איראן לא מפחדת מעימות
עקרון החשש מעקרון "ההרס ההדדי" אינו קיים באיראן. משטר חומיני הקריב בעבר מאות אלפי נשים וילדים - כדי לפנות דרך בשדות המוקשים לצבאו
בזמן המלחמה הקרה, ארצות הברית וברית המועצות בנו את מדיניות הגרעין שלהן על בסיס עקרון "ההרס ההדדי", שלפיו מדינה לא תשתמש בנשק גרעיני מהשיקול הרציונאלי שצעד זה יביא להשמדה עצמית. אולם התגרענותה של הרפובליקה האסלאמית של איראן, מעוררת את השאלה האם עקרון זה ימשיך להיות יציב גם במקרה של מדינה פונדמנטליסטית או שמא איראן גרעינית אכן מהווה איום על היציבות הבינלאומית.
עוד בערוץ הדעות:
לשנות גישה בעזה / יוסף ארגמן
משרד החינוך לבינוניות / דניאלה (שם בדוי)
תושבי הדרום, יצאתם פראיירים / זיו תדהר
16 שנים לרצח רבין - הלקח לא נלמד / דרור מורג
ערבות הדדית מזויפת / אמיר חצרוני
מאז המהפכה האיסלאמית באיראן בשנת 1979, איראן נשלטת על ידי אנשי דת ומבססת את מדיניות הפנים והחוץ שלה על בסיס ערכי הדת האיסלאמית. או כפי שמתאר זאת החוקר האיראני דהקאני פירוזאבאדי: "העיקרון החשוב ביותר עבור המשטר באיראן, המקבל את הלגיטימיות שלו מן הדת, הוא היותו אסלאמי. לפיכך האינטרסים והיעדים של המשטר הזה מבוססים על הערכים האיסלאמיים. ישנם מקרים בהם הרצון לשמור על הזהות העצמית מתנגש בשמירה על הביטחון הפיזי. במקרים מעין אלו, יתכן כי איראן תבחר בביטחון הזהות העצמית על פני הביטחון הפיזי". מסיבה זו, איראן מצטיירת בעיני רבים כמדינה הפועלת באופן לא רציונאלי.
הגרעין האיראני - כתבות אחרונות ב-ynet:
גרמניה: דיון על תקיפה באיראן רק מחזק את טהרן
פחד אטומי: גם הערבים מודאגים מהגרעין האיראני
רוסיה: תקיפה באיראן תהיה "טעות חמורה"
מהדו"ח: המדען הרוסי שקירב את איראן לפצצה
התרשמות זו מתחזקת לאור נקודות ציון שונות בהיסטוריה של הרפובליקה האיסלאמית. לדגמה, בזמן מלחמת איראן-עיראק, שנמשכה שמונה שנים בשל סירובה של טהרן להגיע להסכם הפסקת אש, נשלחו מאות אלפי נשים וטף לשדות מוקשים, כדי לפנות את הדרך לכוחות הצבא האיראנים ובכך להקריב את חייהם למען אללה. מנהיג המהפכה האסלאמית, איתואללה חומיני, טווה את המדיניות לפיה עדיף למות מאשר להתפשר עם הכופרים באיסלאם. חומיני הדגיש את קדושת השהידים וחשיבות ההקרבה העצמית על פי הדת האסלאמית-שיעית.
באותה לשון מדרבן האיתאללה מצבאח יזדי, אחד מאנשי הדת הבכירים והקיצונים באיראן - שהנשיא אחמדינג'אד נחשב לאחד מחסידיו, את תלמידיו להקריב את חייהם ובכך להפוך לשהידים החדשים שיביאו להופעתו של מהדי - האמאם הנעלם, אשר יגאל את האנושות. הופעת המהדי מהווה נדבך מרכזי באמונה השיעית והנשיא אחמדינג'אד נותן לכך חשיבות רבה בסדר היום שלו. עוד בהיותו ראש עיריית טהרן, השקיע אחמדינג'אד כסף רב בהקמת בתי מלון אשר יקלטו את המאמינים שיגיעו ביום הופעתו של המהדי.
עובדה נוספת שיש להתייחס אליה היא שהגוף האיראני האחראי על ביטחון המתקנים הגרעיניים באיראן הוא משמרות המהפכה. אנשיה של משמרות המהפכה ידועים כמאמינים אדוקים בדת השיעית ובערכי המהפכה האיסלאמית. אין לדעת למי תהיה נתונה נאמנותם בשעת מבחן לאללה, למנהיג או לעמם. משמעות הדבר היא שלהלכה, אי אפשר לשלול לגמרי את האפשרות שקבוצה פונדמנטליסטית קיצונית, או בתוך המשטר או שתתפצל ממנו, תשלוט בנשק הגרעיני ותחליט להפעילו משיקולים דתיים קיצוניים אפוקליפטיים.
כל שכן לאור פסק ההלכה של אנשי דת קיצוניים מהעיר קום, שפורסם לראשונה בפברואר 2006 הגורס שאין מניעה הלכתית לשימוש בנשק גרעיני וכי מבחינת ההלכה המוסלמית הכול תלוי במטרות האיראנים.
יכולת הספיגה
ניתוח המאזן בין איראן וישראל בעיני האיראנים נוטה לטובתם, בשל יכולת הספיגה שלהם והמוכנות להקרבה. דברים אלה נשמעים מפי אנשי המשטר, אנשי משרות המהפכה והפרשנים האיראנים. לדוגמה בניתוח שפורסם באתר האינטרנט האיראני 'תאבנאק', נכתב: "מערכות שיגור הטילים האסטרטגיים של כל מדינה נקבעות ומחולקות על בסיס רוחבה הגיאוגרפי. לפיכך, נתקלת ישראל באופן אוטומטי במגבלה קשה, כיוון ששטחה של איראן הוא 1,648,195 ק"מ, בעוד שטחו של 'המשטר הכובש את ירושלים' הוא 26,323 ק"מ... המשמעות היא שגם אם ישראל יכולה לירות 100 טילים ביום לעבר איראן, ולפגוע ב-100 ערים, יכולה איראן לשגר אלפי טילים ובאמצעותם למחוק כמחצית מישראל".
דוגמה נוספת לכך ניתן למצוא בהצהרה של נשיא איראן לשעבר, איתאללה האשמי רפסנג'אני: "אם יום אחד, העולם האיסלאמי
יחזיק בנשק גרעיני, אזי האסטרטגיה של האימפריאליסטים תגיע למבוי סתום, מאחר ששימוש בפצצה גרעינית אחת בישראל יכולה להשמיד הכל. לעומת זאת, השימוש בנשק גרעיני יכול רק לפגוע בעולם האיסלאמי".
לאור כל הדברים לעיל, נראה כי פצצה גרעינית בידי הרפובליקה האסלאמית של איראן, עלולה להוות סכנה אמיתית ליציבות המערכת האזורית בכלל ולקיומה של מדינת ישראל בפרט. הדברים הנאמרים על ידי בכירים איראנים והמדיניות הננקטת בפועל על ידי הרפובליקה האסלאמית של איראן מחזקים מאוד את החשש שמישהו יחליט יום אחד ללחוץ על הכפתור שישגר את הפצצה.
דוד שאין, חוקר יחסים בינלאומיים המתמחה בתחום האיראני