שתף קטע נבחר
 

מע"מ - הנשק של האוצר נגד קבוצות הרכישה

משרד האוצר מציע כי אדם פרטי שמכר קרקע לקבוצת רכישה ישלם מכיסו את המע"מ. המבקרים טוענים: מחירי הדירות יעלו. ח"כ גפני: "מתנגד להרוג את קבוצות הרכישה"

הגדרה חוקית ראשונה לקבוצות הרכישה נכללת בחוק ההסדרים, במסגרת הצעת האוצר לתיקון חוק מס ערך מוסף שנדונה היום (ג') בוועדת הכספים.

 

 

לפי ההגדרה, צריכה הקבוצה למנות לפחות 10 אנשים שמטרתם לרכוש נכס למגורים באמצעות אדם או גורם מארגן המקשר ביניהם להשגת המטרה.

 

האוצר נתקל בביקורת קשה על כוונתו להתחיל לטפל בתופעת קבוצות הרכישה במנותק מהשפעתה על בועת הנדל"ן, ובדרך שלא מתמודדת עם התייקרות הדירות ומצוקת חסרי הדיור. הוועדה טרם הכריעה בסוגיה ותשוב לדון בה עוד השבוע.

 

לפי הצעת האוצר, אדם פרטי שמכר קרקע לקבוצת רכישה ישלם עליה מכיסו את המע"מ (16%) מסכום המכירה, בתנאי שאינו עוסק מורשה בנדל"ן, במטרה לא לאפשר לו לגלגל את המס על הקונים. האוצר מעריך את הכנסות המס ב-200 מיליון שקל בשנה.

 

יאלצו לרכוש קרקע יקרה יותר

עיקר הביקורת נמתחה מטעם מלשכות עורכי הדין, רואי החשבון, יועצי המס, שמאי המקרקעין ומנציגי קבוצות הרכישה.

לטענתם, הצעת האוצר אולי תפגע בקבוצות, אבל בפועל תייקר את מחירי הדירות. רק התאחדות הקבלנים תמכה בחוק, זאת לנוכח הכוונה המוצהרת של רשות המיסים להשוות את תנאי רכישת הקרקע בין הקבלנים לקבוצות הרכישה.

 

המבקרים העלו מספר טענות: לדבריהם, קבלנים הרוכשים קרקע מאדם פרטי אינם משלמים למוכר בפועל את המע"מ, שכן המוכר איננו יכול להוציא חשבונית מס: הנוהל הוא שהקבלן, עוסק מורשה, משלם את המע"מ ויכול לכלול אותו בעלות הדירה ובמחיר לצרכן.

 

לעומת הקבלנים, קבוצות הרכישה שאינן בגדר עוסק מורשה, לא יכולות להיות חלק מהנוהל הזה. החוק אמנם מונע מהמוכר לגלגל את המס על הקבוצה, אך בפועל המוכר יגלם את המס במחיר הקרקע כדי שלא יצטרך לספוג את העלות, אם הוא נדרש לשלם את המחיר מכיסו.

 

התוצאה: מארגני קבוצות הרכישה ייאלצו לרכוש קרקע יקרה יותר, ופער המחירים בין דירות הקבוצה לדירות הקבלן, יצטמצם אך לא ייסגר, שכן מחירי הדירות לא יוזלו אבל לקבוצות הרכישה יאבד יתרון המחירים, מה שיכול לחסל את התופעה – הסיבה הברורה לתמיכת הקבלנים בהצעה.

 

"עיוות של החוק"

מעבר לזה, טוענים המבקרים כי התיקון המוצע בחוק המע"מ מעוות את עצם החוק, שכן תכלית המס היא לגבות אותו על הערך המוסף של המוצר, כלומר על הרווח שבין המחיר לעלות התשומות.

 

מהאדם הפרטי, האוצר מבקש לגבות את המס על המחיר המלא של ערך הקרקע, כשאיננה מוצר נסחר אלא נכס או ירושה משפחתיים, או קרקע שנרכשה לפני שנים והקבלות לא נשמרו כפי שנמסרו בפועל. לפיכך, לטענת המתנגדים לחוק, הוא גורם עוול למוכרים הפרטיים.

 

טענה נוספת שנשמעה בוועדה עוסקת במספר השרירותי הנדרש לצורך הגדרתה של הקבוצה כקבוצת רכישה: "מי יכול להעביר את הקו המדויק בין אדם אחד, שני אנשים או ארבעה אנשים שהתאגדו לרכוש קרקע להקמת בית משותף לבין מספר גבוה יותר?", שאל רואה החשבון עופר מנירב מלשכת רואי החשבון.

 

גם בקרב חברי הוועדה הדעות היו חלוקות: חלקם טענו שהחוק נכון משום שהוא בא למנוע עיוותי מס. המתנגדים טענו כי גם אם הוא ראוי,עיתוי הגשתו איננו נכון.

 

"אנחנו צריכים לעסוק בחקיקה שתפתור את מצוקת הדיור, וזה לא החוק הזה", אמר חבר הכנסת ציון פיניאן (ליכוד). "הממשלה רוצה להעשיר את קופתה במאות מיליוני שקלים ובחוק ההסדרים אין חוק להוזלת מחירי הדיור לזוגות צעירים", הוסיף חבר הכנסת מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה).

 

"קבוצות הרכישה הפכו למקלטי מס"

תומכי החוק יצאו בעיקר נגד התעצמות התופעה של קבוצות הרכישה, שחלקם כינו "פיקציה".  

"הרבה גוזרים שם קופונים ומצוקת הדיור איננה רלוונטית", אמרה חברת הכנסת שלי יחימוביץ'. "קבוצות הרכישה הפכו למקלטי מס. השוק יקבע את מחירי הדירות ואין קשר בין המס לקבוצות", אמר חבר הכנסת חיים אורון (מרצ).

 

יו"ר הוועדה, חבר הכנסת משה גפני (יהדות התורה) אמר בסיכום ביניים כי "אכן יש כיום עיוות של מדיניות המס, ועם זאת אני מתנגד להרוג את קבוצות הרכישה. יש קבוצות שבהן מדובר באנשים רגילים שלא גוזרים קופונים. את החוק צריך להחיל על קבוצות עם מספר גבוה יותר של רוכשי דירות, ולא רק 10".

 

גפני קרא לרשות המיסים לשנות את החוק בתוספת קריטריונים ברורים יותר שיבואו לדיון הבא, "כדי שנוכל לוודא כי מחירי הדירות לא יעלו כתוצאה מהחוק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מקלט מס?
צילום: מאיה קופרמן
מומלצים