הורים מוחים: "אנחנו קורסים, גן יקר משכר דירה"
מחסור במעונות מסובסדים, מחירים אסטרונומיים של גנים פרטיים ועלות מוצרי התינוקות מביאים הורים לסף קריסה, בעוד שבשבדיה הגנים מסובסדים ובצרפת זו הוצאה מוכרת. מחר הם יפגינו בשלוש ערים, במסגרת "צעדת העגלות": "לא רוצים שנגדל ילדים במדינה, הגנים הם כמו משכנתא שנייה"
במדינה בה המשכורות קפואות ומכווצות, שכר הדירה בשמיים ולקנות דירה אפשר רק בסיוע ההורים או מפעל הפיס - לא קל לגמור את החודש, בטח אם אתם הורים לפעוט שזקוק למעון.
- מחאת האוהלים
- עדכונים אחרונים ב-ynet
כפי שפורסם ב-ynet, לצד מחאת האוהלים והשביתה המתוכננת ב-1 באוגוסט לנוכח יוקר המחיה בישראל, מתוכננת גם צעדת מחאה של הורים: צעדת העגלות. הצעדה תצא מחר (ה'), 17:30, במקביל בת"א, ירושלים וחיפה.
ההורים שישתתפו בה טוענים שהם, כמו כל ההורים בישראל, קורסים תחת עול מחירי הציוד לתינוקות, החיתולים ותחליפי החלב. אבל את עיקר החמצן הם מאבדים בגלל מחירי הגנים בגילאי 3-0 ובגילאי טרום חובה.
"הגנים הם כמו משכנתא שנייה. הורים כורעים תחת עול המחיר שלהם", מספרת ענת רוזיליו, ממארגנות הצעדה.
"הורים משלמים כ-3,000 שקל על פעוטון. הבת שלי בת 3.5, וגן פרטי עולה 2,800 שקל. יש הורים שלא יכולים להביא לעולם שני ילדים יחד, כי הם ישלמו קרוב ל-6,000 שקל רק על גנים, זה מטורף. המשכורת שלי כמעט לא מגיעה לזה, וזה יותר משכר דירה או משכנתא.
"אני שולחת את ילדי לגנים פרטיים מפני שהמעונות הממשלתיים לא נותנים מענה למי שמרוויח 4,000 שקל ומעלה. אלו שמרוויחים 5,000-7,000 שקל לא נכנסים כי אין מקום, ורשימות ההמתנה הולכות ומתארכות, כי אין מספיק מקום. גם מעון עולה 1,700 שקל, וזה לא זול כל כך. ומוצרי תינוקות פה הם הכי יקרים בעולם.
"הרבה אנשים מתחילים להיחנק כלכלית, ואין ברירה, צריכים להוציא כל חודש את הסכום הזה. כל הטווח המופקר של גיל אפס עד שלוש פוגע מאוד בנשים, כי אלו שאינן יכולות להוציא את הסכומים הללו נשארות בבית, וזה מגדיל הפערים בין נשים לגברים. אח"כ את לא יכולה לחזור לעבודה.
"לכן היה ממש חשוב שנארגן מחאה ייחודית להורים. וההיענות מטורפת. יהיו שירי ילדים, יהיו המון שלטים, נביא ליצנים, יהיה נחמד, וזה מתחבר למחאת האוהלים בצורה הרמטית".
"אני לא חוסך, רק חופר בורות בחסכונות שלי"
אורי, אב לשני ילדים תיאר ל-ynet את שגרת התשלומים שלו: "גן עירוני+ צהרון של העירייה (אבן יהודה) לילדה גדולה עולים 800 +900 שקל, ופעוטון לילד הקטן עולה 2500 שקל. יחד 4,000 שקל בחודש, ובחודש אוגוסט, משלמים חודש מלא + למעלה מאלף שקל על קייטנה.
"ואי אפשר ששני ההורים יעבדו במשרה מלאה כי צריך לקחת את שניהם מהגן ב-16:00. מה שאומר שאשתי צריכה לצאת כל יום מהעבודה ב-15:00. ואלה המחירים שאשלם ב-3 שנים הקרובות.
"שכר הדירה שאני משלם, הוא 4,000 שקל. כך ש-4,000 שקל גנים+4,000 שקל דיור+1,500 חשבונות+1,500 דלק (גרים בפריפריה)+2,000 שקל אוכל ל-4 נפשות, והנה הלכו 13,000 שקל בחודש.
"עד שהם נולדו, חיינו ממשכורת ממוצעות ביותר, בשכר דירה דומה, וחסכנו קצת כל חודש. אם הגנים היו מסובסדים, נאמר 500 שקל לחודש לילד, לא היתה לי בעיה לחסוך למשכנתא, גם במחירים הנוכחיים. אבל כעת אני לא חוסך ורק חופר בורות בחסכונות שלי.
ת"א: 3,600 שקל לחודש; קריית אונו 2,650 ש' לחודש
בלב גוש דן, החיים יקרים עוד יותר. יעל, אם לפעוט מספרת: "באזור צפון תל אביב המחירים לגן פרטי, לילדים עד גיל שלוש (הגילאים שבהם אין פיקוח או מסגרות חינוכיות מצד המדינה) נעים בין 3,200-4,200 שקל לחודש.
הבן שלי כיום נמצא בגן בשכונה ל', שעולה 3,600 שקל ובשנה הבאה נעביר אותו בגלל המחיר לגן שיעלה 'רק' 3,100 שקל לחודש.
"הסכום החודשי הזה כיום לא כולל את הסעיפים הבאים: 1. 300 שקל שמירה לגן; 2. 100 שקל ביטוח 3. 100 שקל לקופה קטנה לחגיגות שונות; 4. 1,600 שקל על שבועיים של קייטנה בתוך הגן - במהלך חודש אוגוסט.
"ההורים משלמים כאן על חודש אוגוסט במלואו, כלומר 3,600, אבל בפועל הגן פועל רק שבוע אחד. אחר כך יש שבועיים קייטנה, שכאמור עולים המון, ואחר כך עוד שבוע חופש - שבו צריך להוציא עוד כסף ו/או לא לעבוד, כדי לשמור על הילד.
"עד לפני שלושה חודשים גרנו בשכירות (5,400 שקל, לא כולל ועד בית - 300 שקל בחודש). ועכשיו לא מזמן קנינו דירה ואנחנו משלמים הכל, עד השקל האחרון, למשכנתא. בחשבון מהיר, אם מחשיבים גם את הארנונה החודשית הגבוהה, יצא שבשנתיים האחרונות שילמנו כל חודש - 10,000 שקל - בלי להתחיל את היום, כלומר בלי לקנות אוכל, בלי לשלם חשבונות, בלי לצאת לבילויים פה ושם. כלום - רק שכ"ד וגן".
סוג | גילאים | פרטים |
מעון | חצי שנה - 4 | מסובסד |
מעון יום של נעמ"ת | חודשים עד שנתיים ותשעה חודשים | מסובסד |
גן עיריה | 6-3 | מסובסד, חינם בגיל 5 (צהרון לא מסובסד) |
מעון ויצ"ו | 3 חודשים עד 5 | מסובסד |
גן פרטי | עד 5 | לא מסובסד |
משפחתון | מחודשיים עד שנתיים וחצי | מסובסד |
גן חובה | 6-5 | מסובסד, חינם (צהרון לא בחינם) |
צהרון | חצי שנה - 6 | 13:00 עד 16:00 לא מסובסד |
א', אמא מקריית אונו מספרת: אני משלמת 2,650 שקל לחודש לגן פרטי, ובחודש אוגוסט אני צריכה לשלם עוד 1,800 שקל עבור עשרה ימי קייטנה. וחוץ מכל התשלומי חובה האלה יש גם את נושא התמחור היקר של תחליפי החלב והחיתולים לתינוקות שזה ים כסף. זה לא הגיוני, עם שני ילדים או יותר- זה בלתי אפשרי להתקיים. אני מחכה שמישהו ירים את הכפפה בנושא הזה וש תהיה מחאה כמו כל ענייני הדיור והרופאים".
לא אוכל לממן לילדי לימודים אקדמיים
הכנסה של 15 אלף שקל למשפחה לא מספיקה כיום לגידול שני ילדים, אפילו אם הם פוקדים גנים מסובסדים. קרן, עובדת סוציאלית מנס ציונה שנשואה למנהל בית קפה, ויחד הם הורים לילדה בת 3 ולילד בן 4 וחודשיים, מספרת: "בנס ציונה, גנים פרטיים עולים 2,200 עד 2,800 שקל ואין לי אפשרות כזאת. אז הבת שלי בגן של ויצ"ו. המחיר עובד לפי שכר ברוטו של שני ההורים, שמחולק למספר הנפשות בבית. קצת מגוחך כי אנחנו לא באמת מקבלים את הברוטו. אני מרוויחה 5,500 שקל נטו ובעלי 10,000 שקל נטו, אז אנחנו משלמים 1,800 שקל בחודש.
"בני הולך לגן עיריה מגיל 3. שם משלמים שני תשלומים: לגננות של משרד החינוך שעובדות עד 13:00 משלמים 800 שקל בחודש, אבל כיוון שאף אחד לא עובד עד אחת למעט מורים, מוסיפים עוד 900 שקל לחודש לצהרון עד 16:00. זה אומר 1,700 שקל בחודש. וזה לא הכל: בנוסף, משלמים עוד 500 שקל לשנה לארוחות בוקר, ועוד 250 שקל לשנה על ארוחת צהרים. בקיץ יש קייטנה של הצהרון ב-1,600 שקל לחודש, ובאוגוסט מוסיפים 2,000 שקל לקייטנה בת 5 ימים. בויצ"ו הקייטנה זולה יותר: 700 שקל.
"מזל שיש גם חוג בגן, כי למרות ששנינו עובדים במשרה מלאה אנחנו לא יכולים להרשות חוג לא לילדים ולא לעצמנו. אנחנו משלמים משכנתא 3,200 שקל לחודש, חשמל פעם בחודשיים בסביבות 400 שקל, ארנונה 900 שקל, מים 200 שקל, ויש גם אחזקת אוטו וכמובן סופר - מזון זו ההוצאה הכי יקרה שיש היום למשפחה.
"קשה מאוד להיות זוג שעובד מאוד קשה, מגיע הביתה בערב, ואנחנו כל הזמן במינוס. ולא חדר כושר, לא קאנטרי לא חוגים לילדים. בגדי ילדים אני קונה בזברה ובמחסני אופנה, ועדיין מאוד קשה, עם הכנסה חודשית של 15,000 שקל לא מצליחים לסגור את החודש. אז מזל שיש את ההורים שמדי פעם נותנים אלף שקל, פה אלפיים שם".
את מצליחה לחסוך?
"אני חוסכת 200 שקל לכל ילד כל חודש. אני מקפידה על זה למרות שקשה, כי תיכף הם ילכו לבתי ספר, ההוצאות יגדלו ולא יהיה לי אחר כך מאין לחסוך להם. אין לי ולא יהיה לי איך לממן להם לימודים אקדמאים. גם ככה אני לא רואה מאיפה אני חוסכת".
אתם חושבים להביא עוד ילד?
"אנחנו לא חושבים להביא עוד ילד כרגע. יש לנו סבלנות ונכונות אך כלכלית אנחנו לא יכולים לעמוד בזה".
"בצרפת לא זורקים אותך לכלבים"
המצב בארץ שחור יותר כשמתבוננים החוצה. אמא לשלושה ילדים מאזור ירושלים, מקוננת על התשלומים האדירים שהיא משלמת, לעומת אחותה שגרה בבריטניה: "קרוב ל-9,000 שקל על שלושה ילדים. בן שנה וחצי, ותאומים בני כמעט 3", היא מקוננת. "לא התקבלנו לגני העיריה, והמינוס רק הולך וגדל. לפני הגנים נקרענו עם שלוש חבילות הלידה שעלו יחד כמעט 10,000 שקל, כי יש לנו תאומים. גם עכשיו חיתולים זו הוצאה של מאות שקלים בחודש, תחליפי חלב קנינו במשורה כי המחירים שלהם מופקעים והס מלהזכיר דלק, משכנתא, ביטוח ועבודה סביב השעון. אני לא גומרת את החודש, ואני עורכת דין ובעלי מהנדס.
"לפני שהגיעו הילדים הצלחנו לחסוך כסף, עכשיו המצב באוברדראפט. אחותי גרה בבריטניה. המחירים של הגנים שם דומים למחירים בארץ, רק שהגן מוכר במס, והשכר שלה גבוה פי 3".
לפי נתונים של ה-OECD שפורסמו בגארדיאן בדצמבר 2010, דווקא בבריטניה משלמים הכי הרבה, כ-3,400 שקל בממוצע, אך מדובר בנתח שנלקח ממשכורות נדיבות יותר.
.
בשבדיה יש מדיניות של תשלום מקסימום לגנים, שמוגבל לכ-600 שקל בחודש לילד הראשון. עבור הילד השני, התשלום לגן מוגבל ל-0.25% או 1% מההכנסה החודשית. אי אפשר לגבות יותר. בשבדיה משלמים מסים גבוהים יותר מאשר בישראל, אבל השיטה הזאת עובדת והורים בשבדיה לא נאבקים לגרד מימון לגן של הפעוט שלהם.
בצרפת, אומרת אם שגידלה שם את ילדיה ל-ynet "לא זורקים אותך לכלבים. התשלום הוא לפי דירוג שכר. אם פה גן זול של ויצ"ו ונעמ"ת עולה בממוצע 2,000 שקל, שם זה מקסימום 1,500 שקל במקומות פרטיים, והפעוטון פתוח עד 18:00. יחי ההבדל הקטן. בנוסף, גן זו הוצאה מוכרת, שאת מצהירה עליה פעם בשנה, ואז בהוצאה השנתית את מקבלת עליה החזר מס. ההחזר הוא על גן, משפחתון או מטפלת, זה לא משנה, כל עוד יש לגורם המטפל אישור של משרד החינוך".