יומיים בירושלים: 48 שעות של נופש קרוב לבית
מתי היתה לכם לאחרונה חופשה בסגנון חו"ל אבל בארץ? אירועי "קחו יומיים בי-ם" הם בדיוק מה שצריך כדי לבלות כמו באירופה, לקנות כמו בארה"ב ולהרגיש כמו בישראל. תתחילו לארוז
לידיעת המתרחצים בחופי הים הלחים של מישור החוף: במרחק של שעה נסיעה מתל אביב, אשקלון ושעתיים מחיפה, ממתינה לכם החופשה הכי תרבותית ואירופית שתוכלו למצוא, מבלי להעמיס שוקולדים על עגלת הדיוטי פרי.
ואם עוד לא חישבתם את המרחקים, מדובר בחופשת קיץ בירושלים, שבה מבנים ישנים ואקלקטיים עם סיפורים מרתקים, שפע של אירועי מוזיקה, תיאטרון, קולנוע ועיצוב, וכמובן, אוויר הרים קריר בשעות הערב - נכס שלא יסולא בפז בחודש אוגוסט.
עוד טיולים בירושלים בערוץ התיירות:
- לבלות במזרח ירושלים: שתי בירות לשני עמים ירושלים של חינם: אירועי קיץ ללא תשלום טיול בהר הבית: הרבה מה לראות, לשלוש הדתות
ומה בעצם הפתיע אותי כל כך: הרי כולם יודעים שלירושלמים יש שפה משלהם ("מציצה" "קולולוש" "אג'ואים") ואיזה רכיב פנימי כזה, צ'יפ, שתמיד מגלה לאן הם שייכים ומהיכן באו.
ובכל זאת, למרות שהזדמן לי לבקר בירושלים לכמה שעות מדי פעם ותמיד חשתי בפוטנציאל הגלום בה, רק ביקורי האחרון, שכלל לינה במלון "אמריקן קולוני" המדהים, שיטוט בעיר ובכמה מהאירועים התרבותיים שהתקיימו בה באותו סופ"ש, גרמו לי להאמין שהגעתי לפראג, ושאני בכלל מווינה.
איך מושכים תיירים לעיר?
העובדה שירושלים הלכה והפכה בשנים האחרונות למרכז תרבותי שוקק ופעיל, אינה חדשה. ראש העיר, ניר ברקת, והרשות לפיתוח ירושלים, שמאמינים שהמפתח למימוש הפוטנציאל התיירותי של העיר טמון בהגדלת עושרה התרבותי ובמינוף נכסיה הטבעיים (מרכז דתי, מבנים היסטוריים והרבה סטודנטים לקולנוע ולאמנות).
כתוצאה מכך, הם פועלים כדי למשוך אל העיר מוזיקאים מוכשרים ולקיים בה פסטיבלים להורים וילדים, ירידי אמנות, קולנוע, עיצוב, אוכל ועוד. במקביל, מורחבות התשתיות העירוניות בעיר, כדי לאפשר לכל אלו להתרחש, ולהפוך את שהות המבקרים לנוחה ונעימה.
י-ם הפכה למרכז תרבותי פעיל. מבלים ברח' יפו (צילום: עמוס פרידלין)
מתחם הנסן - מסתורין ותרבות
אחת מהדוגמאות להרחבת "תשתיות התרבות" ושילוב בין נכסי עיר פז"מניקית עם ההווה, הוא הפיכתו של בית החולים למצורעים לשעבר (בית החולים הנסן), אשר שימש במשך 100 שנים כמרכז אשפוז מבודד לחולי צרעת, למרכז עיצוב, קולנוע ומדיה חדשה.
בית החולים, השוכן בשכונת טלביה, נבנה ב-1887, בשם "עזרת ישו" (בגרמנית: "Jesus Hilfe"), לאחר שעולי רגל מגרמניה הזדעזעו מהתנאים הירודים בהם חיו המצורעים שקיבצו נדבות בשער ציון.
מדובר במקום מרתק ואפוף מסתורין, עם אווירה ייחודית וסיפור עבר מסקרן, שצף ועולה תוך כדי סיור במסדרונותיו. האדריכלים קונרד שיק ותיאודור זנדל, מהמובילים בתקופתם, תכננו עבור מסדר האחיות הדאקוניסות הגרמניות שטיפל בחולים, מתחם שהתפרש על פני 40 דונמים וכלל מבנה מרשים בן שתי קומות, עליית גג ומרתף סביב חצר פנימית יפהפייה.
המשק תוכנן לתפקד כמשק אוטרקי (הנושא את עצמו), שבו נכרו בורות מים, נשתל גן לגידול ירקות, נטעו עצי פרי והוקמו רפת ודיר שסיפקו לחולים ולצוות חלב וצמר.
אוכלוסיית בית החולים כללה נשים, גברים, ילדים ומבוגרים בני כל הדתות, שברבים מהמקרים חיו בתנאי בידוד ולא יצאו משערי המתחם. ירושלמים רבים זוכרים כיצד נהגו לעבור לצד השני בדרך חזרה מבית הספר מחשש להידבק בצרעת, או איך הציצו בסקרנות פנימה, מבעד לחומות.
בסוף שנות ה-80, בשל התמעטות החולים בצרעת ופיתוחו של טיפול אנטיביוטי יעיל, חדל בית החולים לפעול במתכונת אשפוזית ותיפקד כמרפאת חוץ. התרופות אפשרו לשחרר בהדרגה את רוב החולים לבתיהם, ובשנת 2000 עזבו האחרונים את שערי בית החולים.
בשנת 2009, לבקשת ראש העיר ברקת, העבירה ממשלת ישראל את בית החולים לידיה של העירייה, אשר החליטה להפכו למרכז תרבות תוך שמירה על הצורה והצביון הייחודיים של המקום (השיפוצים שנערכו ושמתוכננים הינם לצרכי שימור בלבד).
במהלך חודש אוגוסט, יתקיימו במרכז מידי יום חמישי, אירועים מיוחדים, תחת השם "לילות חוץ הנסן", שההיצע התרבותי בהם (הופעה, הקרנת סרט ועוד) יעסוק בכל פעם בנושא אחר. בנוסף, מוצגת במקום תערוכה היסטורית המתעדת את תולדות המוסד והחיים בו, ונערכים סיורים בהנחייתה של רותי וכסלר - מי שהייתה אחות בבית החולים למצורעים. הכניסה ללא תשלום.
מרכז תרבות עם צביון של העבר. בית הנסן (צילום: חיים יפים ברבלט)
החיים בבירה - אצא לי השוקה
שוק מחנה יהודה המתפתח לא שוקט גם בלילה ומציע סצנת בילוי רעננה ואלטרנטיבית. למשל, מסעדה איטלקית
שמוכרת פסטה ב-19 שקל, מסעדת בשרים באווירת "לפתוח שולחן", פאבים דוגמת ה"שוקא" שבו נמכרות בירות ממבשלות ישראליות בלבד ו"השכנה" החביב והשכונתי, שנפתח לא מזמן (מול מסעדת "מחניודה" המפורסמת)
לפחות כשמדובר ביום חמישי בערב, מתחם השוק שוקק ומלא חיים, והאווירה ידידותית ונטולת אותו ניכור או ציניות, שמאפיינים ברים מסוימים בתל אביב. החוויה שונה ומשחררת, על אחת כמה וכמה כשאתה תייר שבא לבקר.
סצנת בילוי אלטרנטיבית. בליינים במחנה יהודה (צילום: עיינה לי)
היפים והמעצבים - מתחם המעצבים ברחוב בצלאל
אתגר גדול הניצב בפני עיריית ירושלים, הוא להצליח להשאיר את הצעירים והסטודנטים בעיר, גם לאחר תקופת הלימודים ולמתן את ההגירה השלילית. אחת מהיוזמות בנושא הייתה הקמתו של מתחם המעצבים ברחוב בצלאל, שמטרתו לשמש כסטודיו וכמרכז מכירה לעשרים מעצבים ומעצבות מתחומים שונים (עיצוב מוצר, עיצוב אופנה, צורפות, עיצוב תעשייתי וכדומה) ולהעניק להם אפשרות להשכיר חללי עבודה במחירים מוזלים.
במתחם, שהשילוב בין חללי עבודה ובין דוכני מכירה מעניק לו צורה ואווירה ייחודיים, תוכלו למצוא את התכשיטים היפים והמעודנים של המעצבת מיכל ליפשיץ, מתלים וקערות שובבות של מעצב המוצר לירן שמש, כלי קרמיקה מרשימים, בגדים ותיקים.
סיור בבוקר שישי במדרחוב שנמצא בסמוך למתחם, נעים גם כשחם בחוץ, שקט ונטול תחושת צפיפות ודוחק שמאפיינים לעיתים סיורים בשדרות מהסוג הזה. אירופה, כבר אמרנו?
מנסים להשאיר את הצעירים. מתחם המעצבים בי-ם (צילום: נטע דרור)
סעו לכם לירושלים
אם לשפוט על פי התור הארוך למוזיאון ישראל (עת התקיים בו פסטיבל היין) והתנועה הערה למדי בפאבים, במתחמים וברחובות, נדמה שהירושלמים והמבקרים אוהבים מאוד את השינוי שחל בה.
הקמפיין "קחו יומיים בירושלים" שיזמו זו השנה השלישית העירייה והרשות לפיתוח ירושלים, מזמין את תושבי ישראל ללון במגוון מהמלונות בירושלים, על בסיס חבילות אירוח מוזלות, במטרה לאפשר למבקרים לחוות כמה שיותר מההיצע של העיר, תוך מתן הטבות והנחות למסעדות, לאתרים ולאירועים השונים.
במהלך החודש הקרוב מתוכננות בעיר פעילויות רבות עליהן תוכלו להתעדכן כאן, כמו פסטיבל הבירה, אירועי "באלבאסטה" בשוק מחנה יהודה, מסיבות רחוב לוהטות שכבר הפכו למסורת בימי שישי לצד אירועי קבלת שבת, פסטיבל חוצות היוצר לאמנות ולאומנות, הופעות של אמנים ביניהם אביתר בנאי, מוש בן ארי, שלום חנוך ואביב גפן ועוד.
אז אם החלטתם שלא לעלות עם המשפחה או עם בן/ת הזוג על מטוס לאירופה הקלאסית, בואו לירושלים ותופתעו ממנה. חופשה אורבנית רומנטית ומומלצת, עם איכויות אירופיות ואוויר הרים צלול.