סערת ששינסקי - כל השאלות והתשובות
לאחר תשעה חודשי דיונים, הגישה הוועדה לבחינת תמלוגי הגז את מסקנותיה הסופיות. מה ההמלצות העיקריות, האם הממשלה מחויבת להן ומיהם המרוויחים והמפסידים הגדולים? תמונת מצב
מה זאת ועדת ששינסקי, ומה היא בודקת?
הוועדה מונתה באפריל בידי שר האוצר, יובל שטייניץ, לבדוק מחדש את סוגיית המיסוי על הכנסות מגז טבעי ומנפט בישראל. בוועדה חברים היו"ר, איתן ששינסקי, פרופסור לכלכלה באוניברסיטה העברית ששימש בעבר כיועץ לכנסת, למשרד ראש הממשלה וגם לממשלת מקסיקו; ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הפרופסור יוג'ין קנדל; מנהל רשות המסים, יהודה נסרדישי; הממונה על התקציבים במשרד האוצר, אודי ניסן; מנכ"ל משרד התשתיות, שאול צמח והממונה על הנפט, יעקב ממרן.השניים האחרונים פרשו מהוועדה לפני כשבועיים, בשל התנגדותם למסקנותיה.
מדוע מונתה הוועדה?
הוועדה מונתה בגלל שהמסים על הגז והנפט בישראל הם נמוכים מאוד - הכי נמוכים בעולם פרט לאירלנד ולמדינה או שתיים באפריקה - אבל עד כה לא הייתה לזה משמעות בגלל שהתגלו כאן מעט מאוד גז ונפט. אחרי גילוי מאגרי הענק תמר ולוויתן, הנושא הפך להיות חשוב והממשלה "נזכרה" שצריך לשנות את המדיניות. ובישראל, כמו ברוב המדינות המתוקנות, מקובל שכאשר רוצים לשנות מדיניות ממנים ועדה מקצועית שתבדוק מה צריך לעשות.
ומה הוועדה המליצה?
הוועדה ממליצה, כצפוי, להעלות את המיסוי על הגז. התמלוגים על גז ונפט יישארו בגובהם הנוכחי, 12.5%, וגם מס הכנסה ומס חברות שהיזמים משלמים לא יעלה, אבל הוועדה ביטלה הטבה שיזמי הגז היו זכאים לה בשם "ניכוי אזילה", שהקטינה את כל התמלוגים והמסים שלהם בכ-30%, והטילה עליהם היטל חדש המכונה "היטל גז" (או "מס ששינסקי"), בגובה 20% עד 50% מהרווחים שלהם, תלוי כמה הם ירוויחו.
לא הבנתי: מה הם שילמו עד עכשיו, וכמה הם ישלמו מעכשיו?
כיום היזמים משלמים תמלוגים בגובה 12.5% מההכנסות שהם מרוויחים ממכירת גז טבעי או נפט וכן מס חברות ומס הכנסה כמו שמשלמים כולם. התמלוגים והמסים שלהם נמוכים יותר בכ-30%, כי 30% מההכנסות שלהם לא חייבות במס. אולם, ההטבה הזאת תבוטל. בנוסף, הוטל עליהם "מס ששינסקי". המס החדש, בניגוד לתמלוגים, הוא רק על הרווחים שלהם, לא על ההכנסות, ולכן הם יתחילו לשלם אותו רק כשהם יתחילו להרוויח.
בסך הכל משלמים היזמים כיום בממוצע כ-30% מהכנסותיהם למדינה ואילו הוועדה ממליצה שישלמו כ-50% על הכנסותיהם ממאגר תמר ובין 50% ל-62% על כל המאגרים האחרים.
ההמלצות יחולו על כל מאגרי הגז והנפט בישראל?
ההמלצות יחולו על כל המאגרים שטרם החלו להפיק מהם גז ונפט בפועל, כלומר כל מאגרי הגז והנפט בישראל למעט מאגר הנפט חלץ ומאגר הגז ים תטיס. עם זאת, מאגר תמר יקבל מעין הנחה מכיוון שבמאגר כבר התגלה גז בכמות מסחרית (אך עוד לא הפיקו אותו). חשוב לציין שההמלצות יחולו במלואן על מאגר הגז הענק לוויתן.
אם חברת גבעות עולם אכן מצאה נפט בכמות מסחרית במאגר מגד, ואם חברות אחרות שמחפשות נפט בארץ ימצאו אותו, ההמלצות יחולו גם עליהן?
כן, אך אם הפקת הנפט מגבעות תתחיל לפני 2014 הוא ייהנה מהנחה, בדומה לתמר.
למה שהששינסקי הזה יחליט בשביל המדינה כמה מסים היא גובה?
הוועדה לא מחליטה שום דבר אלא רק מפרסמת המלצות. אחר כך הממשלה והכנסת יחליטו אם לאמץ את ההמלצות או לא. אם הממשלה תאמץ אותן, היא תהפוך אותן להצעת חוק ממשלתית, ואם לא, סביר להניח שאחד הח"כים יהפוך אותן להצעת חוק פרטית, כך שבכל מקרה מי שיחליט היא הכנסת. עקרונית, יכול להיות מצב שבו הוועדה ממליצה וההמלצות לא מיושמות - זה קרה כבר לאלפי המלצות של ועדות ציבוריות בעבר.
ההערכה היא שהמלצות ועדת ששינסקי יתקבלו או שהן "ייקברו"?
ההערכה היא שהן יתקבלו. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, רמז בעבר שהוא יתמוך בהן, וסביר להניח שהליכוד ורוב הקואליציה תצטרף אליו, למעט סיעת ישראל ביתנו הידועה בהתנגדותה להעלאת התמלוגים, בעיקר בגלל שזאת עמדתו של חבר הסיעה שר התשתיות, עוזי לנדאו. גם האופוזיציה צפויה לתמוך, כיוון שמדובר ברעיון חברתי שאינו עולה כסף למרבית המצביעים.
מצד שני, הח"כים יהיו נתונים ללחצים אדירים מצד חברות הגז המתנגדות להמלצות.
נכון.
מדוע חברות הגז מתנגדות להמלצות הוועדה?
היזמים טוענים שהם השקיעו הרבה כסף על סמך הנחה שהמיסוי על הגז יהיה נמוך, ופתאום, אחרי שהכסף כבר נשפך, ואחרי שסוף סוף התברר שצפוי שכר לעמלם, רוצים להעלות להם את שיעור המס וההכנסות קטנות.
שר האוצר, יובל שטייניץ, והפעילים החברתיים שבעניין הזה תומכים בו, טוענים שהעלאת התמלוגים היא לגיטימית בכל זאת, כי מדיניות מיסוי ממילא משתנה כל הזמן והממשלה אינה יכולה להתחשב ברווחים ובהפסדים של כל משקיע. המלצותיו של ששינסקי דווקא מקבלות את הטיעון של היזמים: מאגר תמר, שעדיין אינו פעיל, יקבל הנחה בגלל שהוא כבר מתוכנן וכמות הגז שלו כבר ידועה. אבל, היזמים אומרים שאין זה מספיק ושצריך להגדיל את ההנחה ולהעניק גם למאגרים נוספים כולל לוויתן, בטענה שגם בהם כבר הושקע כסף.
היזמים טוענים גם לאפלייה מול יוסי מימן, יזם ישראלי שהוא שותף בחברת EMG המצרית המספקת גז לישראל. לטענתם זה לא הוגן שמימן אינו משלם כלל מס בישראל אף שהוא משלם מס בשיעור גבוה בהרבה לממשלת מצרים.
שר התשתיות, עוזי לנדאו, אומר שמסקנות הוועדה מסוכנות כיוון שהן יגרמו לחברות ישראליות לקנות גז מצרי במקום הגז הישראלי שבתמר, ולמדינות זרות - לקנות גז לבנוני וקפריסאי במקום הגז שבלוויתן.
אם היזמים לא יצליחו למכור את הגז שבתמר לחברות ישראליות הן יכולות לייצא אותו בדיוק כמו שהן מתכוונות לעשות לגז שבלוויתן. לגבי לוויתן - הלבנונים והקפריסאים עוד בכלל לא מצאו גז, וגם אצלם משלמים תמלוגים גבוהים, כך שאין שום סיבה שהלקוחות בחו"ל יעדיפו את הגז שלהן, פרט למדינות עוינות שלא יקנו גז ישראלי בשום מקרה.
מה המשמעות הכספית של ההמלצות? מתי המדינה תראה ממאגר לוויתן ותמר כסף, וכמה?
עדיין קשה להעריך. הגז ממאגר לוויתן מיועד לייצוא, וכלכלנים צופים שההכנסות מלוויתן יתחילו להגיע רק בשנת 2018, וינועו בין 2 ל-4 מיליארד דולר לשנה. לפי שיטת המיסוי הנוכחית, היזמים ישלמו תמלוגים של 150-300 מיליון דולר לשנה. אחרי שנת 2025, מעריכים כלכלנים, המאגר יתחיל להניב רווח, והיזמים ישלמו גם מס חברות בהיקף שינוע בין 200 ל-400 מיליון דולר לשנה. בסך הכל מדובר ברווח שיגיע בשיא - בין שנות ה-20 לשנות ה-40 של המאה הנוכחית - לכ-350 עד 700 מיליון דולר לשנה, או, לפי השקל של היום, בין מיליארד לשנים וחצי מיליארד שקל.
אם מסקנות הוועדה ייושמו, החברות ישלמו 30% יותר בגלל ביטול מס האזילה, כלומר, בין 1.3 מיליארד ל-3 וחצי מיליארד שקל. בנוסף, הן ישלמו, החל בשנת 2025, "מס ששינסקי" שינוע, לפי אותו תחשיב, בין 300 מיליון לכמיליארד דולר, או בין מיליארד ל-3.5 מיליארד שקל. בסך הכל ינוע התשלום, איפוא, בשנות השיא בין 2.5 מיליארד ל-7 מיליארד שקל בשנה.
כל זה אינו כולל את המיסוי על מאגר תמר, שצפוי להניב למדינה 250 מיליון שקל לשנה ב-2013 וכמיליארד וחצי שקל בשנה בשנים 2020-2050, כיוון שגם עליו ישלמו היזמים מסים גבוהים יותר.
מה יצא לי מכל הכסף הזה? האם מישהו יודע מראש מה יעשו איתו?
כלכלנים חוששים ממצב שבו כספי הגז ייכנסו למשק בבת אחת, כיוון שהדבר יקפיץ כלפי מעלה את שער השקל ויגרום לפגיעה בייצוא וגם להקטנת הערך של רווחי הגז עצמם. כדי למנוע זאת, המדינה מתכננת להשקיע את המסים והתמלוגים בקרן מיוחדת, שתישמר בצד כמעין קופת חיסכון לטווח הארוך. כמובן שהתוכנית הזאת כבר מעוררת ויכוחים: במערכת הפוליטית ובארגונים החברתיים דורשים שהכסף "ייצבע" מראש כך שישמש לחינוך ולרווחה ולא לדברים אחרים, ובאוצר כבר היה מי שהצהיר שצריך להחליט מראש שהכסף נועד להגדיל את החזר החובות של ישראל למדינות אחרות, כדי למנוע ממצב שבו הוא יועיל, חלילה, לאזרח הקטן.
מה יקרה לכל המשקיעים הקטנים שקנו מניות של חברות גז ונפט? אם יש לי מניות כאלה, כדאי לי למכור אותן?
ynet אינו מפרסם המלצות לקנייה ולמכירה של מניות. מי שמאמין לטענת היזמים שהמלצות הוועדה יהרסו את הענף - כדאי לו למכור את מניותיו ליזמים כעת, כשהמחיר שלהן גבוה מאוד. עם זאת, כדאי לו לקחת בחשבון את האפשרות שהיזמים יעוטו על המניות ושהוא יאכל את הלב במשך שנים כשיגלה שלמרות ההמלצות, החברות ממשיכות להרוויח סכומים אדירים של כסף.
חברות הגז - נובל אנרג'י האמריקנית ודלק הישראלית - אומרות שהמסקנות הוועדה "מוציאות להן את החשק" לפתח את מאגר לוויתן ושהן שוקלות לנטוש אותו. מה יקרה אם הן יעשו זאת?
הרב מיכאל מלכיאור, שהיה ממובילי המאבק להעלאת התמלוגים שהביא להקמת הוועדה, שימש כרב הראשי של נורבגיה בזמן שממשלת נורבגיה העלתה את התמלוגים, והוא אומר שכל חברות הגז הגדולות בעולם איימו לעזוב אם התמלוגים יעלו ואף אחת לא עזבה. חשוב לציין שבזמן דיוני הוועדה, דלק ונובל הוציאו הון תועפות על קידוחי המחקר שקבעו, רק בשבוע שעבר, שיש שם כמות מסחרית של גז, כך שצריך לקחת את האיומים הללו בעירבון מוגבל.
בכל מקרה, אם אכן החברות יחליטו לנטוש - יש בישראל עשרות חברות לחיפוש גז ונפט, שישמחו להחליף אותן. ואם אף אחד לא ירצה - המדינה עצמה יכולה לקנות אותו. הפרשן סבר פלוצקר מ"ידיעות אחרונות" כבר קרא למדינה להציע, מיוזמתה, לקנות את המאגר ב-7 מיליארד דולר - ובכלל לא בטוח שההצעה שלו תישאר על המדף.
אטילה שומפלבי השתתף בהכנת הכתבה