בית ספר שדה גולן: לטייל כמו ראש ממשלה
כל עונה טובה לטיול בגולן, אבל אין כמו האביב שמנקז לתוכו גבעות מוריקות, נחלי מים ופריחה מגוונת. ועל הכל תלמדו בבי"ס שדה גולן שבו שהו גם מדינאים בכירים, כמו ביבי ויצחק נבון
אין זמן טוב במיוחד לטייל ברמת הגולן. האזור שנראה כמו "האוזן של מדינת ישראל" ראוי לביקור כל השנה: בקיץ טיולי מים בנחלים ומעיינות; בחורף מתכסה האזור בגלימה ירוקה ופריחה; ובסתיו ובאביב קצת משתי העונות הגדולות, בשילוב מזג אוויר משובח.
אבל נדמה שדווקא באביב מתנקזים אל הרמה כל איכויותיו של חבל הארץ המשתרע על פני 60 ק"מ אורך ו-24 ק"מ רוחב. פסגת החרמון, שגיאוגרפים אינם רואים בה חלק מרמת הגולן, עדיין מבצבצת בקודקודה הלבן, שפיעת הנחלים בעיצומה (לעיתים על השנה) והפריחה בשיאה.
עוד בסדרה "עושים לכם בי"ס לטיולים":
- בית ספר שדה הר הנגב: הכל בזכות המכתש
- בית ספר שדה חצבה: הכל בזכות ריקוד הציפורים
- בית ספר שדה אילת: לשחק "ארץ-עיר" עם הטבע
ולא נדבר על נופי הכנרת, אצבע הגליל, נקודות היסטוריות ושאר ירקות טבע שעושים את הביקור בגולן לכזה המעלה תהיות: מה יקרה אם בעתיד יהיה לנו פחות נוח להגיע לכאן?!
בפרויקט מיוחד של ynet והחברה להגנת הטבע - "עושים לכם בי"ס לטיולים" - נסקור את כל בתי ספר שדה בארץ, נישן בהם, נספר על החוויה וכמובן שגם נצא לטיול הראשי של בית הספר ונדווח עליו כאן. והפעם: בית ספר שדה גולן.
מה בתוכנית הלימודים?
מיקום: קצרין
הגעה: בכניסה הדרומית לקצרין (על כביש 9088) פונים שמאלה.
מספר חדרים: 34.
מספר מיטות: 200.
כמה זה יעלה לכם: 405 שקלים לזוג באמצ"ש או סופ"ש, כולל ארוחת בוקר.
מה במועדון: wifi חופשי ללא תשלום, טלוויזיה בכבלים, שתייה חמה, טניס שולחן.
פרטים מעניינים: נשיא המדינה לשעבר, יצחק נבון, התארח בזמנו בבית ספר שדה לנופש עם אישתו, וגם ראש הממשלה בנימין נתניהו ומשפחתו, מלווה בפמליה גדולה של מאבטחים, שהה בבית הספר יום שלם בעת חופשה בצפון.
טבע ואטרקציות לבילוי באזור: העיר התלמודית ומוזיאון הגולן בקצרין, שמורת גמלא - האתר הארכיאולוגי ומצפור הנשרים, נחל ג'ילבון, נחל זוויתן, נחל אל על, בריכת המשושים, נחל יהודיה, שמורת נחל דליות ומפל דליות, אגמון החולה, עין א-תינה, שפך דליות (המג'רסה), הזאכי ואחרים.
במרחק הליכה משער בית ספר שדה: תוכלו לצאת ברגל לשמורת נחל זוויתן. בית הספר מקיים בקביעות יחסי שכנות טובה לא רק עם תושבי קצרין, אלא גם עם שפני הסלע, המתגוררים בין סלעי הבזלת שבסמוך לחדרים ונוהגים לבקר לעתים תכופות... בתצפית לילה ניתן לצפות בטורפים.
גבול של הרי געש
נתמזל מזלנו לטייל באחד האזורים הכי מיוחדים במדינה - אזור שנכבש/שוחרר ב-1967 מידי הסורים, אבל ההיסטוריה היהודית שלו הולכת אחורה בשנים, כבר לימי התלמוד במאה ה-3 לספירה - אז היתה פריחה יהודית באזור
שנחשב כחלק מהגליל כולו.
צה"ל וחטיבות השריון והרגלים שלו נעצרו במלחמה על הגולן, ב-1967 ושוב ב-1973, בקו התלים הגעשיים המשקיף על בקעת קונייטרה שממזרח ובשטח סוריה, וזהו גם קו הגבול כיום.
אם תבקרו בכל אחד מעשרות התלים (חלקם קטנים) של הגולן, מהר רם שבצפון ועד תל סאקי שבדרום - תקבלו את נופה הצפוני של ארץ ישראל לפרצוף, כמו תחושה של שמש מחממת שלא תרצו לעזוב.
מעבדת הניסויים של אלוהים
הגולן מלא באטרקציות לאוהבי טיולים, בעלי חיים וכמובן היסטוריה - מה שגורם לאלפים לנהור צפונה לרומן עם הטבע. לא תמה, איפוא, שזהו חבל הארץ היחידי שבו ישנם שני בתי ספר שדה עם לינה - גולן וחרמון (שלו תוקדש כתבה בפני עצמה).
ההיסטוריה חיה וקיימת ברמה. על כך יעידו אתרים ארכיאולוגיים, כמו רוג'ום אל-הירי (גִלגל רפאים) - מקבץ סלעים
- מבשר את החורף: לטייל בעקבות אירוס הסרגל
- "הטיול בטבע הפך לבריחה": המלצות לפינות חמד בצל המלחמה
- עששיות וציפורים: טיולים ופעילויות חינם בחנוכה של החברה להגנת הטבע
- "סוף-סוף כתבה שלא קשורה למלחמה": יצאנו לבדוק את השיפוץ בעין ג'ונס
- "לקח לי הרבה זמן לצאת מהבית": בלוגרית הטיולים חוזרת לשטח, ויש לה גם המלצה לימים אלה
ענק וסימטרי בן כ-5,000 שנה שלא ידועה מטרתו (קבר? אתר פולחן?), וגם כ-30 בתי כנסת מהתקופה הביזנטית, כשהבולט שבהם הוא בית הכנסת התלמודי של קצרין, שבנוי בזלת - הסלע האופייני לגולן שעמו נהגו לבנות.
חובבי גיאולוגיה, והרי שהגולן הוא מעבדת ניסויים בטבע של אלוהים, לא יכולים למצוא מקום טוב יותר להבנת סודותיה של אמא אדמה.
הרי געש כבויים כבר הזכרנו, אבל תופעות כמו פליאו-מגנטיזם - מגנטיות הפוכה שתשבש לכם את הכיוון במצפן (בין צומת ווסט לצומת פורן), הג'ובה הגדולה (ביער אודם), קלדרות (לוע של הר געש), תופעות קרסטיות (ברכת רם), דולינות (בעיקר בחרמון) ועוד, כולן נמצאות באזור הגולן, ויותר מכך - בפארק הוולקני ברמת הגולן, שהוא בעצם מחצבה ששוקמה על ידי הקרן לשיקום מחצבות, ונפתח בימים אלה ממש.
נחל קצרין - טיול שאולי לא הכרתם
טיולי נחלים הם דבר שבשגרה ברמה, אבל הנה הצעה לטיול בנחל קצת פחות מוכר - נחל קצרין. כשמו כן-הוא, נחל קצרין (בערבית ואדי שייח' מוסא), זורם ממש בתוך בירת הגולן ולמרגלות בית ספר שדה גולן. הטיול בו אורך כ-45 דקות בהליכה נעימה.
יציאה מבית הספר תביא אתכם לשפך הנחל, שבו בריכת מים קטנה ויפה שנוצרה ממפל שייח' מוסא. לאורך המסלול, שעובר מעל לנחל האיתן, צמחיית קנה ענפה ובעונה פריחה של רקפות ומרבדי כרמלית נאה - פרח סגול ויפה ממשפחת המצליבים (שמו ניתן לו מהצלב של מסדר הכרמליתים).
הנחל זורם על למפגשו עם נחל המשושים ומשם, כמו רוב נחלי הגולן, ממשיך ונשפך בכיוון צפון-מזרח לכנרת. ההטייה הזו, שבה זורמים הנחלים לאותו כיוון, נוצרה עם מילוי "אמבטיית הגיר" של הגולן שכוסתה בזלת לפני כ-5 מיליון שנה ועקב הפרשי הגבהים בין צפון הרמה (כ-1,100 מטר מעל פני הים) ודרומה (כ-300 מטר).
אם לא הספיקה לכם הפריחה בנחל קצרין, צאו לשוטט ברחבי הרמה הפורחת, עם דגש על שמורת נוב, שבה גדל בסביבות חודש מארס אירוס הביצות, מיד לאחר פריחתו המוקדמת יותר של הנרקיס. שם הרי גולן, פשוט הושיטו יד וגעו בם.
לטיול יצאנו
תוואי השטח: רמה מישורית שבה חותרים נחלים רבים שנהדרים לטיול
גיאולוגיה בגרוש: בזלת הכיסוי, תלים געשיים, קלדרות, הג'ובה הגדולה, פליאו-מגנטיזם
כמות מים לאדם: 2-1 ליטר ליום, תלוי במסלול ומזג האוויר
לבוש מתאים: ביום - קליל עד מעיל, בלילה - להוציא את הדובון מהבוידעם
עונה מומלצת: כל השנה
מזג אוויר: חורף - קר עם רוחות, קיץ - חם, אידיאלי בסתיו ובאביב
מסלולים נבחרים באזור: נחל אל על, נחל ג'ילבון, נחל זוויתן, נחל זאכי, בריכת המשושים, נחל גמלא
מספר מפת סימון שבילים: 1
מסלול מומלץ: נחל קצרין
מעיין מומלץ: בריכת הקצינים ליד רוג'ום אל-הירי. קשה לזהות, אבל שווה את המאמץ
בע"ח שאולי תראו: תנשמות, שפני סלע, חזירי בר, דורסים, צבאים וכמובן הרבה הרבה פרות