תעתועים בתותים: כמה באמת עולה תות שדה?
במגה לא טורחים להדביק מדבקת מחיר על האריזות או לסמן את משקלן, כך שמחיר מארז תותים בקופות הוא הפתעה: קרוב ל-40 שקל. בשופרסל נוהגים הפוך: האריזות מסומנות במחיר, אך לא מצוין משקלן או מחירן ל-100 גרם. הרשות להגנת הצרכן: "נפעל להבהיר את החוק"
למה כל כך קשה לתמחר אריזת תות שדה? בעוד הרשתות פועלות במרץ בכנסת לביטול סימון המחירים על גבי מוצרים ברשתות הגדולות ולהכנסת שילוט דיגיטלי, הן לא מגלות לנו הכל על מחיר ומשקל של אריזת תותים, ומשמיטות מידע שאמור להינתן לצרכן.
- ביטול חובת סימון מחירים? הצרכנים רק יפסידו
חובב תותים שמגיע לקופה במגה בול - משחק בהימורים, והוא עשוי לגלות בתדהמה שמחירה של אריזת תותים גבוה פי כמה ממה ששיער, משום שאין עליה כל ציון של משקל. גם ברשתות אחרות שמנו לב שאף פעם אין גילוי מלא של מחיר ומשקל על אריזות של תותים. מארזי תות שדה הם אביזר פיתוי שכל סופר שמח להצטייד בו, על אחת כמה וכמה כשאפשר לגלות טפח ולהסתיר טפחיים במחירם.
מגה: אין מחיר על האריזה - חכו להפתעה בקופה
כשביקרנו בסניף מגה בול בת"א הבחנו במארזים של תותים אדומים וארוכים מהרגיל. כמו התותים, גם האריזות נראו קצת יותר ארוכות וכבדות מהרגיל. הפיתוי היה גדול אז בדקנו את המחיר: 5.99 שקלים ל-100 גרם, נכתב בשלט בענק. המחיר לק"ג נכתב בקטן - 59.99 - כלומר 60 שקלים. מגה סימנה את המחיר ליחידת מידה, אבל הנה לכם חידה בלתי פתירה: כמה עולה המארז עצמו? מדובר במארז גדול מהרגיל, שהתותים מונחים בו בטורים ולא באנדרלמוסיה המאפיינת אריזות תות, אך קשה לאמוד את משקלו בעין.
השלט אמנם מיידע אותנו על המחיר ל- 100 גרם ולק"ג. אך על האריזות לא מוצמדת מדבקת מחיר פר אריזה ואין עליה סימון משקל. ציון אחד משני אלה היה מאפשר לנו לחשב כמה באמת גובים מאיתנו אל המארז. בחנו את אריזות התותים מכל כיוון אך לשווא: שדה אריזות התותים במגה נקי לחלוטין ממדבקות מחיר, ואין על האריזות כל ציון של מחיר ומשקל.
ניסינו לנחש. כל מי שנתבקש לשער את משקל האריזה נתן הערכה שנעה בין 250 ל-450 גרם. כלומר מארז תותים חייב לעלות גג 26.9 שקל.
רק בקופה נתגלתה התפיסה המרחבית הלקויה שלנו. 37.70 שקל, אמרה הקופאית. כן, כמעט 40 שקל למארז, בעוד שאנחנו "הערכנו בעין" שהוא יעלה כמעט חצי מזה. ביקשנו ממנה לשקול את המארז והתברר כי משקלו כ-630 גרם . טוב לדעת, באמת. נפרדנו מהתותים לשלום בקופה. נחכה שמחירם ירד.
שופרסל: יש מדבקה אין משקל או מחיר ליחידת מידה
ומה קורה בשופרסל? עברנו בשופרסל שלי, ושם גילינו אריזות מהז'אנר המוכר והוותיק, כלומר קטנות יותר, כשלכל אריזה מוצמדת מדבקת מחיר: 26.99 שקל לפני שבועיים, 19.99 שקל השבוע. בנוסף למדבקות על האריזות, בשופרסל מציבים שלט עם מחירן.
כלומר - כאן אפשר לדעת בדיוק כמה נשלם בקופה על מארז תות שדה. כל הכבוד. אבל רגע, על מה אנחנו בעצמם משלמים? מהו משקל המארז? ומהו המחיר ל-100 גרם? לק"ג? בשופרסל - אין לנתונים האלה זכר. בנוהג הפוך מזה של מגה: בשופרסל לא מספקים לצרכנים סימון ליחידת מידה, ובדיוק כמו מגה: בשופרסל לא מגלים מה משקל המארז, כלומר גם כאן מוסרים מידע חלקי לצרכן. גם ברשתות רבות אחרות נוהגים בשיטת שופרסל.
נוהג שונה בשתי רשתות - מה אומר החוק? אותו חוק שדורש סימון מחיר ליחידת מידה (דרישה ששופרסל לא עומדת בה לכאורה) וסימון מחיר על כל מוצר (דרישה שמגה לא עומדת בה לכאורה)? לאלוהי התותים הפתרונים. אגב, שיטת השמטת אינפורמציה דומה נהוגה גם באריזות של פטריות טריות.
ממגה נמסר בתגובה: "פירות וירקות הנמכרים באריזות מכילים כמות ומשקל שונה, לכן לא ניתן לקבוע מחיר אריזה אחיד. כדי לשמור על תנאי היגיינה ואיכות הפירות, אנו אורזים אותן בקופסאות במשקלים שונים, כך שכל צרכן יכול להוסיף או להוריד מכמות האריזה בהתאם לצרכיו".
משופרסל נמסר: "הסלסלה שוקלת מינימום חצי ק"ג".
מהרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן נמסר בתגובה: "לעמדת הרשות יש חובה להציג גם מחיר ליחידת מידה וגם מחיר כולל והנחיה ברוח זו ניתנה על ידי הממנה על הגנת הצרכן לרשתות השיווק השונות.
"יחד עם זאת בשל שאלות פרשניות על חוק הגנת הצרכן וכן על תקן 1145 העוסק בסימון מוצרי מזון ארוזים מראש, יש קושי באכיפה והרשות תפעל להבהרת הנורמה בחקיקה. בשל הפרשנות השונה של החוק ניתן לסמן ירקות או פירות ארוזים במספר אופנים כפי שהובאו בצילומים".