שתף קטע נבחר

תל גזר: כתב עברי עתיק, אבני פולחן ושאר ירקות

התל שבו נמצא לוח עם כתב עברי עתיק, משמש גם כתצפית נהדרת לעמק איילון ואזור טיול מרתק. הצצה לתל גזר - אתר פולחני בן 4,000 שנה שניתן לשלמה המלך כנדוניה

>>> ים המלח - פלא עולמי: בואו להצביע ולהשפיע

   

כמה פעמים יצא לכם לנסוע לירושלים ולהבחין לימינכם במעין גבעה, תל רחב מימדים, בין רמלה ללטרון? האתר המקראי תל גזר, צופן בשטחו שרידים ארכיאולוגיים מרשימים ומהווה נקודת תצפית וטיול מעולים לכל המשפחה.

  

עוד טיולים באזור:

 

5 דקות נסיעה מרמלה ובסמוך ליישוב כרמי יוסף, שוכן לו הגן הלאומי (והחינמי!) תל גזר - תל עתיק יומין החולש על שטח של כ-130 דונם ושהיווה מאות שנים יישוב אסטרטגי בין יפו לירושלים. האתר נחפר לראשונה על ידי הארכיאולוג האירי מקאליסטר ב-1871, ואחריו על ידי כמה משלחות נוספות, גם בימים אלה ממש.

 

אבני מצבה כנעניות גדולות בתל גזר (צילומים: רון פלד) (צילום: רון פלד) (צילום: רון פלד)
אבני מצבה כנעניות גדולות בתל גזר (צילומים: רון פלד)

 

מה הקשר בין טורקיה לתל לגזר?

ההגעה אל התל בשביל עפר עביר לכל רכב, היוצא מסופו המערבי של רחוב הגפן בכרמי יוסף ומגיע לחניון מסודר בפאתו המערבית של האתר. כבר בחנייה ניתן ליהנות מתצפית מרחבית יפה על כל שפלת יהודה, מישור החוף, עמק איילון ומודיעין מצפון, והרי ירושלים במזרח.

 

מיד לאחר שנרד מהרכב וניכנס בשביל נזכה לקבלת פנים בדמות העתק של לוח גזר המפורסם. המקור, לצערנו, התגלה עוד בימי הטורקים, העות'מאנים (1908), ונלקח לאחר כבוד לאיסטנבול, שם הוא מוצג עד עצם היום הזה במוזיאון הארכיאולוגי הלאומי של טורקיה. הלוח מתעד ככל הנראה את העונות החקלאיות, והוא מהדוגמאות הקדומות ביותר לכתב עברי עתיק בארצנו.

 

כמה עשרות מטרים דרום-מזרחית משם ניתן להבחין בשרידי שער "ארבע תאים", שער כנעני בן כ-4,000 שנה עשוי לבנים, ומסד מגדל אבן ענק לידו. שניהם היוו ביצורי ענק בתקופת הברונזה התיכונה. ביניהם גם נמצאת הירידה במדרגות עץ אל מפעל המים העתיק.

 

כתובת "תחום גזר" שנחקקה על סלעים לפני יותר מ-2,000 שנה (צילום: רון פלד) (צילום: רון פלד)
כתובת "תחום גזר" שנחקקה על סלעים לפני יותר מ-2,000 שנה

 

בואו להיות אינדיאנה ג'ונס

עיקרו של מפעל המים הינו מנהרה היורדת אל מעבה האדמה. חלקה העליון של המנהרה חשוף, וניתן לרדת אליו בנוחות יחסית במדרגות. המשכה סגור לקהל וחלקה התחתון ביותר נחפר כעת במטרה לפענח את מקור מימיו שטרם נחשף, אך הארכיאולוגים עמלים ממש בימים אלה לחשיפתו המחודשת.

 

במרכזו של התל אתר פולחני מרשים ונדיר ביותר המורכב מעשר מצבות גדולות עומדות, וביניהן אגן נסך. מהותו של האתר הפולחני אינה נהירה. בעבר הציעו כי הוא קשר לפולחן כנעני, ואולי אף לקרבנות אדם. לאחרונה הוצע כי המתחם שימש עדות לברית בין ערים כנעניות. ישנם שיגידו שהאתר ובו כעשר מצבות אבן כנעניות עומדות, מזכיר את פסלי האבן הענקיים של איי פסחא - אמנם הרבה יותר קטן וצנוע אבל עדיין ארצישראלית כחול-לבן תוצרת כנען.

 

מנהרת מים היורדת אל מעבה האדמה בתל גזר (צילומים: רון פלד) (צילום: רון פלד) (צילום: רון פלד)
מנהרת מים היורדת אל מעבה האדמה בתל גזר (צילומים: רון פלד)

 

לחובבי ניווטים, ניתן גם לסייר מסביב לתל גזר ולחפש את כתובות "תחום גזר" שנחקקו על סלעים בסביבות התל לפני כ-2,200 שנה. חלקן עדיין בשטח, וניתן למצא את הקורדינטות של מיקומם באינטרנט.

 

הניסיונות המשעשעים שלנו לאתר את הכתובות בעזרת מפת שטח טובה ומכשיר GPS הצליחו, כולל איתורה של אחת הכתובות בדשא של בית פרטי בכרמי יוסף, ואחרות בין עצי אורן ביער הסמוך ממזרח. על פי הארכיאולוגים ייתכן ועדיין ישנן כתובות נוספות מסביב לתל שטרם נחשפו, אז אם חפצה נפשיכם להרגיש לכמה שעות אינדיאנה ג'ונס ולחפש - אתם מוזמנים. 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העתק של לוח גזר. המקור אצל הטורקים
צילום: רון פלד
מומלצים