"אסם, שטראוס ותלמה: החרם הבא נגדכן"
מארגני מחאת הקוטג' ונציגי אגודת הסטודנטים באוניברסיטת ת"א לא נחים אחרי ההישגים שקצרו במאבק נגד תנובה, ושלחו מכתב אזהרה למנהלי החברות אסם, יוניליוור ושטראוס: "הורידו מחירים או שחרם הצרכנים הבא יופנה נגדכם"
יוזמי מחאת הקוטג' ונציגי אגודת הסטודנטים באוניברסיטת ת"א לא מסתפקים בהורדת המחירים של תנובה, שנכנעה לחרם הצרכנים. הבוקר (ג') שלחו מכתבים למנכ"לים של החברות אסם תלמה (יוניליוור) ושטראוס ובו התרעה: "הורידו מחירים או שהחרם הבא יופנה נגדיכם".
- הרשתות: "שעוד חברות יורידו מחירים כמו תנובה"
- אנשי המחאה: "ממשיכים בחרם על תנובה"
- הסטודנטים ליו"ר תנובה: הוזל מוצרים נוספים
- התאוששות? נתח השוק של תנובה עלה בכ-1%
ב-14:00 יגיעו פעילי מחאת הקוטג' למשרדי שטראוס גרופ ברחוב הסיבים 49 בפתח-תקווה, וימסרו את המכתב שכתבו למנכ"ל החברה. בהמשך יעבירו מכתבים זהים גם למנכ"לי נסטלה-אסם ותלמה-יוניליוור.
הסטודנטים ונציגי מחאת הקוטג' כתבו במכתבם כי "מאות אזרחים פנו אליהם מאז תחילת המחאה הצרכנית ולאור הישגיה, בבקשות לפתוח בחרם צרכנים כנגד חברות נוספות, ביניהן גם אסם, תלמה ושטראוס". המוחים דורשים במכתב הורדה קבועה ומשמעותית של מחירי המוצרים, וקוראים להנהלות החברות, לגלות סולידריות חברתית ולשים לנגד עיניהם את טובת הציבור, לצד המחשבה על רווחי החברה.
"הצרכנים משלמים מחירים מופקעים על מוצרי מזון"
"זוהי הזדמנות להתגייס למען ציבור לקוחותייך", נאמר במכתב. "עם ישראל סובל מהעדר תחרות, מבנה ריכוזי-מונופוליסטי והעדר רגולציה ממשלתית משמעותית. עובדות אלה יצרו מצב בלתי נסבל בו הצרכנים נאלצים לשלם מחירים מופקעים עבור מוצרי מזון, להימנע לחלוטין מקניית מוצרים שהתייקרו מעבר להישג ידם ואף לצמצם את הצריכה באופן כללי. מצוקת הציבור הובילה אותו להבנה, כי עליו ליטול אחריות ולהתחיל במאבק צרכני כנגד האחראים העיקריים ליוקר סל המוצרים - רשתות שיווק, יצרני ויבואני מזון מובילים. מטרת המאבק הינה הוזלת המזון ב- 30% לפחות והשוואתם למחירים הנהוגים בחו"ל".
איציק אלרוב מחולל מחאת הקוטג': "אנו קוראים ליצרניות ויבואניות המזון ולרשתות השיווק לערוך חשבון נפש ברוח ימי הסליחות שאנו נמצאים בעיצומם, לתקן את העוול המתמשך ולהפסיק לעשוק את הציבור. הימים בהם הפקעתם מחירים וחשבתם "זה בסדר, הם ימשיכו לקנות", הגיעו אל קיצם. הציבור הוכיח ומוכיח שהוא יודע לעמוד על שלו ולהילחם כנגד חברות שמזלזלות בו. זה התחיל בקוטג' ויסתיים רק כאשר הציבור בישראל יקבל הוזלה רוחבית של 30% בכל סל המזון. אל לכם לזלזל בכוחו של הצרכן! הורידו את מחירי המוצרים לאלתר".
אורי רשטיק, יו"ר אגודת הסטודנטים של אוניברסיטת תל אביב: "המחאה הצרכנית הביאה להישגים משמעותיים רבים, וכעת ברור לכולם כי לא ניתן עוד להתעלם מהקריאה של הציבור להוזיל את מחירי מוצרי המזון. הוכחנו כי ביכולתנו לפעול באורך רוח ובנחישות ובכוונתנו לנהוג באופן זה גם בהמשך המאבק. בתקופה זו של השנה, ימים של סליחות, ציבור הצרכנים מעניק לראשי החברות הגדולות הזדמנות לתקן את הטעויות שנעשו עד כה ולהוריד מחירים. מטרתו של המכתב הינה להעביר מסר ברור: תורידו מחירים עכשיו לפני שלא תהיה לכם ברירה".
שתי הקבוצות יכולות לזקוף לזכותן חרם צרכנים מוצלח, לראשונה בישראל. אנשי מחאת הקוטג' הצליחו לסחוף צרכנים רבים בחרם שיזמו ביוני על גבינת קוטג', לנוכח מחיריה הגבוהים, והצליחו לגרום לתנובה להריד את מחיר הגבינה ל-5.90 שקלים. אחריה, הורידו מחירים גם שטראוס וטרה. בספטמבר הצטרפו לחרם שיזמה אגודת הסטודנטים באוניברסיטת ת"א על חברת תנובה, חברת המזון הגדולה בישראל.
השבוע התפטרה יו"ר החברה, זהבית כהן, בשל חקירה של הממונה על ההגבלים העסקיים ובעקבות נזקי החרם, שכללו פגיעה תדמיתית וכן ירידה במכירות ובנתח השוק של החברה. מיד אחרי התפטרותה הודיעה תנובה שהיא מורידה את מחירי הגבינות הלבנות, הצהובות ומעדני החלב שלה. שטראוס הודיעה אחריה על הוזלה דומה של מוצרים מקבילים, וטרה צפויה לחבור אליהן.