שתף קטע נבחר

נחל מערות ללא מערות: טיול אחר באתר המורשת

לא הרבה השתנה בנחל מערות, מעבר לכך שעתה זהו אתר מורשת עולמי. מעבר למערות, השמורה מציעה גם מפגש מעניין עם חורש והיסטוריה גיאולוגית של האזור. טיול בהר הירוק תמיד

כשאומרים שמורת נחל מערות עולה במהרה זיכרון מטיול בית ספר או טיול משפחות, שבמסגרתו ביקרנו במערות האדם הקדמון במצוק על גדת הנחל ושמענו בהתרגשות, או בשעמום, על החיים באזור לפני עשרות אלפי שנים.

 

הרבה דברים לא השתנו בביקור במערות, מלבד שעכשיו כבר מדובר באתר מורשת עולמי, אבל לשמורת הטבע יש עוד מסלולים רגליים יפים להציע מלבד מערות פרהיסטוריות. הטיול המעגלי בתוך השמורה, למשל, הוא מפגש מעניין עם חורש טיפוסי של הכרמל ועם ההיסטוריה הגיאולוגית של האזור.

 

ככל שמתקדם הסתיו צצים עוד ועוד פרחים, תחילה חצבים, אחר כך סתווניות וכרכומים וגם נרקיסים אציליים. אלה, בצירוף מראה חוף הכרמל והים, מזריקים אנרגיה שעוזרת לצלוח את העליות והירידות שחייבות הרי להיות חלק מכל מסלול בהר הכרמל.


מפגש של חורש וגיאולוגיה. מערה בנחל מערות (צילומים: יאיר זיידנר)

 

הטיול מתחיל מחניון שמורת נחל מערות עם שביל מסומן בירוק היוצא לכיוון דרום ועובר למרגלות פתחי מערות האדם הקדמון. לאחר 300 מטרים במקביל לכביש חיפה תל אביב הישן, פונים מזרחה ושמאלה (2) אל שביל מסומן בכחול המטפס במעלה הרכס.

 

הסימון הכחול ילווה את ההליכה מרגע זה ועד סיום המסלול בכניסה לשמורה. במהרה, עם צבירת כמה עשרות מטרים של גובה (3), מתקבלת ממערב תמונה נאה של חוף כרמל על יישוביו ומטעיו. מעבר למטע הבננות נראים היישובים עין כרמל גבע כרמל וצרופה, היישובים הוקמו בשנות ה-50 של המאה העשרים על השטחים החקלאיים שהיו לאורך חוף הכרמל.

 

מאחוריהם, מעט צפונה, בתי עתלית והמבצר העתיק שמוחזק על ידי חיל הים, ודרומה אפשר לראות את מושב הבונים ושמורת הבונים שדרך רכס הכורכר הבולט שלה מפלס לעצמו נחל מערות את הדרך לים.


מפת הטיול בנחל מערות

 

מתחיל להיות צפוף

הצמחייה הדלילה שמלווה את ההליכה מורכבת מחורש טבעי של אלונים ואלה ארץ ישראלית ומעצי זית שהביא האדם. עם המשך העלייה בשביל נעשית הצמחייה צפופה יותר ואט אט נכנסים ליער אורנים, סירה קוצנית ועצי חרוב.

 

עוד טיולים בערוץ התיירות:

 

המעבר לחברת צומח שונה מזו שהיתה עד כה היא תוצאה של שינוי המסלע והקרקע עליהם אנו הולכים. מסלע גיר ואדמת טרה רוסה אנו עוברים לגבעת קירטון עם קרקע בשם רנדזינה. בצידי השביל ניתן לזהות צמחי תבלין כמרווה וזוטה והפריחה מתעדכנת על פי העונה. חדי העין יוכלו להבחין, עם ההגעה לקראת ראש הכיפה בשרידים של התיישבות קדומה במקום בצורת גת. כנראה שבעבר כיסו גפנים את המדרון.

 

הים לא נעלם

עם היציאה מיער אורנים אחד יורדים לאוכף שמוביל לעלייה אל תוך יער אורנים שני, בדרך עוברים מפגש עם שביל מסומן באדום העולה דרומה למצפה עופר, המשך המסלול הוא עם השביל הכחול העולה אל הכיפה המזרחית של האוכף. בשלב זה, לפני הכניסה ליער האורנים, נפתח נוף רחב יריעה של הכרמל והים ששווה עצירה לספיגת האווירה.

 

היער טומן בחובו שרידים נוספים של התיישבות אדם מתקופות שונות ופריחה של צמחי בצל ופקעת: בסתיו-פרחיה הלבנים של החבצלת, סתווניות היורה הסגלגלות, ונרקיסים. בחורף-כרכומים לבנים, כלניות ורקפות ובאביב-צבעוני ההרים וסיפן התבואה עם עלי החרב המחודדים שלו בצבע ורוד-סגלגל.

 

לאחר כ-300 מטרים של הליכה בירידה מתונה בין עצי היער נפתחת תצפית אל הרכסים משני צדי נחל מערות (4). הירידה אל הנחל היא על המדרון הדרומי, הקרוב, וממולו נראה המדרון הצפוני. לאחר הליכה קצרה נגלה המדרון הצפוני של הנחל ביתר שאת והירידה, שמתחילה להיות תלולה יותר, עוברת באדמה טרשית.

 

הטרשים הם שריד לסלע הדולומיט שהומס במי הגשמים המסה קרסטית ונשאר כרגע בצורת סלעים זקופים וגדולים שצומחים מהקרקע כלפי מעלה. השביל משתחל בין הטרשים בדרכו למטה בתוואי שמצריך מתן עזרה לילדים או למתקשים במתיחת איברים.


חוף הכרמל מבעד לאורנים בכרמל

 

בערוץ הנחל

בתום עשר דקות של ירידה מגיעים לערוץ הרחב של נחל מערות (5). חלק זה של הנחל יבש במהלך השנה ונהנה מזרימת מים רק בזמן שטפונות המתרחשים בחורף. מנקודה זו ההליכה אל הכניסה לשמורה (1) אורכת כקילומטר וחצי ונעשית על דרך נוחה בצמוד לערוץ הנחל.

 

לאחר כמה מטרים של הליכה בנחל נראה משמאל גוש סלע גדול ולידו שלט ירוק שמורה על קיומו.

זהו סלע דולומיט שהתכהה מאצות וחזזיות שגדלו עליו. הצמחים החיים עליו גדלים במעין כיסים וסדקים שאוגרים בתוכם מים ואדמה. הסלע נותן צל ברוב שעות היום ולכן מהווה מקום טוב למנוחה בימים חמים.

 

עם המשך הדרך, מבט מעלה, ימינה ושמאלה, לעבר המדרונות הצפוני והדרומי, יגלה הבדל ברור בינהם - המדרון הצפוני מימין יבש ומדולל צמחייה והמדרון הדרומי משמאל ירוק יותר ועשיר בצמחייה.

 

על שני המדרונות יורדת כמות גשמים זהה ושניהם מורכבים משכבות קרקע דומות, לכן מוזר ההבדל בתכסית השטח שלהן. הסיבה להבדל היא חשיפה שונה לקרינה ישירה מהשמש לפיה המדרון הצפוני, הפונה אל השמש ברוב חלקי היום, נחשף לקרינה רבה יותר. השמש, שבמסלולה היומי ממזרח למערב עוברת בדרום, מיבשת את המים שספגה הקרקע ואת הצמחים שגדלים על המדרון הצפוני הפונה אליה. בצמוד לנחל מדרום נראים שרידים של שתי תחנות שאיבת מים נטושות.

 

בהמשך הדרך מגיעים למרגלות מערת האדם הקדמון המזרחית ביותר הנקראת מערת הגדי (6). במערה התגלו שלדים של גברים, נשים וילדים מטיפוס ההומו ספיאנס-האדם הנבון. השלדים הם שריד לאוכלוסיה שחיה באיזור לפני 90 אלף שנים בתקופה המוסטרית. המערה מצטרפת לסדרת מערות אדם קדמון שהתגלו ומהווים נושא לביקור נפרד בשמורה.


אין כמו הכרמל בשביל להבין מהו מפנה צפוני ודרומי

 

שונית הרודיסטים

עם ההגעה לאיזור הכניסה לשמורה 1 אפשר לסיים את המסלול ולחזור לרכב או, למי שיש סבלנות, להמשיך אל מצוק המאובנים (7). כדי להגיע אל המצוק צריך ללכת כמאה מטר עם מסלול שמסומן בשחור ויוצא מחנות המזכרות של השמורה.

 

גוש הסלע שמתגלה אחרי חציית ערוץ הנחל הוא סלע שנקרא גיר מאובנים. הסלע מחורר בחללים שרובם היו מקום מושבם של בעלי חיים ימיים לפני מיליוני שנים. החוקרים מאמינים כי מדובר בשונית של בעלי חיים שנראים כמו שבלולים בצורת קונוס ונקראים רודיסטים.

 

הרודיסטים אינם קיימים כבר הרבה זמן אבל כנראה דומים באופיים לאלמוגים שחיים כיום. השונית היבשה של היום היתה פעם מכוסה במי ים שהציף את האיזור. נסיגת הים ובלייה במשקע הימי שכסה אותה הביאו לחשיפת השונית על פני השטח. כנראה שבמיליוני השנים אחרי נסיגת הים, התחתר נחל מערות בשונית ולמעשה חצה אותה לשני חלקים.

 

במערות שנפערו בחלק הדרומי של השונית, אותן אפשר לבקר, השתכן האדם הקדמון. מומלץ להסתובב סביב המצוק ולחפש מאובנים שנמצאים כאן בשפע ואחרי מיצוי החוויה לחזור אל הרכב ואל המילניום הנוכחי.


בע"ח שהתאבנו נראים כמו שבלולים בצורת קונוס. שונית הרודיסטים

 

כדאי לדעת

בשמורה קיימת אפשרות לבקר בשלוש מערות האדם הקדמון הנמצאות על צלע המצוק הדרומי. עוד בתחום השמורה מומלץ ללכת במסלול מעגלי וקצר הנקרא המסלול הגיאולוגי ומסומן בשחור.

 

מידע כללי

נקודת מוצא: כניסה לשמורת נחל מערות

נקודת סיום: נקודת המוצא

דרגת קושי: בינוני

עונה: אביב, קיץ, סתיו, חורף

סוג המסלול: מעגלי

תחומי עניין: פריחה, טבע ונוף

מפות טיולים וסימון שבילים: מס' 4, הכרמל

התאמה לנכים: גישה לא נוחה

מתאים לילדים: כן

כניסה: בתשלום

 

לעוד טיולים לחג היכנסו לאתר מפה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר זיידנר
חוף הכרמל ניבט מבעד לאורנים בכרמל
צילום: יאיר זיידנר
מומלצים