שתף קטע נבחר
 

על אף המהומות: ייצור הנפט במדינות ערב עלה

באופן מפתיע, נכון לסוף פברואר המהומות במדינות ערב לא יצרו כלל אי סדרים בהספקת הנפט של מדינות OPEC - שעמדה בחודש שעבר על 30.016 מיליון חביות ביום, עלייה של 0.35% לעומת ינואר. הסיבה: תגובה זריזה של סעודיה, שמיהרה להגדיל את התפוקה במקום לוב שהורידה אותה

שוק הנפט העולמי עובר טלטלות מסעירות, אך גם מצליח להפתיע עם נתונים שאולי לא עומדים בקנה אחד עם הדיווחים בתקשורת - ובחודש הקודם תפוקת הנפט העולמית עלתה.

 

לפני כשבוע נסחר הנפט סביב 108 דולר לחבית (מסוג WTI) על רקע החששות מפני אי-סדרים בהספקת הנפט העולמית בעקבות המהומות בלוב ו"יום הזעם" שתוכנן ליום שישי האחרון בסעודיה. אם זה לא מספיק, כעת ישנו פקטור נוסף שיש לקחת בחשבון: ההשפעה של האסונות שפקדו את יפן על משק האנרגיה העולמי ועל הנפט בייחוד.

 

 

לפי נתוני סוכנות האנרגיה האמריקנית, יפן הינה צרכנית הנפט השלישית בגודלה בעולם. צריכת הנפט היומית ביפן נאמדת בכ-4.5 מיליון חביות ביום (5.20% מהצריכה העולמית) אך ראוי לציין גם כי יפן הינה היבואנית הגדולה ביותר של גז טבעי נוזלי (LNG) ושל פחם.

 

יהיה זה נכון לטעון כי בטווח הקצר תהיה התכווצות בהיקף צריכת הנפט ביפן, שכן, ניתוחי המצב הראשונים מצביעים על כך ש-30% מכושר הייצור של בתי הזיקוק הושבת לחלוטין, חלק מנמלי הים סגורים לפריקה וטעינה, הסקטור הפרטי נאלץ להקטין את השימוש באמצעי תחבורה וכמובן שישנה ירידה בביקושים מצד הסקטור התעשייתי.

 

מסתמן כי הפעילים בשוק מניחים אף הם שתהיה פגיעה בביקושים וממקמים פוזיציות בהתאם, ובינתיים, מחירה של חבית נפט מסוג WTI (למסירה בחודש אפריל 2011) נע סביב 98 דולר. במקביל, חבית נפט מסוג BRENT (למסירה בחודש אפריל 2011) נסחרת היום בעבור 110.5 דולר.

 

חשוב להזכיר כי קרטל OPEC (ארגון יצואניות הנפט) פירסם ביום שישי האחרון את סקירתו החודשית המסכמת את ההתפתחויות האחרונות בענף הנפט העולמי. הסקירה כוללת את נתוני תפוקת הנפט של המדינות החברות בקרטל וכמובן שהנתונים המעניינים ביותר נכון להיום נוגעים לתפוקת הנפט של לוב.

 

מהנתונים הראשוניים שאסף הקרטל, עולה כי תפוקת הנפט של לוב בחודש פברואר ירדה ב-232 אלף חביות ביום (ירידה של 14.7% לעומת חודש ינואר), לכדי 1.347 מיליון חביות ביום. מנגד, סעודיה, כחברה הבכירה בקרטל, מיהרה להגיב והעלתה את תפוקת הנפט שלה ב-279 אלף חביות לכדי 8.869 מיליון חביות ביום.

 

לסיכום העניין, התפוקה הכוללת של המדינות החברות בקרטל עמדה בחודש פברואר על 30.016 מיליון חביות ביום, עלייה של 0.35% לעומת התפוקה שנמדדה בחודש ינואר. כך שבשורה התחתונה, נכון לסוף חודש פברואר, המהומות במדינות ערב לא יצרו כלל אי סדרים בהספקת הנפט העולמית.

 

מני בן משה, המחלקה הכלכלית ב-IBI

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נפט. יפן תצרוך פחות
צילום: AFP
מומלצים