מסיבת תה: מכינים משקאות קלים בבית
מחירי המשקאות הקלים עולים. רותי קינן מציעה לכם להשאיר אותם על המדפים ולהצטנן עם משקאות מתוצרת בית. בתפריט: לימונדה עוקצנית במגוון וריאציות, תה קר, קפה פראפה בסגנון יווני ולמטיבי הלכת: בורשט, חמיצה קרירה
עזבו אתכם מהעימות הטלוויזיוני שמרתק מיליוני אמריקאים אל המסך. המאבק האמיתי מתקיים בימים אלה במקררים שלנו, ודווקא על המשקה הכי אמריקני שיש: לא קולה, תה קר.
עוד בערוץ האוכל:
ענקיות המזון והמשקאות מתגוששות בזירת התה הקר ונלחמות על אחוזי דעת הקהל (בשלב זה התוצאות כמו בין רומני ואובמה - כמעט תיקו בכל הפרמטרים). במקביל, בשל עליות המחירים, יש גם איום בחרם צרכני על חברות אלו.
בעולם מהיר ועצבני, פתיחת בקבוק של משקה קל היא האופציה המתבקשת, אלא שהכנת משקאות קלים היא כל כך פשוטה ומענגת, שפשוט חבל להחמיץ את ההזדמנות. כשלתוך המשקה שלכם אפשר למזוג גם ערכים תזונתיים משמעותיים יותר, לשלוט ברמות הסוכר והמתיקות ולהתאים אותו בדיוק לטעמכם, החוויה מושלמת. העליתי לפניכם מספר מתכונים למשקאות קלים שאפשר בהחלט להכין במטבח הביתי בקלי קלות.
לפני שמתחילים: כמה טיפים ורעיונות
- הבלנדר יכול להתגלות כחבר הכי טוב שלכם להכנת משקאות (אחרי המסחטה החשמלית): אפשר להכין בו שייקים של פירות, על בסיס חלב או מים. אל תהססו להכניס כל מה שזמין, גם קופסת שימורי פירות בתוספת קרח הופכת לנקטר מדהים אחרי תהליך גריסה קצר בבלנדר.
- מים מינרלים פשוטים מקבלים שדרוג כשמוסיפים להם פרוסת לימון, עשב תיבול (נענע, מליסה) או טיפת וניל שיוצרת אשליה מידית של מתיקות בלי אף גרגר סוכר!
- החזיקו במקפיא שקית עם ענבים, הם יכולים לשמש למטרה כפולה: גם לצנן כל משקה (ממים ועד קוקטייל אלכוהולי) וגם להוסיף לו יופי וטעם.
תה קר - קלאסיקה אמריקנית
תה קר, למי שלא מכיר את ההיסטוריה שלו, באמת נולד באמריקה והכוונה אינה לזה שנשפך לממיו הקפואים של מפרץ בוסטון בתחילת מלחמת העצמאות.
הזכויות על ההמצאה שמורות לסוכן מכירות אנגלי דווקא, ריצ'ארד בלצ'ינדן, שהציג תה מהודו וציילון בתערוכה שהתקיימה בסנט לואיס ב-1904, בעיצומו של גל חום מעיק. הסוכן המיואש ראה את המבקרים חולפים על פני דוכנו בלי להתקרב אפילו לדוגמאות המהבילות, שנחלטו על פי מיטב המסורת האנגלית, עד שהגה רעיון מבריק: הוא החליק למשקה כמה קוביות קרח וגרם לתור של טועמים שהשתרך לאורך כל היריד ואימץ בחום את התה הקר.
כיום, אם אחד מסממניו המענגים של המטבח האנגלי היא שעת התה המיתולוגית, שבמרכזה קומקום חרסינה של תה רותח, הרי שקנקן התה הצונן הפך לחלק בלתי נפרד מהמקרר האמריקני.
שימו לב: אפשר לחלוט את התה על המקום, אבל התה הקר משתבח לאחר שהייה של לילה במקרר. במקום לימון - או בתוספת - אפשר להכניס לקנקן לפני ההגשה עשבי תיבול (נענע או כל עשב אחר - ראו להלן, לימונדה), מקלות קינמון, שורש ג'ינג'ר ואפילו קצת רום או משקה חריף אחר.
המרכיבים (ל-4-6 כוסות):
1 ליטר תה חריף
סוכר, דבש או ממתיק מלאכותי, לפי הטעם
1 לימון
קוביות קרח
אופן ההכנה:
- מכינים תה חריף מעלי תה או משקיקים, ממתיקים בסוכר, בדבש או בממתיק אחר, מכסים ומצננים במקרר למשך הלילה.
- לפני ההגשה, פורסים את הלימון ומוסיפים ביחד עם קוביות הקרח.
לימונדה עם עוקץ
בצד השני של האוקיינוס, בארצות החמימות של אגן הים התיכון ובשכונה שלנו, בלבאנט, דווקא העדיפו בימי החום לגוון מים צוננים בסירופים (שהמצאתם מיוחסת לערבים) ובמיצי פירות שונים, בעיקר הדרים. הנציגה המובהקת היא הלימונדה. המתכון שלפניכם הוא של לימונדה על בסיס לימון טרי מפוצצת בוויטמין C . תוספת של עשבי תיבול, ולא רק נענע, מוסיפה לה לא רק טעמים מיוחדים אלא גם ערכים תזונתיים נוספים.
המרכיבים (ל-6 כוסות):
4 לימונים
1/2 כוס סוכר
5-6 גבעולי נענע, לואיזה, גרניום ריחני, רוזמרין, מליסה או כל עשב תיבול אחר, לפי הטעם
אופן ההכנה:
- שוטפים היטב את הלימונים. סוחטים שלושה מהם ואת הרביעי פורסים לפרוסות דקות. יוצקים את מיץ הלימון לקנקן, מוסיפים את הסוכר ויוצקים לקנקן 1 כוס מים רותחים. מערבבים היטב עד שהסוכר נמס.
- מוסיפים לקנקן 1 ליטר מים קרים, את פרוסות הלימון ועשב התיבול שנבחר (אפשר גם תערובת שלהם). מוסיפים קוביות קרח ומגישים קר מאוד.
- טיפ: במקום סוכר אפשר להשתמש ב-1/2 כוס דבש. אפשר גם להחליף את הסוכר או חלקו בממתיק מלאכותי. אפשר גם להוסיף פטל קפוא שיצבע את הלימונדה לוורוד ויוסיף טעם.
קפה קר מנוער (פרָפֶה)
תוצאה מצוינת ומהירה מתקבלת משימוש בקפה נמס, שפופולרי מאד ביוון. הטהרנים מוזמנים להכין קפה "אמיתי" על בסיס אספרסו.
המרכיבים (ל-2 כוסות):
2 כפיות גדושות קפה נמס או 2 מנות אספרסו
4 כפיות סוכר או ממתיק מלאכותי
1 כוס מים רותחים
1/2 כוס חלב
כוס קוביות קרח
2 כדורי גלידה (לא הכרחי)
אופן ההכנה:
- מכניסים את הקפה למנער (שייקר) או לצנצנת בעלת מכסה הרמטי. מוסיפים את הסוכר והמים הרותחים ובוחשים עד שהסוכר נמס.
- מוסיפים את החלב והקרח ומנערים היטב, עד שהקרח נמס ברובו.
- יוצקים לכוס גבוהה ומוסיפים את הגלידה.
חמיצת סלק
המשקה שתפקד על תקן תה קר אמריקני בכל פריז'ידר ממוצא אשכנזי עד לפני כמה עשרות שנים. קצת עבודה, אבל בהחלט תחליף אלגנטי, מרהיב ובריא למשקאות קלים. הביצה מבהירה ומסמיכה מעט את החמיצה. אפשר בהחלט לוותר עליה ולהגיש את החמיצה עם כף שמנת חמוצה לכל כוס.
המרכיבים (ל-4-6 כוסות):
3 סלקים
מיץ מ-1 לימון
3 כפות סוכר
קורט מלח
1 ביצה
אופן ההכנה:
- קולפים את הסלקים ומגררים על מגררת עבה או במעבד מזון עם דסקית גרור גסה. מעבירים לסיר גדול, מוסיפים את מיץ הלימון, הסוכר והמלח. מכסים ב-1.5 ליטרים מים ומביאים לרתיחה.
- מנמיכים את הלהבה ומבשלים בסיר לא מכוסה 15 דקות. מסננים את הנוזלים ומחזירים לסיר (מהסלק המגורר שנשאר במסננת אפשר להכין יופי של סלט).
- מביאים את הנוזלים שוב לרתיחה.טורפים היטב את הביצה ויוצקים לתוכה תוך טריפה מצקת מלאה מהנוזל הרותח. מסירים את הסיר מהלהבה ויוצקים לתוכו את תערובת הביצה. מערבבים היטב.
- מצננים את החמיצה היטב לפני ההגשה.