאי. תומך בהצעת החוק
צילום: מאיר ונונו, משטרת תל אביב
דירות בתל-אביב
צילום: ירון ברנר
תמי זנדברג
צילום: תומי הרפז
מומלצים