בג"ץ הקישוריות: חברות הסלולר משכו העתירות
חברות הסלולר קיבלו את הצעת ביהמ"ש לחזור בהן מהעתירות נגד הפחתת דמי הקישוריות, ובג"ץ דחה את העתירות. מדובר בניצחון לשר התקשורת
ניצחון לשר התקשורת, משה כחלון: חברות הסלולר פרטנר, סלקום ופלאפון משכו את עתירותיהן נגד שרי התקשורת והאוצר על הפחתת דמי הקישוריות . הרכב של שלושה שופטי בית-המשפט העליון בשבתו כבג"ץ, בראשות מרים נאור, הציע לחברות הסלולר שהעתירות יידחו, והחברות הודיעו בלית ברירה אחרת, כי ינהגו לפי עצת בית-המשפט.
<< יו"ר סלקום: "דמי הקישוריות ירדו - הציבור יפסיד"
שלוש חברות הסלולר הגישו כזכור את העתירות בנפרד, אם כי בתיאום מופלא זו עם זו. הן ביקשו להוציא צו על תנאי וצו ביניים נגד מימוש ההפחתה בדמי הקישוריות, התעריף שמפעיל סלולרי אחד משלם לאחר על העברת שיחה.
פרטנר: "זו כפיית מחירי הפסד"
כבר בדצמבר דחתה השופטת נאור את בקשותיהן של החברות למתן צו ביניים בנושא הפחתת דמי קישוריות. השופטת קבעה כי העתירה תתברר במהלך המחצית הראשונה של 2011. לטענת חברות הסלולר, מדובר בפגיעה בקניינן, קרי פגיעה ברווחיהן, וכפיית "מחירי הפסד", כפי שטען בפרוטוקול הדיון בעתירות, אחד מבאי כוחה של פרטנר, עו"ד פנחס רובין.
דו"ח: דמי הקישוריות הנכונים הם אפס שקלים >>
בין היתר טענו חברות הסלולר, שמודל החישוב באמצעותו חישב משרד התקשורת את ההפחתה בדמי הקישוריות אינו מדויק, וכן שאין תחרות אמיתית בין הסלולר לבין הטלפון הנייח, והפחתת דמי הקישוריות מקשה עוד יותר על חברות הסלולר להתחרות בחברות הטלפוניה הנייחת, כיוון שמחיר שיחה מסלולרי לנייח ירד בעקבות ההפחתה. החברות טענו עקב כך לפגיעה בזכות לשיוויון. פרטנר טענה כי זוהי אפלייה במחירים שמקשה ואף מחבלת בתחרות.
משרד התקשורת טען כי המחירים שנגבו על-ידי המפעילים הסלולריים נותרו גבוהים מהעלויות בפועל. כלומר, החברות גבו במשך שנים הרבה יותר ממה שהיה צריך. בנוסף, המודל האירופי מאז 2009 לחישוב דמי הקישוריות, מרחיק לכת יותר ממודל החישוב בו השתמש משרד התקשורת.
ההפחתה הזאת, כך טען משרד התקשורת, חשובה לכניסתם של מפעילים סלולריים חדשים. ככל שדמי הקישוריות יהיו נמוכים יותר, המפעילים הוירטואליים וחברות הסלולר החדשות יהיו חייבים להשתמש ולהיעזר בתשתיות הקיימות של המפעילים הקיימים, ולא יוכלו לעשות זאת אם דמי הקישוריות יהיו גבוהים.
הפחתת דמי הקישוריות לא פגעה אנושות בחברות
השופטת מרים נאור הציעה בשמה ובשם השופטים עדנה ארבל ועוזי פוגלמן שישבו עמה בהרכב, שהעתירות יימחקו, ואם יהיה שינוי מהמצב כיום, כתום שנה מהיום, החברות יוכלו לעלות טענותיהן בפני הרשות. באי כוחו של משרד התקשורת התנגדו למחיקה כחלק מהסדר. "אנחנו צריכים לדעת שהמצב היום הוא חוקי", אמרו והוסיפו שיסכימו לדחיית העתירות, אך לא למחיקתן. דחייה משמעותה שהחברות אל יוכלו להגיש שוב את העתירות, ואילו מחיקה משמעותה שיוכלו להגישן בשנית.
לפי פרוטוקול הדיון, עו"ד פנחס רובין, אחד מבאי כוחה של פרטנר הסכים בסופו של דבר לדחייה בשם שלוש החברות: "אחרי ששמענו את הערות ביהמ"ש אנחנו מבקשים להודיע כדלקמן, על דעת פרטנר ועל דעת חברי: אנחנו רואים בעיה קשה של אי שוויון בין הסלולר לבין הנייח, ואנחנו נמשיך לעקוב אחרי ההתפתחויות, גם מבחינת תוצאת ועדת חייק וגם בכלל, ולשמור על כל זכויותינו בעניין זה, ככל שיהיה צורך בהקשרים כאלה ואחרים. בכפוף לאמירה זו אנחנו מקבלים את הצעת ביהמ"ש לחזור בנו מהעתירות".
יש לציין כי בתקופה שחלפה מאז ההפחתה בדמי הקישוריות, נראה שחברות הסלולר לא נפגעו קשות ואנושות מכך, כפי שזעקו כקוזאק בימים הסוערים טרם ההפחתה. אצל סלקום, העלייה במכירות הסמארטפונים ברבעון הראשון של 2011 חיפתה על הירידה בדמי הקישוריות, החברה רשמה גידול של 130% במכירות מכשירים סלולריים וציוד קצה נוסף, והרווח התפעולי שלה עלה ל-471 מיליון שקל. המכירות עלו ב-0.4% ל-1.6 מיליארד שקל. גם המכירות של פלאפון ממכשירים האמירו ברבעון האחרון ב-75% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, ל-501 מיליון שקל.
ועם זאת הרווח הנקי של סלקום ירד ב-2.5% ל-306 מיליון שקל. גם הרווח הנקי של פרטנר צנח ב-25% ברבעון ל-254 מיליון שקל. ההכנסה החודשית למנויים ירדה ב-5% והסתכמה ב-115 שקל, בעוד שמספר דקות השימוש החודשי עלה ב-4% ל-372 דקות.
בהמשך השנה, חברות הסלולר ידרשו להיכנס למגננה, בעקבות כניסת מפעילות הסלולר הווירטואליות (MVNO) לשוק. התחרות תגבר עם כניסת שתי חברות הסלולר החדשות, מירס וסלקט ב-2012.