המלצת קדמי: להפחית המכס על מזון עד 80%
ועדת קדמי הגישה את המלצותיה לאוצר ובראשן להפחית את המכס על מוצרי מזון טרי שאינם מיוצרים בישראל בשיעור שבין 40% ל-80%. המכס על מזון מעובד יופחת ב-75% תוך 3 שנים. יופחתו המכסים על בקר טרי, פטם קפוא וטרי, נקניקים ומיצי פירות. המכס על טונה יופחת ל-12% במתווה של 4 שנים
ועדת קדמי הגישה הערב (א') את המלצותיה לשרי האוצר והתמ"ת להפחתת מכסים על מזון טרי ומעובד. המלצות הוועדה, לבדיקת התחרותיות בשוק מוצרי המזון והצריכה, שבראשה עומד מנכ"ל משרד התמ"ת שרון קדמי, הוגשו אחרי התנגדויות רבות מקרב יצרנים וחקלאים. רק היום הפגינו עובדי תעשיית הטונה מול משרד התמ"ת בטענה שכל עובדיה יפוטרו אם יורד המכס על שימורי טונה.
- עובדים שפכו דגים מול התמ"ת
- המלצה: יופחת המכס על מיצים, טונה ובשר טרי
הוועדה הוקמה במשרד התמ"ת והורכבה מנציגים של משרדים שונים, ובהם משרד החקלאות, אך נראה שהמלצותיה הן בצלמו ובדמותו של משרד האוצר. כך או כך, ההמלצות להורדת מכסים נתקבלו פה אחד, ונתמכו על-ידי משרד החקלאות ומנהל סחר חוץ - למרות פגיעה אפשרית בהסכמי הסחר הבינ"ל של ישראל ובחקלאים. ההמלצות עדיין דורשות אישור של השרים, ושר האוצר צריך לערוך שימוע לגורמים הרלוונטיים, טרם החלטתו בעניין.
בראש המלצות הוועדה: הפחתת המכס על מוצרים טריים שאינם מיוצרים בישראל או שהיקפי הייצור בהם זניחים בשיעור שבין 40% ל-80%. על מזון מעובד ומוצרים לתעשיית המזון תהיה הפחתה של 75% במכס על פני 3 שנים, שבסופן ייקבע שר האוצר את המשך יישום מתווה ההפחתה.
ויש גם המלצות ספציפיות. בקר טרי, יופחת המכס מ-190% ל-90% במתווה פוחת של 4 שנים. הוועדה ממליצה להפחית את המכס על בשר כבש קפוא וטרי מ-50% כיום ל-30% בשתי פעימות במשך שנתיים.
המכס על טונה יופחת מ-30% ל-12%
בעגלים, שיעור המכס עומד כיום על 10%. סוכם כי משרד החקלאות יפעל לפתיחת קרנטינה רביעית שתאפשר הבאת עגלים נוספים באופן שאמור להגביר את התחרויות במשק.
הוועדה ממליצה גם להפחית את המכסים על פטם קפוא וטרי: הפחתה של 50% בפטם הקפוא המיובא, והפחתה של 25% בפטם הטרי. המכס על טונה יופחת לפי ההמלצה מ-30% ל-12%, במתווה של 4 שנים.
על נקניקים ומוצרי בשר יופחת המכס ל22% מ-50% במתווה של 4 שנים. המכס על רכזים למיצי פירות ששיעורו כיום 35%-45%, יופחת לפי ההמלצה ל-12% במתווה של 4 שנים.
האוצר: "אסור שהצרכן יהיה שבוי"
הורדת מכסים עשויה לגרום לאובדן מקומות עבודה. האם הורדת מכסים תוריד מחירים לצרכן? לא בטוח. "הגשנו את ההמלצות ולא חיכינו לכל המלצות הוועדה כי אפשר ליישם אותן. לוועדה יש עוד עבודה רבה", אמר ל-ynet גורם בבמשרד האוצר.
"אנו צופים שהעולם התחרותי יוריד את המחירים לצרכן. כשיש תעשייה לא תחרותית ודאי שהצרכן גם משלם על זה. אנחנו מקווים שההפחתה תביא להורדת מחירים. זה תלוי במוצר, יתכן שיהיו מוצרים שעל אף ההפחתה לא יהיה יבוא שלהם. לגבי התעסוקה כל השימועים שעשינו לקחו זאת בחשבון לכן בחלק מהמוצרים תהיה הפחתה הדרגתית מאוד של ארבע שנים.
"גם עולם הסחר הבינלאומי נלקח בחשבון, אך אסור שהצרכן פה יהיה שבוי רק כדי שאנחנו נשמור תחמושת להסכם סחר עתידי".
התמ"ת: "נסייע לתעשייה בהסתגלות"
במשרד התמ"ת מסרו ל-ynet כי "משרד התמ"ת ייגבש ארגז כלים לסייע לתעשייה בתהליך הפחתת המכסים".
בוועדת קדמי הסבירו: "עיתוי ההפחתה והיקפה במשך התקופה, ייקבע בשים לב להסכמי הסחר הבינלאומיים ומגעים שמדינת ישראל מקיימת בנושא הסכמי סחר עם מדינות אחרות.
"הצוות בחן את הנושא ארוכות כולל מפגשים עם הנציגים השונים בשרשרת הערך. חברי הצוות שמו לנגד עיניהם בדיונים הרבים שהוקדשו לנושא את כל השיקולים הנלווים להורדת המכסים ובמיוחד את ההשפעה שתהיה להחלטה על המועסקים במפעלים המייצרים מוצרים המוגנים במכס כיום. ומנגד , עמדה לנגד עיני חברי הצוות הסיבה לשמה הוקם הצוות, קרי יוקר מחירי המזון בארץ.
"חברי הצוות בטוחים כי מתווה הפחתת המכסים כפי שהוצע מציע את הפתרון הטוב ביותר לכלל אזרחי המדינה, לתעשייה ולצרכנים. עבודת הצוות לבדיקת התחרותיות בשוק מוצרי המזון והצריכה ממשיכה והיא תתמקד בהשלמת העבודה לפי ההמלצות כפי שתוארו בדו"ח ההתקדמות של הצוות".