שתף קטע נבחר
 

מנהיגי המחאה בכנסת: "לא יודעים מה הפתרון"

לאחר שסחפו מדינה שלמה עם מחאתם, הגיעו שלושה ממנהיגי מחאת האוהלים לדיון מיוחד בוועדת הכלכלה. נציגת המפגינים הודתה כי האמצעים להורדת מחירי הדיור אינם ברורים. "אנו לא אנשי נדל"ן, אין לנו ידע", אמרה. "מבקשים להביא לנו פתרונות"

ועדת הכלכלה קיימה היום (ב') בכנסת דיון מיוחד לבדיקת היתכנותן של תוכניות דיור בר-השגה לחסרי אמצעים. בראשית הדיון קראה ח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו) להקצות אחוז אחד מכל הליך בנייה - לטובת דיור בר-השגה. "איך זה שבכל הערים הגדולות בעולם זה קורה, ורק אצלנו לא?", תקפה. הדיון הועבר בשידור חי באתר ynet.

 

מחאת הנדל"ן - סיקור נרחב ב-ynet

 

יו"ר מרכז השלטון המקומי, שלמה בוחבוט, קרא לכל ראשי הערים במדינה להזמין צעירים להקים אוהלים בשטחן, במחאה על מחירי הדיור הגבוה. בוחבוט קורא לרשויות המקומיות להתחיל לבנות דירות ברות השגה לשכירות בעצמן, באמצעות החברות הכלכליות שלהן. "מדינת ישראל בעצמה היא זו שמעכבת את התוכניות", אמר.
 


נציגי מחאת האוהלים בוועדת הכלכלה (צילום: גיל יוחנן)

 
סתיו שפיר, מראשי מחאת האוהלים, אמרה בדיון כי "זוהי מחאה פוליטית אבל לא מפלגתית. היא מקבצת אנשים מכל קצוות הארץ, חילונים, דתיים, סטודנטים, צעירים, מבוגרים. המאבק הזה חשוב לכולם.
 
"אנחנו מחפשים פתרון לא רק לצעירים - אלא לכל מי שגר במדינה הזאת. ההצעות שמדברות על פתרונות לטווח הרחוק לא מתאימות לנו. אנחנו מחפשים פתרונות מיידיים".
 
בהתייחסה לתוכנית הנדל"ן החדשה שמציעה הממשלה אמרה שפיר כי "לא נסתפק בהצעה שאין בה דיור בר-השגה. זה הלב וזה התנאי. אנחנו לא אנשי נדל"ן, אין לנו ידע. אנחנו מתייעצים עם אנשי מקצוע - אבל הידע לא נמצא אצלנו, אנחנו מבקשים להביא לנו פתרונות".
 
"להחזיק רכב זה משהו שהוא הרבה מעבר ליכולתי הכלכלית", אמרה שפיר. "במקום שבו לא ניתן להגיע ממקום למקום, מהפריפריה למרכז, באופן הגיוני מסודר ויעיל - אין מה לדבר על מגורים מחוץ למרכזים העירוניים. אם אנשים ברחבי הארץ משתפים איתנו פעולה, גם בנהריה, זה אומר שכולם סובלים מאותה בעיה, לא רק במרכז, ולכן אני לא מבינה את הטיעון שאומרים שאנחנו מפונקים בכך שאנחנו רוצים לגור דווקא במרכז".
 
ח"כ רוברט טיבייב (קדימה) אמר בתגובה: "אני באתי מהפריפריה, ואני לא אשקר להם (לצעירים - צ"ל) - אין מה לעשות שם, מה הם יעשו שם? כל הדיבורים על כך שהפתרונות בפריפריה אינם נכונים. אני לא חושב שנמצא פתרון בדיון הזה". בהמשך דבריו אמר טיבייב, אך מיד נקטע ע"י יו"ר הוועדה: "אני מקווה ששדרות רוטשילד יהפוך לכיכר תחריר של הממשלה הזו".
 


הדיון בוועדת הכלכלה (צילום: גיל יוחנן)

 

ח"כ יוליה שמאלוב-ברקוביץ' (קדימה), סיפרה כי בילתה אתמול עד השעות הקטנות של הלילה בחברת הצעירים במאהל המחאה בתל-אביב, ונחרדה מהרעיון ש"יהודי במדינה ישראל לא זוכה לקורת גג משלו".

 

מרב כהן מתנועת "התעוררות" בירושלים אמרה בדיון כי היא "תומכת בווד"לים למרות המחירים הסביבתיים. אני גם חושבת שהדירות בישראל גדולות מדי. אין שום הצדקה ל-150 מ"ר, רוב המשפחות לא גדולות כל כך. אני רוצה לראות את הממשלה מנהיגה שינוי רחב יותר במקום כל מסיבות העיתונאים. הייתי רוצה שהממשלה תיקח את הקרקעות ותתווה באמצעותם מדיניות חברתית. נחליט לתעדף אנשים שעובדים קשה. למשל דרך פיקוח מחירים. כיום אין שום תכנית שמתעדפת אנשים שתורמים למדינה ועובדים. אפשר להוציא מכרזים שהמדינה תתן קרקע אך תתנה במכרז השכרת דירות במחירים מפוקחים. זה מודל שרץ ב'מחיר למשתכן'".

 

יו"ר הדור הצעיר בליכוד אריאל מורלי ביקש לחזק את ראש הממשלה. "אני גר בדירה שכורה בירושלים במחיר לא זול. אני מבין שיש בעיה אקוטית במלאי הדירות בערים, אך הממשלה עושה לא מעט לעזור לצעירים", אמר מורלי. "צריך לעזור להעביר את חוק הוד"לים ולא להיסחף לטענות של מפגינים עם חולצות אדומות. המצב הכלכלי במדינה הוא מהמשובחים בעולם המערבי ולצד עלייה במחירי דירות יש ירידה באבטלה. מי שמתעקש לנהוג במרצדס שלא ילין על המחיר".

 

בדיון השתתפו נציגי משרד האוצר, משרד הפנים, משרד השיכון, משרד התיירות, האגודה לזכויות האזרח, התאחדות הקבלנים והבונים בישראל, אוניברסיטת בן גוריון, התאחדות הסטודנטים, החברה להגנת הטבע, מגמה ירוקה, מוזמנים שונים, ארגונים סביבתיים, המשרד להגנת הסביבה.

פורסם לראשונה 18/07/2011 12:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנהיגי המחאה בדיון
צילום: גיל יוחנן
ח"כ שאמה
צילום: גיל יוחנן
ח"כ רגב
צילום: גיל יוחנן
מומלצים