"אגיש לנתניהו דו"ח סודי על התנהלות הרשתות"
שר התמ"ת אמר כי ימסור מחר לראש הממשלה דו"ח שיצביע על פערי תיווך יוצאי דופן ותחרות בלתי הוגנת בין רשתות השיווק. שמחון, אשר אמר את הדברים במהלך דיון בוועדת הכספים על ההתייקרויות במשק, הוסיף כי הדו"ח יכלול "חומר סודי שחושף איך רשת קמעונאית מסוימת מתנהגת"
מה מסתירות רשתות השיווק? שר התמ"ת שלום שמחון אמר היום (ד') כי בדיון המסכם שיתקיים מחר בלשכת ראש הממשלה, יציג משרד התמ"ת דו"ח סופי שמגלה פערי תיווך שלא קיימים בעולם ותחרות בלתי הוגנת בין רשתות השיווק. שמחון, אשר אמר את הדברים במהלך דיון של ועדת הכספים בנושא גל ההתייקרויות במשק, הדגיש כי "הדו"ח יכלול חומר סודי שחושף איך רשת קמעונאית מסוימת מתנהגת".
לדברי שר התמ"ת, בפתיחת הסניפים ברחבי הארץ ביישובים שונים מספר הסניפים גדול באופן בולט לעומת גודל האוכלוסייה. לטענתו, ההשקעה בבניית הסניפים מגולגלת על הצרכן במחירי המוצרים. בתשובה להערה כי דיווחי הרשתות לבורסה מציגים רווחיות נמוכה, אמר שמחון: "אני קונה את הדיווחים על רווחים נמוכים, אבל לא קונה את השיטה לגלגל על הצרכן את ההשקעות בפיתוח רשתות השיווק".
בנוסף, שר התמ"ת הודה כי הוא מעכב כבר חודש וחצי את העלאת מחיר הלחם בפיקוח בגלל התייקרות התשומות (קמח ומוצרי בסיס נוספים) בעולם. לדבריו, הוא חושש מהייקור בגלל מחאת הקוטג' וכן מכך שלא יוכל להסביר לחברי הכנסת את פשר ההעלאה, למרות שמדבור באגורות ספורות.
לשכת השר הבהירה לאחר מכן כי אין להסיק מדברי השר שמחיר הלחם יעלה בקרוב. בלשכה אמרו שבחודש שעבר כשהעלאת המחיר נשקלה, מחיר החיטה בעולם אכן התייקר, אבל החודש הסתמנה ירידה במחירי החיטה בעולם.
הדעה הרווחת בין הנוכחים בדיון, היא שהוזלת מחירי המזון תבוא מהפחתת המע"מ על מוצרי יסוד והטלת פיקוח עליהם, וכן עידוד התחרות בין החברות. אולם, עיקר הדיון עסק - תוך כדי צעקות וחילופי דברים חריפים - סביב השאלה מהם הגורמים להתייקרויות.
"נמליץ על צעדי ביניים דרמטיים"
שמחון הוסיף כי באשר להוזלת מחיר מוצרי החלב, "צריך לפנות את כל מבני הענף ולטפל בכל שרשרת הייצור, החל מייבוא המזון לפרות דרך המחלבות והרפתות. עם זאת, לדבריו הכוונה היא להתחיל מלטה, מתשומות הייצור של ייצור החלב כדי שיהיה שינוי במחיר לצרכן. שמחון הדגיש כי הטיפול ברפתנים הוא בעיה רגישה ולכן צריך לטפל בהם ביתר רגישות.
השר סיפר כי ועדת קדמי מצאה כשלים גדולים בשוק החלב, במגזר המחלבות והרשתות, אבל מצד שני מצאה כי יש כשל מובנה שנעשה במגזר החקלאי בהסכמה שקבעה את מחיר המטרה לחלב הגולמי. הוא הדגיש כי הוועדה תמליץ "על צעדי ביניים דרמטיים כדי להכניס שינוי בשלבי ייצור החלב".
השר הוסיף כי מדובר במהלך בעייתי אבל לא כמו המבנה הבעייתי של המשק. "נצטרך להגיע להבנה עם החקלאים", אמר שמחון. "נעשה זאת, כאמור, ברגישות על מבנה מחיר מטרה אחר שיגרום לשינויים בכל תהליך הייצור והשיווק". השר הדגיש כי להערכתו "כל הפחתה של אגורה אחת במחיר שמקבל החקלאי, יזכה להפחתה של שמונה אגורות במחיר של המוצר הסופי על המדף".
עידוד הקמת מחלבות
הערכה זו, לדבריו, מתבססת על הידברות עם בגורמים השונים שהדבר אפשרי. ענף החלב מגלגל 7 מיליארד שקל בשנה וניתן לדברי השר "לבצע הנחות ענק בכל שלבי הייצור. יהיה זה חוסר ראייה לראות רק את התוצאה רק בטווח זמן של מחר- מחרתיים. זאת בידיעה שענף החלב יתפתח ויתייעל בהשקעות גדולות על טכנולוגיה שהיא הכי מתקדמת בעולם מארצות שונות באים לישראל ללמוד אותה.
באשר לייבוא מתחרה של מוצרי חלב, ציין השר כי התחרות המומלצת תוגבל ל-10% משוק החלב והוא מקווה שהודות לתחרות החקלאים ידעו איך לייצר חלב זול יותר. להערכתו הייבוא יגרור תהליך של הוזלה נוספת. לגבי המחלבות, הגדלת הייבוא תתבטא מאפס נכס על ייבוא הגבינות הקשות וייבוא אבקת החלב וכך תהיה בהתאם לצריכה ולהיקף הייצור המקומי. יוטל איסור על ייבוא מוצרים נוספים מאבקת חלב ובנוסף, "המחלבות והרשתות לא יוכלו להיות יבואנים של מוצרי חלב כדי לאפשר כניסת שחקנים נוספים לשוק".
בנוסף, יינקטו צעדים כדי לעודד הקמת מחלבות חדשות כשהתקציב יסוכם בין משרדי האוצר והחקלאות. כלים נוספים יתנו לרפתנים לבחור לעבור בין המחלבות ולא להיות קשורים למחלבה אחת. הוא דרש מוועדת הכספים לחדש את הדיון לביטול הפטור שניתן לענף החקלאות בחוק ההגבלים העסקיים כך שניתן יהיה להגביל את הצעדים של קומץ החברות השולטות בענף.
הרפתנים: שמחון בגד בנו
השר חזר והודיע כי הוא מתנגד להתרת פיקוח על מחירי המוצרים על מדפי רשתות השיווק, בהנחה שאם תהיה הוזלה בתהליך הייצור זה יתבטא בסופו של דבר במחיר המוצר לצרכן. בתגובה לדברי השר, אמרו נציגי הרפתנים: "קיבלנו היום אישור רשמי לכך ששר התמ"ת בגד ברפתנים ושינה את עורו. ראש הממשלה ושר התמ"ת החליטו להקריב את הרפתנים במקום להתמודד עם הטייקונים ועל כן הרפתנים יגישו כבר מחר עתירה לבג"ץ נגד החלטות ועדת קדמי כפי שהשר הציג בוועדת הכספים. זאת בגלל המהלכים הלא חוקיים שנתניהו ושמחון מנסים לקדם".
כבר בתחילת הדיון התעוררה בוועדה מהומה וחילופי האשמות בין חברי הכנסת לגבי האחראים להתייקרויות. ח"כ מירי רגב (ליכוד) טענה כי האשמה העיקרית היא סיעת קדימה. לדבריה, "קדימה במשך חמש שנים לא עשתה כלום. אנחנו אוכלים מרורים מכם". ח"כ שי חרמש (קדימה) זעק בתגובה: "אתם בשלטון כבר חודשים רבים" והוסיף "תצאי מהדיון, כמו שזרקו אותך ממאהל המחאה של הדיור". גפני ניסה לשווא להשתלט על הבלגן ורק לאחר דקות ארוכות חזר הדיון להתנהל כסדרו.
בסיכום הדיון הודיע גפני כי הוועדה תגיש הצעת חוק שתחייב סימון מחירי מוצרים לפי 100 גרם מוצר, ולא רק את סימון עלות המוצר כולו - צעד שיסייע לצרכנים לבחון את העלות האמיתית של המוצרים. החוק יוגש בתמיכת שר התמ"ת שלום שמחון, שהעלה את הרעיון בין יתר דבריו בדיון.
"הדיור - לא הבעיה היחידה"
במקביל לדיון בוועדת הכספים, התקיים בכנסת כנס נוסף בנושא יוקר המחייה, בהשתתפות שרים, חברי כנסת ונציגי המשק. "אין ספק שצריך להגדיל את היצע הקרקעות", אמר שר השיכון אטיאס. "צריך לא להתעסק רק במאקרו בדיור אלא גם במיקרו - גם דירות זולות להשכרה".
שר הרווחה והתקשורת, משה כחלון, אמר שנושא הדיור הוא חשוב אבל לא העיקר. "הדיור היא בעיה כואבת, אבל לא הבעיה היחידה", אמר כחלון. "60 שקל לקילו בשר קפוא היא בעיה לא פחות חמורה". יו"ר האופוזיציה ציפי לבני התייחסה בדבריה לתופעת מאהלי המחאה: "בעיני המחאה שבנושא האוהלים נובעת מתסכול של משפחות צעירות בישראל", אמר לבני. "לא מדובר בהפגנות מתוך מסכנות, אלא מתוך דרישה לזכויות".
בהכנת הידיעה השתתפה מורן אזולאי, כתבתנו בכנסת