המגדלים: נעצור את חלוקת הביצים מיום א'
מגדלי העופות טוענים שישביתו את שיווק הביצים החל מ-4 בנובמבר. המגדלים דורשים תוספת של 4 אג' לביצה, ייקור של 5% לצרכן, בעקבות התייקרות של 30% במחירי המזון לעופות. "בארה"ב עלו המחירים ב-22%. שר האוצר מעכב את עדכון המחירים במסגרת כלכלת בחירות והמגדלים קורסים"
- עליות המחירים בסופר: להתחיל לאגור מוצרים?
- רפתנים: "אל תגזלו את כבשת הרש"
החל מיום א', היצרנים לא יספקו ביצים ל-13-12 משווקי הביצים הפועלים בישראל ויחזיקו אותן במחסנים בישובים, כך שלמשווקים לא יהיו ביצים לספק לחנויות ולרשתות השיווק עד להודעה חדשה. "מיום שני נחליט על יציאה לצמתים", אמר ל-ynet מנכ"ל המועצה לענף הלול שמואל לויט.
"אנחנו לא יכולים יותר לשאת בעליית מחירי התשומות בחודשיים האחרונים והעדכון שאנחנו מבקשים, עוד לא כולל את מחירי התערובת של חודש אוקטובר. המגדלים קורסים, אני כבר מקבל טלפונים מאנשים שכבר לא יכולים לשלם חשבון חשמל".
מחיר הביצים נמצא תחת פיקוח המדינה ולטענת המגדלים, בגלל כלכלת בחירות, באוצר מקפיאים את עליית המחירים כדי לא "לקלקל" את המדד. "בכל העולם המחירים עלו ואנחנו החלטנו לדחות את העלייה עד אחרי החגים", אמר ל-ynet מזכיר ארגון מגדלי העופות, מוטי אלקבץ.
"לצערנו, למרות אורך הרוח שגילינו אנו נתקלים בסחבת וסרבנות של שר האוצר, יובל שטייניץ, לעמוד בהסכם עדכון המחירים ולכן לא נותרה לנו ברירה אלא לנקוט בצעד הקיצוני של עצירת שיווק הביצים", אמר.
"שר האוצר יכול לחסוך את ההשבתה"
לטענתו, עדכון המחירים שהם דורשים, עומד במנגנון המוסכם של עדכון המחירים. "התביעה שלנו נתמכת על-ידי כלכלני משרד החקלאות והיועצים המשפטיים של משרדי החקלאות והאוצר, מאחר שהיא תואמת בדיוק את הסכם עדכון המחירים שפועל כבר שנים", אמר.
"רק לשם השוואה, בארה"ב עלו מחירי הביצים בחודשים האחרונים ב-22% כך שהעדכון שאנו מבקשים הוא מינימלי בתנאים הקיימים. על פי הסכם עדכון המחירים בוצעו בשנים האחרונות מספר פעמים הפחתות מחיר כשעלויות היצור פחתו ואנו נהיה הראשונים שנשמח להוריד את המחיר שוב אם מחיר התערובת ירד.
"אנו פונים לשר האוצר בדרישה שלא יעשה ביצרני הביצים שימוש פוליטי באמצעות עצירה מלאכותית של ההתייקרות הנדרשת, שיאמץ באופן מיידי את עמדת היועצים המשפטיים ומשרד החקלאות ויחסוך מכולנו את ההשבתה המיותרת ואת הסבל שיגרם לציבור הצרכנים".
כשמחירי המספוא יורדים - כך גם מחירי הביצים
לפי מנכ"ל המועצה לענף הלול שמואל לויט, "יש מנגנון מוסכם מ-2003 שמסדיר את נושא העלאה והורדת מחירי הביצים. כשמחירי המספוא בעולם יורדים, גם מחירי הביצים יורדים. היינו שמחים אם מחירי התערובת היו יורדים, אנחנו לא רוצים להתעשר, אלא שההכנסה שלנו תמשיך לקיים את רמת החיים הנמוכה יחסית אליה הורגלנו. 3,000 משפחות מגדלות מטילות, 2,000 מהן בגבול הצפון, שם יש בעיית תעסוקה.
"אנחנו מנסים ללחוץ על האוצר, אך שר האוצר מנצל את זה לטעמי פריימריז בליכוד. ועדת המחירים כבר אישרה את העלייה, היועצים המשפטיים של משרדי החקלאות והאוצר גם אישרו אותה והאוצר גלגל אותה לפתחה של היועץ המשפטי לממשלה. אבל גם כשהוא יאשר שר האוצר יעכב את החתימה. שטייניץ מקריב אותנו על המזבח".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "מבקר המדינה פנה אל שרי החקלאות והאוצר והנחה אותם שלא להעלות את מחירי החלב והביצים.
"היועצים המשפטיים של משרדי והחקלאות והאוצר פנו ליועץ המשפטי לממשלה ב-24 באוקטובר לקבלת הנחיות כיצד לפעול בנושא. המשרדים עדיין מחכים להכרעתו".