כותרות בינ"ל: שוק הנדל"ן החם בעולם - בישראל
כלי תקשורת בעולם הכתירו את ישראל כאלופת העולם בעליית מחירי הדיור, מאז קריסת שווקי הנדל"ן ברחבי העולם בשנת 2008. על פי הדיווחים: מגזר הבנקאות השמרני עוזר להגן על ישראל מהקריסה העולמית
שוק הנדל"ן הכי חם והכי פחות צפוי בעולם קיים בישראל, זאת למרות החששות הקבועים ממלחמה. כך מדווחים כלי התקשורת בעולם, ביניהם הוושינגטון פוסט, שמפרסם היום (ה') כתבה של איי.פי. על מצב שוק הנדל"ן בישראל.
על פי הכתבה, ארגון מוביל העוקב אחרי התעשייה בעולם, קבע כי שוק נכסי הנדל"ן המקומי צומח במהירות הגבוהה ביותר, מאז קריסת שווקי הנדל"ן ברחבי העולם בשנת 2008.
אבל על פי הכתבה, גורמים רשמיים בישראל ממשיכים לנסות לרסן את השוק הרותח, כשברקע נשמעים עדיין הדי המשבר הכלכלי הגדול שעובר על העולם ושערוריית המשכנתאות שליוותה אותו. בין היתר מצויין, שקיים חשש מפני פגיעה של בועת הנדל"ן בביטחון המשקיעים בכלכלה המקומית, שהצליחה לעמוד גם ברגעים הקשים ביותר של המשבר הכלכלי.
הדיווחים מציינים גם את הפעולות שנקט בנק ישראל בחודשים האחרונים בניסיון לצנן את שוק הנדל"ן, ביניהן העלאת שיעורי הריבית מספר פעמים והתחייבויות הממשלה לבנות יחידות דיור חדשות. הכתבה מצטטת גם את נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, שאמר החודש כי "שוק הדיור גרם למספיק משברים ואנחנו לא הולכים לתת לזה לקרות בישראל".
המחירים קפצו ב-30% בשנתיים
על פי מגזין הנדל"ן Global Property Guide, שעוקב אחר שווקי הדיור בעולם, העלייה במחירי הדיור בישראל ברבעון השני של השנה מעמידה את ישראל במקום השישי מבין 36 מדינות מבחינת קצב עליית המחירים.
עוד מדווח, כי עליות המחירים ב-4 מבין 5 המדינות שרשמו את הזינוק הגדול ביותר במחירי נדל"ן ב-2010, מציינות תיקון של מחירי השוק כלפי מעלה, זאת לאחר שרשמו צניחות מחירים חדות בעקבות המשבר. משום כך, בדיקה של השנתיים האחרונות, עד לפעם האחרונה בה נמסר מידע עדכני על שוק הדיור הישראלי ביוני השנה, מגלה כי הנדל"ן הישראלי מדורג במקום הראשון בעולם מבחינת קצב עליית המחירים.
בנוסף מצוין, כי במדינות שונות בעולם יש דוגמאות ברורות לסכנות המיידיות שבשוק דיור עם מחירים גבוהים, מאחר שאלה עלולים להוביל לקריסה חריפה. כך, המשברים שנוצרו בשוק המשכנתאות ובהערכות הנכסים, הובילו לצניחה של כ-50% במחירים רק ב-2009.
אבל למרות משבר הנדל"ן העולמי, השוק הישראלי נשאר יציב ומוגן בחלקו בזכות העובדה, שמחירי הדיור החלו לטפס מאוחר יחסית: מדינות רבות רשמו עליות מחירים באמצע העשור, בעוד שמחירי השוק המקומי לא עלו בצורה משמעותית בתקופה זו.
היציבות של השוק המקומי מוסברת בעובדה, שהבנקים הישראלים לא הציעו תכניות משכנתא דומות לאלה שפותחו בארה"ב בסגנון הסאב-פריים, ובכך ששוק הפיננסים המקומי אינו משולב עם שוק המשכנתאות. בנוסף מסבירים זאת בשמרנות של מגזר הבנקאות המקומי, ששמר על ניתוק משוק הבנקאות העולמי, ובדרישות הגבוהות שמציבים הבנקים לצורך קבלת משכנתא, שמגיעות עד לסכום של כ-40% מערך הבית.
עוד מדווח, כי מה שתדלק את הזינוק במחירים היו רמות הריבית הנמוכות ואספקה נמוכה יחסית של יחידות דיור חדשות. התוצאה היא קפיצה של כמעט 30% במחירי הנכסים לדיור מאז ספטמבר 2008.
הישראלים מתקשים לבלוע
באיי.פי מוסיפים כי העליות הללו קשות מאוד לבליעה עבור הישראלים . ורד דר, הכלכלנית הראשית של פסגות, אומרת בכתבה, כי שוק ההשקעות בנדל"ן בתל אביב, "יצא מכלל שליטה" בעקבות ההגירה של כמיליון איש מברית המועצות לשעבר לפני 20 שנה. התוצאה לדבריה, היא תסיסה מוגזמת של שוק הדיור בישראל, מה שמאלץ את הקבלנים והממשלה להיאבק במצב כדי לנסות ולייצב את השוק.
הדיווחים מצטטים נתונים סטטיסטיים ממשלתיים מהם עולה, כי דירת שלושה חדרים בתל אביב עלתה בחודש יוני האחרון כ-2.15 מיליון שקל, בהשוואה ל-1.73 מיליון שקל בשנה לפני כן. מחיר של דירה ממוצעת בירושלים עלה ב-19% ל-1.55 מיליון שקל בחודש יוני, לעומת 1.31 מיליון שקל בשנה שלפני כן. עוד מצוין כי מחירים אלה אינם ריאליים ביחס להכנסה הממוצעת בישראל לעומת המיסוי הגבוה.
כן מודגש בכתבה, כי הורים, שבעבר יכלו לרכוש דירות לילדיהם ללא צורך במשכנתא או לפחות לספק להם חלק נכבד מהסכום הנדרש לדירה - אינם יכולים לעשות זאת יותר. משום כך רבים מוצאים את עצמם ללא יכולת לרכוש דירה, או נאלצים להתפשר בנוגע לבית החלומות שלהם.
אולם דר טוענת בכתבה, כי אין בועת נדל"ן בישראל מאחר שנרשמה סטגנציה במחירים במשך כעשור. עם זאת היא מציינת, כי עשויה להתחיל להיווצר בועה אם המחירים ימשיכו לעלות בקצב הנוכחי, אך אלו פחתו כשמלאי הדירות יגדל והריבית תעלה.