חב' המזון בעקבות המלצות קדמי: "לא יהיו הוזלות"
ההמלצות לרפורמה בשוק המזון אושרו בממשלה אך בחברות המזון הגדולות לא התרגשו: "המסקנות לא פוגעות בנו, ומה שלכאורה פוגע לא יהיה פשוט ליישם. התחושה היא שההמלצות האלה לא ישנו דבר בשוק המזון. הן אושרו עבור הבחירות בלבד"
הממשלה אישרה היום (א') את הרפורמה בשוק המזון, שנוסחה בוועדת קדמי לבדיקת רמת התחרותיות והמחירים בתחום המזון והצריכה. מטרת הוועדה - להביא לשקיפות מחירים לצרכן ולהגביר את התחרות בין הרשתות וספקי המזון. אולם, בשוק המזון כלל לא מתייחסים להמלצות שאושרו ברצינות, ומטילים ספק ביכולתן לשנות את פני הדברים בתחום.
כתבות נוספות בנושא ועדת קדמי :
- שמחון: "מי שיעלה מחירים במזון יצטרך להורידם"
- האם מיזוגים גרמו להתייקרות מחירי המזון?
- מנכ"ל שטראוס: חב' מזון בארץ לא מרוויחות יותר
גורם בחברת מזון גדולה אמר ל-ynet כי "ההמלצות לא יורידו את מחירי המזון לצרכנים, וגם הורדת מחיר המטרה של החלב לא תוריד את המחיר לצרכנים. אנשים שלא מבינים בשוק המזון כתבו את הדו"ח הזה".
בחברת שיווק גדולה אמרו ל-ynet: "סגירת רפתות קטנות זה אסון לתחרות. חיזוק הגדולים, ששותפים עם תנובה, על חשבון הקטנים. מה שנהרס אי אפשר יהיה לבנות מחדש".
בחברות מזון גדולות אחרות לא התרגשו מהמסקנות. "הן לא פוגעות בנו", אמרו גורמים בשוק. "ומה שלכאורה פוגע לא יהיה פשוט ליישם. טוב שמנסים לעשות קצת סדר בשוק הקמעונאי ולפקח על פתיחה פרועה של סניפי רשתות המזון, אבל התחושה היא שההמלצות האלה לא ישנו דבר בשוק המזון. הן אושרו עבור הבחירות בלבד".
גם נשיא התאחדות התעשיינים, צביקה אורן, התנגד לאישור ההמלצות: "הממשלה החליטה לייקר את מחירי המזון דרך העלאת המע"מ ועכשיו מנסה להפחיתם באמצעות התערבות יוצאת דופן ביחסים המסחריים".
אורן תקף את החלטת הממשלה לאמץ את המלצות ועדת קדמי ודרש לדחות את יישום ההחלטות עד לכינונה של הממשלה הבאה, שתדון בהן מחדש. "אישור המלצות ועדת קדמי היום על ידי ממשלת המעבר הנה טעות. לא ברור לי כיצד הממשלה החליטה על ייקור המע"מ, שייקר באופן מיידי את מחירי המזון ומנגד מנסה להשפיע על המחירים באמצעות התערבות יוצאת דופן ביחסים המסחריים. אם הממשלה רוצה להשפיע על מחירי המזון, מן הראוי שתעצור את העלאת הארנונה, מחירי המים, החשמל ומס המעסיקים, אשר צפויים להתגלגל בסופו של דבר למחירי המוצרים".
עוד הוסיף אורן כי: "אני מאמין במטרה שלמענה הוקמה ועדת קדמי, שהנה להוריד את מחירי המזון בישראל ולאתר כשלי שוק, למען רווחת הצרכנים. אולם, אימוץ ההמלצות הנוכחיות יוביל למטרה ההפוכה".
איל עופר ובני גרוברמן, מייסדי תנועת "ישראל יקרה לנו", מסרו כי: "כל אזרח ישראלי הנכנס לרשת שווק רואה במו עיניו מהו 'דואופול' - כמעט בכל קטגוריה יש רק שני ספקים עיקרים. הקצאת שטחי מדף ברשתות השווק ליצרנים קטנים - היא היא ה'כחלוניזציה' הנדרשת בשוק המזון. בדיוק כמו הקצאת תדרים לחברות הסלולר החדשות - כך יש להקצות שטחי מדף ליצרנים קטנים. ללא הבטחת שטח המדף ליצרנים קטנים - לא יוכל הצרכן לבחור וישאר שבוי של היצרנים הגדולים.
"כפי שראינו כולנו בשבועיים האחרונים, בעוד יצרני ויבואני המזון הגדולים במדינה ממשיכים את ניצול כוחם המונופולסטי להכרזה סדרתית של העלאות מחירים בלתי מוצדקות הניחתות על אזרחי ישראל, ובעוד משרד התמ"ת והממונה על ההגבלים העסקים עומדים מנגד ואינם מתערבים - מביא מנכ"ל משרד ראש הממשלה הצעת החלטה מדוללת מכל תוכן משמעותי".