שתף קטע נבחר

פרח נתתי לנורית: טיול פריחה בגליל העליון

ממש לפני בוא הקיץ, בעונה זו, צומחות להן נוריות מטריפות בשלל צבעים בעמק החולה. על הדרך, בואו להכיר חורשה קסומה לפיקניק ולטבול במעיין בסמוך לטחנת קמח. הצעה לטיול בגליל

בדיוק בעונה זו, לפני שמגיע הקיץ החם, מומלץ מאוד לצאת לטיולים אל הנחלים והמעיינות. בגליל העליון תוכלו לטייל בחורשת דרדרה, עין דיבשה ולשטוף את העיניים בצבעים בשדה הנוריות הפורחות בעמק החולה. קבלו הצעה לטיול.

 

עוד טיולים בארץ בערוץ התיירות:

  • בית עיתאב: מחורבה מוזנחת לאטרקציה פורחת

 

מקור שמה של חורשת דרדרה (אשמורה), הינו בספר תהילים: "באשמורות אהגה בך". המקום נרכש על ידי החברה להכשרת היישוב בסוף שנות ה-30 של המאה הקודמת, מתוך כוונה להקים במקום יישוב שיבסס את האחיזה היהודית בצידה המזרחי של ימת החולה.

 

איך מגיעים?

יוצאים מקיבוץ גונן שבגליל העליון, נוסעים על כביש 918 לכיוון דרום, עד שמגיעים לשלט שקיים בכניסה לאתר: "דרדרה". פונים שמאלה לדרך עפר ונוסעים כ-200 מטר עד שמגיעים לצומת T שבה פונים ימינה, ולאחר נסיעה של עוד כ-200 מטר מגיעים לרחבת החנייה, שם מחנים את הרכב.

 

לאחר הרכישה נמסר המקום לקיבוץ חולתה, שחבריו הקימו במקום מגדל שמירה וחומה כדי להטביע חותם בשטח. הם רעו באזור את עדרי הבקר שלהם ואף הקימו מזח סירות שיאפשר תנועה ליישובם בצידה השני של ימת החולה. עקב מיקומו האסטרטגי, השתמשו במקום כתחנת מעבר לעולים מסוריה בדרכם לקיבוץ חולתה ומשם לפנים הארץ.


פיקניק בין פלגי מים זורמים. חורשת דרדרה (צילומים: יותם לוי)

 

נא להצטייד בסל פיקניק

עם פרוץ מלחמת העצמאות, הותקף המקום על ידי הצבא הסורי וספג אבדות בנפש וברכוש. בין השנים 1958-1950, היו שני ניסיונות נוספים ליישב את המקום אך הם לא צלחו, ובשנת 1960 ננטש המקום לגמרי.

 

לביקור באתר ההנצחה ובאנדרטה צועדים בשביל שמשמאל לגשר שנראה בכניסה לחורשה ונגיע לאנדרטה שבאתר ההנצחה. הגשר שנראה מולנו יוביל אותנו לתוככי חורשת דרדרה (אשמורה) המיוחדת.

 

במקום, אתר הנצחה לחברי גרעין העלייה שנפלו במלחמת העצמאות וחורשת פיקניקים גדולה שבין שביליה זורמים פלגי מים מרעננים מעין דרדרה הסמוך. אתר ההנצחה מורכב משרידי מבנים, מאנדרטה הניצבת אל מול הרי הגולן שעליה חקוקים שמותיהם של הנופלים, ומבונקר שבו סיפור הקרבות, כאשר על אחד מלוחות הזיכרון חקוקים פני הנופלים.

 

בחורשת הפיקניקים הגדולה, הטבע נמצא במיטבו - עצי האקליפטוס והתאנה הרבים מצילים על השוהים בה במשך כל היום ומשרים אווירה קסומה של גן ירוק ושלווה. טרם היציאה לטיול, ניתן להצטייד בסל פיקניק, לשבת בחורשה וליהנות מארוחת בוקר בטבע הגלילי לצד הנחל ופלגי המים הזורמים.

 

אל תטחנו מים

עין דיבשה (טחנת דרבשיה) הוא אחד ממעיינות הדופן שנמצא ליד קיבוץ גונן בגליל העליון. זהו אחד המעיינות הפחות מוכרים והיותר נעימים שבו מים זורמים וצוננים בשילוב צמחייה ירוקה.

 

בתקופה העותומאנית הייתה באזור טחנת קמח שהופעלה על ידי הזרם החזק של המעיינות שבאזור. מזרחית לטחנת הקמח, על תל דרבשיה, היה מוצב שחלש על כל האזור כשקו הגבול עבר באזור הטחנה. מקור שמה של הטחנה, "טחונת אל דרבשיה", הוא מוצב סורי שממוקם ממש מעל לטחנה.

 

טחנה זו מוכרת גם בשם "ארובותיים" בגלל שתי הארובות שמובילות את המים מהאמה העליונה לקומה התחתונה. זה המקום לספר שלפני כ-20 שנה שופצה הטחנה על ידי עידו יעקובי, בן קיבוץ גונן, כעבודת גמר לבגרות בבית הספר התיכון.


מים זורמים וצוננים בשילוב צמחייה ירוקה. טחנת הקמח בעין דיבשה

 

איך מגיעים?

מחורשת דרדרה נחזור בחזרה לכביש 918, לאחר נסיעה של כ-5 ק"מ נגיע לפנייה לעין תינה ולאחר נסיעה של קילומטר אחד נגיע לפנייה לשביל עפר. נעבור את מעבר הבקר ונגיע לרחבת חניה קטנה. מימין נראה את הכניסה לטחנה.

 

נחנה את הרכב ונעלה בשביל שעובר בין הצמחייה השופעת לכיוון הטחנה. נכנס בקשת העתיקה והמרשימה ונוכל להתרשם מהחלק הפנימי של הטחנה שבו סוכת גפנים מוריקה, כמו בסיפורים שמצילה על חלק מהשטח.

 

נצא מפתח הטחנה ונצעד מזרחה בשביל הצמוד למבנה, עד שנגיע לסולם שיוביל אותנו לחלקה העליון של הטחנה. המסלול מתנהל באיטיות מענגת בתוך המים הצלולים והנעימים, בצל עצי תאנה, בינות לשיחי פטל שופעי פרי ומבוך של צמחי קנה. הולכים במים שמגיעים עד הקרסול ומצננים את הגוף לאורך אמת המים שמובילה את מי המעיין לכיוון הטחנה, עד שנגיע לקצה ונוכל לראות את הפתח ממנו יורדים המים לגלגלי הטחנה העתיקים.

 

לאחר שנתרשם מהנוף המרהיב ומהמים הצוננים, נפסע חזרה לכיוון הסולם, נוכל לצעוד במורד הנחל לכיוון הכביש וליהנות מרחצה ושכשוך במים המרעננים בבריכות העמוקות יותר או לחילופין לחזור לרכב ולהמשיך בדרכינו.

 

מה הצבע שלכם?

לא ניתן להישאר אדישים למראה המרהיב של מרבד הנוריות הצבעוניות, שנמצא בשדות צפון עמק החולה המוריקים בעונה זו, בין הרי נפתלי להרי הגולן, צפונית לאגמון החולה. מרבד הנוריות בולט מאוד בצבעיו הרבים (אדום, ורוד, סגול, לבן, צהוב, כתום ועוד) ומושך את העין מיד.


ליהנות, אך לא לקטוף. נוריות בעמק החולה (צילום: אמנון שחרור)

 

איך מגיעים?

יוצאים מעין דיבשה לכיוון כביש 918 ונוסעים צפונה לכיוון קיבוץ גונן. עולים על כביש 977 ונוסעים לכיוון צומת הגומא. מגיעים לגשר שנמצא כ-200 מטר לפני צומת הגומא, עוברים אותו, ומיד פונים שמאלה. נוסעים כ-600 מטרים ומגיעים למרבד הנוריות הפורחות.

 

במקום נצפה בכ-30 דונמים של פרחי נוריות צבעוניים להפליא מסודרים כחיילים בשדה לפי צבעים. את הנוריות מגדלים לצורכי יצוא הפקעות בלבד אותן מייצאים להולנד. בחלקה כזו יש 15 אלף פקעות.

 

צבעה של הנורית נקבע על ידי הזרע המוטמן באדמה ולכן מרבד הפריחה כה מסודר. הגידול מתחיל בחודש אוקטובר ונמשך עד יוני. כחלק מהסיור אין לקטוף את הפרחים היפים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמנון שחרור
פריחה, מעיין ופיקניק. בואו לטיול בעמק החולה
צילום: אמנון שחרור
מומלצים