יש כבוד: נחל מערות הוכרז אתר מורשת עולמית
אחרי מצדה והערים הנבטיות, הכריזה אונסק"ו על מערות האדם הקדמון בנחל מערות בכרמל כעל אתר מורשת עולמית. רט"ג: "בדר"כ העולם שם לנו רגליים, הפעם זה לא קרה"
מזל טוב ישראל: נחל מערות, הנמצא בשיפוליו המערביים של הכרמל ובו עדויות מתקופת האדם הקדמון, נכנס לרשימה המכובדת של אתרי מורשת עולמית של אונסק"ו.
עוד כתבות בערוץ התיירות:
- ציפור מדבר: לטוס מעל שביל ישראל עד לאילת "היו צריכים לומר לי שהקפטן בטיסה הוא אשה!" פיצוי, מזון ומלון: מורה נבוכים לנוסע המעוכב
ועדת המורשת העולמית של אונסק"ו, אשר מתכנסת בימים אלו בסנט פטרסבורג, הכריזה היום (ו') על שמורת טבע נחל מערות כעל אתר הראוי לשימור בזכות חשיבותו המיוחדת למורשת המשותפת לאנושות.
בכך מצטרפת השמורה למונומנטים נוספים בארץ ובעולם שזכו לכבוד, וביניהם מצדה, העיר הלבנה בתל אביב, העיר העתיקה בעכו, התלים המקראיים (חצור, באר שבע ומגידו) והערים הנבטיות שעל דרך הבשמים, וכמובן אתרים עולמיים כמו מקדש הפרתנון ביוון, הפירמידות במצרים, מגדל פיזה באיטליה והחומה הסינית.
אז מה יש לנו שם?
במערות האדם הקדמון תרבות האדם הכוללת את התרבות האשלית (לפני 200-500 אלף שנים), התרבות המוע'ארית (לפני 100-150 אלף שנים), התרבות המוסטרית (לפני 40-100 אלף שנים), תרבות אוריניאקית (לפני 12-40 אלף שנים) ותרבות נטופית (לפני 9-12 אלף שנים), כך שבשמורה נחשפת עדות מרתקת לרצף תרבויות אדם הנמשך לאורך מאות אלפי שנים.
אתר נחל מערות כולל ארבע מערות (טאבון, גמל, אל וואד, סחול) וטרסת סלע שבזכותן הוכרז כאתר מורשת עולמית, בהתבסס על חוות הדעת של אונסק"ו והגוף המדעי מטעמה (איקומוס).
מחקר מדעי וארכיאולוגי, שהחל בראשית המאה שעברה, חשף לאורך עשרות שנות חפירות ומחקר השנים ממצאים מדהימים של כלי צור שונים ומגוונים, המציגים תרבות והתפתחות של מורשת האדם מימי האדם הקדמון. בין היתר מכילות המערות עדויות למעבר מחברות של לקטים-ציידים לחיים בישוב של קבע והתבססות על חקלאות, וזהו אחד מהמקומות היחידים בעולם שבהם ניתן לראות זאת.
ד"ר צביקה צוק, הארכיאולוג הראשי של רשות הטבע והגנים, אמר בשיחה ל-ynet: "זה מרגש מאוד. זהו פרויקט של ארבע שנים שנגמר במכת פטיש אחת, כלומר בפסיקה אחת. היו דיונים והכנות והגשת תיק גדוש לאונסק"ו לאחר בדיקות של מומחים שבאו מחו"ל. מ-2008 לא הכרזנו על אף אתר מורשת עולמית, ומבחינת ישראל זה אומר גאווה גדולה שיש לה אתר כזה שנכנס לרשימה. המדינה צריכה לשמור עליו".
ממצא ארכאולוגי מדהים. מטיילים בנחל מערות (צילום: רינת רוסו, רט"ג)
כ-50 אלף מבקרים בשנה
אתר נחל מערות מהווה אתר תיירות בעיקר מקומי, ומבקרים בו כ-50 אלף איש בשנה. באתר פועל החל משנת 1989 מרכז הדרכה ומבקרים המשמשים את ציבור המבקרים כנקודת יציאה לטיול במערות ובמסלולי הטבע הסמוכים לאתר. ברשות הטבע והגנים מקווים שההכרזה על נחל מערות כאתר מורשת עולמית, תביא לתנופה גדולה יותר של מטיילים וגם תיירים שיפקדו את המקום ההיסטורי.
>> מה עושים בקיץ? עמוד הפעילויות של ynet לחופש הגדול
נחל מערות הוכרז על ידי שני קריטריונים באונסק"ו: הראשון - עדות ייחודית יוצאת דופן לתרבות נכחדת, והשני - דוגמה יוצאת מן הכלל של שימוש מסורתי בקרקע המייצג תרבות.
נציגי ישראל והמועצה אזורית חוף הכרמל שנכחו בסנט פטרסבורג בעת ההכרזה, נשאו נאום שמחה. "החבר'ה בחו"ל שדיברתי איתם מתרגשים", הוסיף צוק. "בדרך כלל מדינות העולם שמות לנו רגליים אבל הפעם זה לא קרה".
עדויות מימי האדם הקדמון. מערה בנחל מערות (צילום: יואב גלזנר)
"זהו לא הישג מובן מאליו"
לדבריו של צוק, ייחודיותו של האתר היא בארבע מערות שבהן שרידים שונים של האדם הקדמון, ועדות יחידה בעולם שבו חי האדם הניאנדרטלי ליד ההומוסאפיינס - ממצא "שלא מצאו בשום מקום בעולם", מוסיף צוק. "האתר עדיין נחפר ומתגלים בו עדויות חדשות ומעניינות".
שאול גולדשטיין, מנכ"ל רשות הטבע והגנים, אמר: "אני שמח שאונסק"ו דילגה מעבר למחלוקות פוליטיות והכירה בעוד אתר מורשת ישראלי המכיל ערכי מורשת והיסטוריה רבים, יהודיים ואוניברסאליים.
"אנו נמשיך לעשות כל מאמץ על מנת לשמור ולטפח את האתר הזה ועוד מאות אתרים אחרים עליהם אנחנו מופקדים. אני מברך את השותפים שלנו לעשייה ולהליך ההכרזה, זהו לא הישג מובן מאליו אלא תוצר של עבודת מחקר, שימור וניהול מבקרים ארוכת שנים".
ההישג בהכרזה של אונסק"ו הוא פרי עבודה משותפת של רשות הטבע והגנים, המועצה האזורית בחוף הכרמל, אוניברסיטת חיפה, רשות העתיקות ונציגי אונסק"ו ישראל.