כמו בשנה שעברה: שוב ממתינים לרב-קו
שנת הלימודים האקדמית החדשה החלה והסטודנטים שוב עומדים בתור לרב-קו בירושלים ובת"א. סטודנטית המתינה הבוקר 4 שעות בתחנה המרכזית בי-ם, ואתמול סטודנטים חיכו בת"א למעלה משעתיים. אגד: "עשרות אלפי סטודנטים צבאו על העמדות". דן: "היום כבר אין עומס"
האם בכל פתיחת שנה אקדמית חדשה הסטודנטים יאלצו לעמוד שעות בתור לרב-קו? בשנה שעברה, העמידה הממושכת בתור לרב-קו הוסברה בכך שבוטלו כרטיסיות הנייר וכרטיסי חודשי חופשי, והוטמעו בכרטיס רב-קו כתוכניות נסיעה. השנה, התורים אמנם קצרים יותר, אך עדיין ארוכים להחריד. ההסברים להמתנה נעים בין "מיעוט כוח אדם שלא מאפשר הוספת עמדות" ועד ל"ריבוי סטודנטים", שלפי החברות, "נזכרו ברגע האחרון".
- סטודנטים: אגד מעכבת את הרב-קו המוזל
- בלגאן הרב-קו בירושלים נמשך: צפו בתורי הענק
תמר המתינה היום (ב') 4 שעות בתור לרב-קו בתחנה המרכזית בירושלים. "הצלחתי לצאת משם רק אחרי שהרמתי את כל אגד על הרגליים, כמעט הזמינו לי משטרה", היא מספרת. "זה היה סיוט מהגהנום, טוב שנחלצתי משם. מה, אני צריכה לקחת ימי חופש כדי להוציא רב-קו"?
כדי להנפיק רב-קו סטודנטיאלי, הסטודנטים מתבקשים לעבור בשתי עמדות: עמדת "שינוי סטטוס", שם הם נדרשים להוכיח את היותם זכאים לכרטיס סטודנטיאלי ועמדה בה עליהם להטעין את הכרטיס ב"חופשי חודשי".
500 איש בתור מחכים 4 שעות
"החל מ-10 באוקטובר, אפשר היה להנפיק כרטיס סטודנטיאלי עם הצגת אישור לימודים וכרטיס סטודנט", טוענת תמר. "הגעתי רק היום לתחנה המרכזית בירושלים, כיוון שהיום זה היום היחיד בו אני מתחילה לעבוד ב-11:00. אני לא יכולה להגיע לשם אחה"צ, כי העמדות פתוחות עד 17:00, כשלמעשה, סוגרים את התור ב-16:00 ואין סיכוי שאספיק להגיע.
"כשהגעתי לתחנה, ברבע לשבע בבוקר, כבר עמדו 120 איש בעמדות של שינוי הסטטוס. אמנם חיכיתי שעה בתור הזה, אבל הכל תיקתק. היו ארבע עמדות והן עבדו היטב. כיוון שסיימתי את שינוי הסטטוס בסביבות 8:00, נאלצתי לחכות לעמדת ההטענה, משום שזו נפתחה רק ב-9:00. כאן החלה הבלגן. היתה שם עמדת הטענה אחת בלבד, כשבתור היו כבר 470 איש. אף אחד לא מִיספר את המחכים בתור, אז הכנו רשימות של ממתינים כדי לסדר את התור.
"המתנו שם, מאות אנשים, יותר משעתיים. כשכבר לא יכולתי יותר, החלטתי לעשות מעשה. לקחתי איתי 20 איש, עלינו לעמדת פניות הציבור ונכנסנו בנציג. היתכן שנחכה בתור שעות ארוכות נוספות? למה לא מוסיפים עמדה? אחרי חצי שעה של עימות, נענו לבקשתנו והוסיפו עוד עמדה. כשיצאתי משם אחרי 11:00, יותר מ-500 אנשים חיכו בתור".
בת"א: כמעט שלוש שעות בתור
בת"א העומס הגדול אירע אתמול. סטודנטים כתבו ל-ynet: "המתנה לרב קו סטודנטים בתחנה מרכזית ת"א. מעל שעתיים המתנה. פשוט מבזה". יעל סיפרה: "עמדתי אתמול בתחנה המרכזית כמעט שלוש שעות. זה היה סיוט".
למה ברגע האחרון?
"זה היה היום האחרון שהכרטיס הקודם שלי היה בתוקף, ואת כרטיס הסטודנט החדש קיבלתי רק לאחרונה. הבנתי שאפשר היה להירשם גם עם כרטיס הסטודנט של השנה שעברה, אבל רק מ-10 באוקטובר – רגע אחרי סיום החגים, הייתי חייבת לחזור לעבודה ורק אתמול קיבלתי חופש כדי לעמוד בתור".
לפי יעל, אחותה עומדת כעת בתור נוסף בתחנה המרכזית. "הוא לא גדול, בניגוד לאתמול, אבל מי יודע מה היה שם בבוקר".
מדובר אגד נמסר בתגובה: "משרד התחבורה איפשר לסטודנטים להגיע החל מ-10 לאוקטובר עם אישור לימודים עדכני לשנת הלימודים תשע"ג ועם תעודת סטודנט מהשנה שעברה, דבר שייאפשר להם ליהנות מההנחות הסטודנטליות עד הכנת תעודת הסטודנט העכשווית. דבר זה יצר רמת ביקוש יוצאת דופן של אלפי, אם לא עשרות אלפי סטודנטים ברחבי הארץ שצבאו על העמדות. זו הסיבה שיש לחצים, לא רק במרכזים של אגד אלא גם במרכזים האחרים".
אבל גם בשנה שעברה קרה אותו מקרה. למה לא נערכתם עם יותר עמדות?
"בשנה שעברה לקח קצת יותר זמן עד שמשרד התחבורה אישר לסטודנטים להגיע עם כרטיס הסטודנט הקודם. למה אין יותר עמדות? יש גבול למספר העובדים".
דובר דן מסר בתגובה: "אתמול פג התוקף של הרב-קו הסטודנטיאלי תשע"ב, לכן היה לחץ גדול על העמדות והאכרנו את שעות פעילותיהן עד 20:00. הסטודנטים חיכו לרגע האחרון. היום הגיעו כבר פחות סטודנטים. יש לנו שתי עמדות בתחנה המרכזית, ארבע עמדות ברכבת, ועמדות נוספות בקרניצי ובבן גוריון בר"ג ועמדה בבת ים. נכון לעכשיו, אין לחץ בתחנה המרכזית".