שתף קטע נבחר
 

מחיר הנפט בשיא; חשש מהתייקרות מוצרים במשק

מחירי המזון, הטקסטיל, התרופות, הצעצועים - כמעט כל מוצר הנמכר בארץ - עומדים לשנות את פניהם. בעקבות האירועים במזה"ת הנפט עבר את רף 100 דולר לחבית, ואם מחירו ימשיך לזנק, בתוך חודשים ספורים נתחיל לשלם הרבה יותר מכפי שהתרגלנו. תלוש השכר, לעומת זאת, לא צפוי לגדול

מחירי הסחורות מזנקים לשיאים חדשים, ובקרוב כולנו עלולים להרגיש את זה היטב בכיס שלנו, בכל מוצר ומוצר שנרצה לרכוש. הלילה (ג') נשברו מספר שיאים מהותיים בבורסת הסחורות בניו-יורק, והבוקר מחיר הנפט עלה ל-100.25 דולר לחבית - שיא של יותר משנתיים; מחיר הזהב עלה ל-1,431.20 דולר לאונקייה - שיא של כל הזמנים ומחיר הכסף נקבע על 34.43 דולר לאונקייה - שיא של שלושה עשורים.

 

 

בעוד שלא ניתן להתעלם מהזינוק במחיריהם של הזהב והכסף, עיקר תשומת הלב בארץ ובעולם מופנה כעת אל מחיר הנפט, שמזנק בעקבות המהומות הפוליטיות ברחבי מזרח התיכון - ולאחרונה בעיקר בגלל האירועים בלוב, שהיא יצרנית הנפט הגדולה באפריקה. 

 

לפי הערכות, אם מחיר הנפט אכן ישאר ברמתו הנוכחית במשך כמה חודשים, הוא ישפיע כמעט על כל המוצרים בשוק: מוצרי המזון, הטקסטיל, מכוניות, הדלקים, הטיסות, התרופות ועוד.

 

מדוע שמחיר של חבית נפט, שמחירה נקבע בכלל בבורסה הרחוקה בניו-יורק, ישפיע על מחירי המוצרים בישראל? 

 

ראשית, הרוב המוחלט של המוצרים שאנו צורכים זקוק לייצור במפעלים ולשינוע באמצעות מטוסים, אוניות ומשאיות - וכל אלה מונעים בסולר ובדלקים אחרים, המופקים בין היתר מנפט.

 

מחירי הדלקים הללו יתייקרו יחד עם הנפט (מחיר הבנזין כבר הגיב בעלייה של 4%) ואם מחיר הנפט לא יירד, או אף ימשיך לעלות - מחירי הדלקים הגבוהים ישפיעו ישירות על מחירי כל המוצרים.

 

אם לא די בכך, מוצרים שעשויים מחומר הגלם פלסטיק, כמו כלי בית, צעצועים וכן צמיגים לרכבים, יתייקרו פעמיים: הפלסטיק עצמו יתייקר כיוון שהוא מופק מנפט, וגם ייצורו יתייקר, כשם שיתייקר כל מוצר תעשייתי אחר הנזקק לשינוע.

 

התייקרות שנמשכת כבר 8 שנים 

למעשה, מדובר בתהליך שמתרחש בשמונה השנים האחרונות. הוא החל עם הצמיחה הכלכלית המרשימה שעברה בעשור האחרון על סין, הודו וברזיל, שגרמה לעלייה בביקוש לנפט ולסחורות אחרות בשלושת מדינות הענק הללו, והמשיך עם ההתייקרות של כל חומרי הגלם בעולם. מחירי חומרי הגלם ירדו אמנם ב-2008 עקב המשבר הכלכלי הגלובלי, אך הם עולים בחזרה כעת הודות להתאוששות מהמשבר וגם בגלל המהפיכות במזרח התיכון.

 

נציין, כי ההתייקרויות של הנפט בגלל סיבות "מזרח תיכוניות" הן דו כיווניות: מחירי הנפט רשמו עליות מטורפות בשנות ה-70' עקב החרם הערבי שלאחר מלחמת יום כיפור והמהפיכה החומינסטית באיראן, אך ירדו לאחר מכן, כשהמערב כופף את ידי הערבים והאיראנים וכפה עליהם להגדיל את היצע הנפט. ניתן לשער שאם וכאשר המצב במזרח התיכון יתייצב, לכאן או לכאן, המחירים ירדו בחזרה.

 

גם בתקופת מלחמת לבנון השנייה זינק מחיר הנפט, עקב החשש ממלחמה בין ישראל לאיראן, אך ירד מיד בתום המלחמה.

 

התייקרות של מוצרים יוצרת אי יציבות כלכלית, אבל הציבור סובל ממנה רק כאשר המשכורות של העובדים אינן עולות בהתאם. אחד הגורמים למהפיכות באיראן ובמצרים הוא התייקרות המוצרים עצמה, שלא גובתה בעליית שכר.

 

בארצות הברית, אחת הסיבות למשבר הסאב-פריים ב-2007-2008, הייתה שמחירי מוצרים התייקרו בלא עליית שכר וגרמו לכך שנוטלי משכנתאות מהשכבות החלשות לא עמדו בהחזרים החודשיים. גם בארץ הגיעו עליות המחירים לתחום הדיור, ועליית המחירים שנובעת מהתייקרויות הנפט מצטרפת כאן לבועת הנדל"ן שמתפתחת בשנתיים-שלוש האחרונות.

 

קיים ויכוח האם בישראל של השנים האחרונות מתקיימת תופעה דומה. מהשוואה בין האינפלציה לבין עליית שכר הנטו בעשור האחרון, עולה שהשכר הממוצע עלה הרבה יותר מהמחירים, אבל השכר לא עלה באופן שווה אצל כל העובדים. בחלק מרמות השכר - אלה שמעל שכר המינימום אבל מתחת לממוצע - הוא עלה הרבה פחות. בנוסף לכך, לא כל המוצרים מתייקרים במידה שווה, ונראה כי דווקא מוצרי היסוד התייקרו בשנים האחרונות.

 

אם לוקחים בחשבון את העובדה שההתייקרויות הנוכחיות (ואלה שעתידות ככל הנראה לבוא) טרם נכנסו לסטטיסטיקה, והצפי ששכר הנטו שלנו לא יגדל בצורה משמעותית ופתאומית, הרי שניתן לטעון ששכרם של חלק מהישראלים נשחק בצורה רצינית.

 


פורסם לראשונה 02/03/2011 00:08

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דלק. התייקר
צילום: שלום בר-טל
צעצועים. יתייקרו
צילום: thinkstock
צילום: גילטק
טיסות. התייקרו
צילום: גילטק
מוצרי ביגוד. יתייקרו
צילום: ablestock
מומלצים