'האביב הירדני': ראשונה במרי, אחרונה במהפכה?
מאז פרוץ מהפכות העולם הערבי, מבטיח המלך עבדאללה לקדם רפורמות. וכשברקע "האחים המוסלמים" מתחזקים ודורשים צדק חברתי, נותר לראות אם יבליג למחאה או שייאלץ לנקוט צעדים תקיפים יותר, העלולים לדרדר את המדינה לטבח במפגינים האיסלאמים והפלסטינים כמו אביו ב"ספטמבר השחור" 1970
"נקטע את היד הנשלחת נגד הרפורמות ונגד 'האחים המוסלמים' . אנו מייחלים לאללה שהנהגת המדינה הזו תלך בכיוון הנכון, אחרת יהיה גורלה כגורלם של חמישה מנהיגים ערביים אחרים" (אחד ממנהיגי הנוער של "האחים המוסלמים" בהפגנת ענק בעמאן בהשתתפות 15 אלף בני אדם, בראיון ל"אל-ג'זירה", 30.12.2011)
לא רק המלך עבדאללה בבעיה:
טורים קודמים של "ערבית מדוברת ":
- השואה והעולם הערבי - הכרה לא חד משמעית
- סוריה - תחנה סופית לאביב הערבי?
- בשם המהפכה. "האחים המוסלמים" קיבלו תיאבון
- ד"ר בשאר ומיסטר אסד. סוריה בפיצול אישיות
ירדן היא אחת המדינות הראשונות בהן פרצו מהומות "האביב הערבי". עד כה הצליח המלך עבדאללה השני להשאיר את המהפכה בשלב הראשון של הפגנות רחוב עם מינימום שפיכות דמים. מלך ירדן נהנה מיוקרה מוסלמית מיוחדת בשל הרקע ההאשמי (ייחוס לנביא מוחמד) והעובדה כי בית המלוכה הירדני הינו היחיד מבין המשטרים הערביים באזור שאישר בחוק את פעילות "האחים המוסלמים".
ככלל, המשטרים היציבים ביותר בתקופת המהפכות הערביות הם משטרי מלוכה (מרוקו, סעודיה וירדן) ונסיכויות (האמירויות, כווית וקטאר). יוצאת מן הכלל היא בחריין בשל הרוב השיעי המשולהב שחי בקירבה. ירדן הינה הרגישה ביותר ממדינות אלה בשל המצוקה הכלכלית הרבה והאבטלה הגבוהה, מהן סובלת המדינה בשנים האחרונות.
שלושה ראשי ממשלה כבר התחלפו
בית המלוכה הירדני נשען באופן מסורתי על הירדנים הוותיקים ועל השבטים הבדואים ומבכר אותם על פני הרוב הפלסטיני במדינה.
המלך עבדאללה השני התאמץ להתמודד בזהירות רבה עם המהומות בארצו. הוא מקדיש חלקים מנאומיו לחשיבות הרפורמה החברתית ומבטיח בתקשורת לקדם רפורמות בשלטון ובכלכלה. אולם הרפורמות אותן הוא נדרש לבצע קשות ביותר ומאיימות על המשך שלטונו במדינה. אחד מסממני המשבר הוא התחלפותם של שלושה ראשי ממשלה.
מלך ירדן אינו מסוגל לשפר את המצב הכלכלי, מאחר ואין לירדן משאבים טבעיים והממלכה תלויה לחלוטין בסיוע חוץ, בעיקר מארצות הברית. עבדאללה גם אינו מסוגל לממש את הרפורמות אותם דורשים המפגינים, שתשמיט מידיו את רסן השלטון ותהפוך את בית המלוכה לגוף סמלי בלבד, כמו בית המלוכה הבריטי.
מלחמת הישרדות
עליית כוחן של התנועות האיסלאמיות בעולם הערבי מאיימת כעת על המשך הישרדותו של בית המלוכה. כוחה של התנועה האיסלאמית בירדן גבר בשנים האחרונות. העלאת אחוז החסימה בירדן הותיר את מפלגת "חזית הפעולה האיסלאמית" כמפלגה הגדולה ביותר והמאורגנת ביותר בירדן. היא מהווה זרוע מדינית של תנועת "האחים המוסלמים" בירדן. בבחירות 2003 זכתה המפלגה לכמעט רבע מהמושבים בפרלמנט. אף על פי שהמלך חוסיין, אביו של עבדאללה, גירש את פעילי חמאס מירדן ב-1999, נותרה "חזית הפעולה" מפלגת האופוזיציה החוקית המובילה.
השינויים האחרונים בתנועת "האחים המוסלמים" בירדן צריכים להדאיג מאוד את המלך. המנהיג הקיצוני של התנועה, המאם סעיד, נבחר לאחרונה לקדנציה שנייה. סעיד, שמוצאו מג'נין, מסמל את החלק הפלסטיני בתנועה, הקיצוני יותר. לאחר היבחרו, גברו בבחירות להנהגת התנועה חברי הזרם הניצי על פני זרם היונים בתנועה. שינוי זה אשר אירע בתחילת בחודש, מבטיח את המשך הקרע בין התנועה האסלאמית ומשטר המלך.
במהלך המהומות הפגינו "האחים המוסלמים" את כוחם בהוצאת אלפים לרחובות. מחאת "האחים המוסלמים" משלבת דרישה לצדק חברתי ודמוקרטיזציה עם מחאה נגד ישראל. מפלגת "חזית הפעולה" הגיעה בעבר להתנגשות עם המשטר, כאשר החרימה את הבחירות לשש שנים - בעקבות הסכם השלום עם ישראל. נראה כי עליית כוחם של "האחים המוסלמים" הדליקה נורה אדומה בארמון המלך. לבית המלוכה הירדני היסטוריה קשה של ניסיונות הפיכה והשתלטות על המדינה, תמיד ביוזמת הפלסטינים.
עבדאללה מבין: ה"אחים" רוצים להשתלט על ירדן
בניסיון לגשר על הפערים עם התנועה האיסלאמית, נפגש המלך עבדאללה עם יו"ר התנועה ואף יזם פגישה היסטורית עם מנהיג הלשכה המדינית של חמאס חאלד משעל. ניסיונות אלה לא הביאו לשינוי בעמדת "האחים המוסלמים". מלך ירדן מבין היטב כי הדרישה של התנועה האיסלאמית לדמוקרטיזציה הינה מסווה לרצון התנועה להשתלט על המדינה באמצעות בחירות.
אין ספק כי זרועות הביטחון הירדניות הן האמצעי להישרדות משטר המלך. דרישת "האחים המוסלמים" להפרדת הרשויות והגבלת כוחו של השב"כ הירדני, מסתירות את שאיפתם לפעול בחופשיות ולסיים את הפיקוח הצמוד על פעילותם במשרדים ובמסגדים.
נראה כי בחודש מאי נפלה ההחלטה לפעול נגד התנועה האיסלאמית. המלך מינה לראש ממשלה זמני את פאיז טראונה השמרן.
טראונה שימש ראש ממשלה ושר ביטחון בתקופת המלך חוסין והשתתף במשלחת המשא ומתן עם ישראל.
בפיזור ההפגנות האחרונות במדינה השתתפו בריונים של המשטר ("בלטג'יה") ואף הוצתו מספר מטות של "האחים המוסלמים במספר ערים. כוחות הביטחון תוגברו באופן משמעותי כהכנה להסלמה נוספת. האם ימשיך המלך במדיניות ההבלגה המאפשרת את התחזקות "האחים המוסלמים" והרוב הפלסטיני במדינה? האם כאשר יתגברו ההפגנות וייצאו מכלל שליטה ייאלץ המלך ללכת בדרך הטבח של "ספטמבר השחור" כאביו חוסין ב-1970? אין ספק כי משטרו של עבדאללה נמצא בפרשת דרכים קריטית.
ד"ר ירון פרידמן, בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מלמד ערבית ומרצה על האיסלאם בטכניון במחלקה ללימודים הומניסטיים, בבית הגפן ובמכללת הגליל. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות", יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010