להתפעל, לטייל, להתפלל: 3 כנסיות לחג המולד
עצי אשוח מיוחדים, פנסים ומנורות, תחפושות וממתקים הם רק חלק מסממני חג המולד. אמנון גופר לוקח אתכם ל-3 כנסיות בגליל שבהן תוכלו לספוג את אווירת החג המיוחדת
ימי חג המולד הולכים וקרבים. העולם הנוצרי מכין עצמו היטב לקראת ההילולה: הכפרים מתקשטים בשלל מנורות צבעוניות ועצי אשוח, הכנסיות ממורקות, חנויות פריטי החג ממלאות מדפים וכולם מחכים למיסה הגדולה, שאחריה יוכלו לחגוג את לידתו של ישוע.
הנה שלוש כנסיות באזור הגליל, שבהן תוכלו לספוג מעט מן החגיגיות המאופיינת בחג הנוצרי החשוב.
דומוס גלילאה: אושר של מקום
בהר האושר, אל מול ימת הכנרת הכחולה ומרחב חייו ונסיו של ישוע בגליל, נתכנסו להם יחדיו כל היופי הנשגב וכל האהבה הרוחנית. חלומו של האפיפיור, פאולוס השישי, לבנות בישראל מרכז הכשרה ללימודים והתבודדות, התגשם.
אבן הפינה שהונחה במעבה האדמה, היתה שבר מקברו של סנט פאולוס ותוך שנה ומספר חודשים, בשנת 2000, נחנכה המבואה ל"משכן כתבי הקודש" בנוכחות האפיפיור. דומוס גליליאה הוא מרכזם ומשכנם של הנוצרים השייכים לזרם "הדרך הניאו-קאטקומנאלית". זוהי קבוצה "החוזרת לשורשיה היהודיים במטרה להבין את משמעות התפילה, החגים והליטורגיה היהודית שהיו לחם חוקו של ישוע".
אל מול הכנרת ומרחב חייו של ישוע. דומוס גלילאה (צילומים: זיו ריינשטיין)
המקום שבו ניצבת הכנסייה נחשב לאחד המקומות המקודשים לעולם הנוצרי. במבט מחלונות האתר ניתן לצפות אל המרחב בו מתרחשים אירועים משמעותיים מחייו של ישוע: נס הלחם והדגים, הענקת הבכורה לפטרוס, דרשת ההר, כפר נחום שבו קבע ישו את פעילותו, כורסי שבה ביצע את "נס החזירים", וכמובן ימת הכנרת המקודשת.
המשוטט ברחבי הכנסייה חווה את המקום בעצמה שלא תתואר. במקום זה, טרם בנייתו, נשא האפיפיור מיסה גדולה.
בניית דומוס גליליאה הוא ניסיון להכניס יופי לחיי הכנסייה זוהי "האסתטיקה החדשה" השואבת את רעיונותיה מהגישה האפלטונית הקושרת את היופי הפנימי אל היופי החיצוני. יכולת ההתפעמות מיופיה של היצירה, עוזרת למתבונן לשוב אל האלוהים, אל המושלם.
הכנסייה בנויה משלשה מפלסים, ושער הכניסה בנוי בסגנון נאו-רומאי שהחולף על פניו נכנס לאולם המבוא שבמרכזו פינת ישיבה משוקעת ומזרקה. במפלס העליון נמצא מרכז ההתכנסויות (האודיטוריום), אולם ענק מימדים שקירותיו שקופים והיושבים בתוכו משקיפים אל הקשת הקדושה, ספרייה המשלבת ספרי דת נוצרים ויהודיים, כנסייה ובית כנסת. שני המפלסים התחתונים משמשים למגורי פרחי הכמורה הלומדים במקום ולצליינים השוהים בו.
איך מגיעים: על כביש 90 פונים מזרחה בצומת כורזים, חולפים על פני חוות ורד הגליל, 200 מטר מימין.
שעות פתיחה: פתוח כל השבוע למעט ימי ראשון, הסיור ללא תשלום.
טלפון: 04-6809100
המשוטט במבנה חווה את המקום בעצמה שלא תתואר. פנים הכנסייה
חורבת חשק: הכנסייה הפרטית של גיאורגיוס
במרומי הגליל המערבי, בין כרמי זית עבותים וטרסות אבן ישנות, מסתתרת עיירה ביזנטית הרוסה וכנסייה חבויה שרצפת הפסיפס שלה מזמינה ביקור. נישא רגלינו אל ליבו של חבל תפן מעל אפיקו של נחל בית העמק,
היכן שנטועות חורבת מחוז וחורבת חשק. נעלה בשביל המסומן ירוק אל הגבעה מצפון. כרמי הזית, עצי שקד וגפן שורכת יקבלו את פנינו.
כבר בתחילת המעלה (200 מטר), נפגוש בחורבת מחוז שהיתה עיירה ביזנטית ששטחה זרוע בורות מים וגתות (היזהרו!).
לא נותר הרבה מקדמות המקום. אבנים ותלי בתים, קשתות שכיסו בעבר בריכת מים, מחסנים ומבני מגורים שקרסו עם השנים, בעיקר כשהחלו פוקדים את המקום רועי צאן ועדריהם או יוצרי פחם מהכפרים השכנים.
לאט, לאט דוחקים הפלאחים בני זמנינו את המבנים ונוטעים במקומם עצי זית חדשים. נמשיך בשביל הירוק, נחלוף על חורבת מחוז במרכזה, נחצה גדר בקר בשער ברזל עקלתוני (כנגד בריחת עדרי הבקר משטח המרעה הסמוך) ונגיע תוך דקות אל הכנסייה שבחורבת חשק.
בערבית נקרא שמה "קצר עשק" שמשמעו "ארמון האהבה", ומסיפורי הנוקדים עולה שהיתה מקום מסתור לגילויי האהבה שבין הרועים והרועות מכפרי האזור. הכנסייה עטורה בסבך החורש הצפוף. זהו מבנה אבן בן המאה השישית ששיני הזמן אכלו בו בכל פה. עמודיו נפלו, יציעיו נתמוטטו אך עדיין נשאר המבנה כמעט בשלמותו. בנוסף, שורת עמודים חצתה את הכנסייה לאורכה, הכותרות המעוטרות נפלו, אך עדיין מוטלות במקום. ממערב כניסה בעלת שלושה פתחים וממזרח אפסיס (גומחה) שלמרגלותיו אבן ששימשה כנראה כבסיס לשולחן המזבח.
באולם התווך נשתמרה רצפת פסיפס שכולה מעוטרת כתובות וצורות גיאומטריות שונות. מול הבמה נמצאה כתובת המקדישה את הכנסייה "לגיאורגיוס הקדוש ובני משפחתו". כתובת זו הביאה את החוקרים להנחה שהיתה זו כנסייה פרטית שנועדה להנצחה משפחתית. את הדרך חזרה נעשה בשביל שהגענו (ירוק) ובזהירות רבה עם בורות המים הפזורים בשטח.
איך מגיעים: בכביש 854, מכרמיאל לתפן, בעיקול הכביש, בין הר חלוץ ללפידות. חונים ברחבת הכורכר הסמוכה לכביש ועולים בשביל המסומן ירוק.
כתובת המקדישה את הכנסייה "לגיאורגיוס הקדוש ובני משפחתו"
כנסיית סנט ג'ורג' בכפר יאסיף
במרומי הגבעה, בגרעין הכפר העתיק מוקפת בתי האבן של הרובע הנוצרי, מסתתרת כנסיית סנט ג'ורג שהוקמה בין המאה ה-17 ל-19. ימיה של הקהילה היוונית האורתודוקסית בכפר יאסיף חרוטים היטב בקירותיה של הכנסייה המקומית. ישנה היא, עשוית אבן, נמוכה ומחייבת ירידה קלה אל אולם התפילה הצונן.
באפלוליתה הנעימה, משרה הכנסייה על הבאים אליה תחושה של רוגע ושקט פנימי. הנברשת הגדולה התלויה על תקרתה נוצצת בצבעי זהב ונחושת. קיר האיקונוסטסיס (קיר המפריד בין קהל המתפללים למזבח) מקושט בציורים המנציחים את המשיח, את מרים ואת שליחיו והכומר, אבונה עטאללה - אב הקהילה הנוצרית אורתודוקסית שבעזרתו הוקם ליד הכנסייה בית ספר שתלמידיו, בני שלושת הדתות (נוצרים, מוסלמים ודרוזים), מכבדים איש את רעהו כבניו השווים של האל.
יש בעיה בתיארוך מועד הקמת הכנסייה. בדרך כלל מוטבע מועד ההקמה על משקוף הדלת, אולם כאן אין בנמצא וההשערה היא שהכנסייה הוקמה במאה ה-17 או ה-19.
קיר האיקונוסטסיס מקושט בציורים של דמויות בולטות בנצרות
המיסה מתקיימת ב-7 בינואר כמנהג הנוצרים האורתודוקסים, אולם בשנים האחרונות מאחדות הכנסיות המערביות והמזרחיות את מועדיהן כדי שהקהילה הנוצרית כולה תרגיש את שמחת החג ביחד, ולכן אפשר שב-25 בדצמבר בשעה 10 בבוקר תזכו לראות גם את המיסה במקום.
איך מגיעים: מכביש 70 נכנסים לכפר ומטפסים עד לשיאו ממזרח.
המלצות לטיול לילי עצמאי
טיול לילי בשכונות הנוצריות בכפרי הגליל לעת חג המולד, הוא חוויה בפני עצמה. אני ממליץ לטייל וליהנות מהאווירה בכפרים: מעיליא, תרשיחא, גוש חלב ועילבון (ישנם עוד כפרים ולא ציינתי את כולם).
קישוטים ומתוקים: קישוטי חג, פנסים ומנורות, עצי אשוח מיוחדים, תחפושות וממתקים ייחודיים לחג תמצאו במקומות הבאים:
- כפר גוש חלב - על יד המועצה בחנות גדולה הנקראת "surprise"
- כפר מעיליא - בכל חנויות הכפר
- כפר תרשיחא - על יד מאפית שהין
- אמנון גופר
, מורה דרך, המתמחה בתרבות הגלילית ומחבר הספר "סודות גליליים"