מה עושה רווקה דתייה שרוצה ילד?
הרווקות המאוחרת היא תופעה שצוברת תאוצה בציבור הדתי - ואיתה גם בעיות הפריון. אבל יש פתרונות הלכתיים בדרך לילד, גם בגיל מבוגר (וזה לא פוטר מנישואים)
רווקות מאוחרת היא תופעה שלא נוצרה מבחירה. אנשים לא בוחרים מרצונם להיות לבד, והעובדה שאנשים מוצאים את עצמם אחרי גיל 30 בלי בן זוג מטרידה לא רק את הדודה שלהם מגבעתיים, אלא הרבה יותר אותם.
תופעת לוואי של המצב הזה היא שנשים רבות מתחתנות מאוחר, כשיכולת הפוריות שלהן יורדת. עובדה זו כבר יצרה תת-תרבות של נשים דתיות חד-הוריות שילדו מתרומת זרע בלא בן זוג. את מה שאמרו מאחוריהם
מלפניהם ומצדדיהם תוכלו לנחש.
רוב הפוסקים האורתודכסים לא רואים בעין חיובית תרומת זרע לאישה שאינה נשואה, אולם מצד שני הם לא מציעים לה אלטרנטיבה אחרת, התוצאה היא עקרות שנגרמת מרווקות מאוחרת. מחרתיים (יום חמישי) יתקיים, לראשונה, בבית כנסת יקר בירושלים, ערב לנשים בלבד בנושא שימור הפוריות לנשים רווקות דתיות. המטרה היא להציג בפניהן את הפתרונות ההלכתיים הקיימים, כמו הקפאת ביציות, ואת החידושים הטכנולוגיות בתחום הפוריות.
את הערב יזמה עובדת הסוציאלית דינה כשדן, וישתתפו בו ראש מכון פוע"ה, הרב מנחם בורשטיין, יועצת ההלכה הרבנית גילה חזן, ומנהל שימור פוריות במרכז הרפואי "שיבא" פרופ' דרור מאירוב.
הקפאת ביציות לפי ההלכה
"שימור פוריות זה צעד שלא נעשה מלכתחילה", מבהיר הרב בורשטיין, "זהו צעד שיש לנקוט רק בשל נסיבות כמו רווקות בגיל מאוחר או בעקבות מחלה. ישנן רווקות דתיות שהיו מעוניינות בילדים ופנו להזרעה, אולם אין פוסק בעל סדר גודל שמתיר הזרעה כזו. יש הרואים בזה בעיה הלכתית קשה. גם אלה שלא אוסרים
זאת, מודים שאי-אפשר להביא אושר לאדם אחד על חשבון השני, ודמות האב היא עדיין דמות שחשובה לילד".
הרב בורשטיין מתכוון להציג פתרון הולם: "שימור פוריות קיימת במספר אפשרויות. ניתן להקפיא עוברים, אבל אופציה כזו היא אפשרית רק לנשים נשואות. ישנה אפשרות להקפאת קטעי שחלות, ובשנה האחרונה בספרד ובארץ ישנה אפשרות חדשה - וזו הקפאת ביציות.
"בעבר לא ידעו לעשות זאת לשמור ביציות, אבל כיום מדובר בטכנולוגיה מוכרת. בינואר השנה משרד הבריאות התיר לנשים בגלאי 30-41 להקפיא ביציות, ולהשתמש בהן עד גיל 54. אנחנו מציעים שכל אישה שעברה את גיל 32 תקפיא ביציות. אני ממליץ שאם יש לה כסף שתעשה את זה בספרד, כי בארץ עדיין אין מספיק ידע בתחום. אם אין לה אפשרות כזו, שתמתין שנה-שנתיים שעד אז אני מאמין יצטבר הידע. אני מתכוון להציע לנשים להקפיא ביציות בפיקוח הלכתי, מה שאומר שאם היא לא מתחתנת היא לא משתמשת בביציות".
הרב בורשטיין לא פעם נתקל בגברים שחוששים להתחתן עם נשים מבוגרות, מחשש שלא יהיו להם ילדים. להם הוא מבטיח שאם הם ירצו, אז יהיו להם גם עשרה.
"כשאני נפגש עם זוג שיש לו בעיה מסוג שכזה, אני אומר לו שאני אחראי שיהיו להם ילדים, וגם אם האישה תפסיק להיות פוריה, היא תוכל ללדת בתרומת ביצית", מסביר הרב. "82% מהגברים שעשיתי איתם הסכם כזה, יש להם ילדים בלידה טבעית. השאר מתרומת ביצית. לרוב, אגב, הגבר הוא זה שהתייאש מהעשרה ילדים".
לערב בבית כנסת "יקר" מגיע הרב בורשטיין מתוך רצון גדול לעודד נשים. "ברגע שאמרו לי שמזמינים את 'הביצה' מיד אמרתי שאני בא", הוא מסביר, "רציתי להגיד לנשים שהרבנים אוהבים אותן, ואנחנו מודעים לכך שהן נמצאות במצוקה ורוצים לעזור להן. אני חושב שרבנים צריכים לתת פתרון לבעיה. והנשים צריכות לדעת שרבנים הם כתובת. זו חובתנו לעזור להם".
לא להעלים עין
כשדן: "תופעת הרווקות בעולם הדתי הולכת וגוברת. הרפואה האריכה את תוחלת החיים שלנו, אבל היא לא הצליחה להאריך את הטריות של הביצית, כך שבגיל 36 יש
נפילה מאוד דרמטית בעניין הזה. לכן, מי שלא רוצה לוותר על אמהות, צריכה בגיל מסוים לקבל החלטה. הבעיה שלנו היא שפוחדים להתמודד עם סוגיות הפוריות של הרווקות ומעדיפים לסגור עליהן את הדלת, אבל לנהוג כך זה לנהוג כלפיהן באלימות.
"בחברה הדתית לא אוהבים לדבר על בעיות שקשורות לגוף, אם אישה מזכירה ביצית מסתכלים עליה כאילו היא דיברה על איבר מין. הערב הזה נועד לדרוש שיתוף פעולה. החברה הדתית לא יכולה להמשיך ולהעלים עין ולהשתיק את חרדות של נשים".