מבצע אכיפה של אגרת הטלוויזיה: מה עושים?
רשות השידור יצאה במבצע אכיפה בחודשים האחרונים ותושבים מדווחים על פקחים שדופקים על דלתות, מתקשרים מחסוי ומשרדי עורכי-דין ששולחים בקשות לתשלום 7 שנים רטרואקטיבית גם אם ברשותכם צג מחשב בלבד. הנה כמה עצות
אזהרה: אם אדם לא מזוהה מתדפק על דלת ביתכם בימים אלה, זו כנראה לא אראלה ממפעל הפיס. סביר יותר להניח שמדובר בפקח של רשות השידור.
- אושר: אגרת הרדיו ברכב תעלה ב-9 שקלים
מזל טוב! זכיתם להיכלל בפרויקט רחב היקף של אגף הגבייה ברשות השידור, שהחל באוגוסט השנה ונועד להביא "לשיוויון בנטל האגרה", (למרות שגם מולטי מיליונר וגם משתכר שכר מינימום ישלמו את אותו הסכום). אם לא שילמתם אגרה עד כה, יתכן שבמשרדי עורכי-הדין שרשות השידור שכרה, ירעיפו עליכם דרישת תשלום של 5,000-6,000 שקל במקרה הגרוע, פרי גבייה רטרואקטיבית על 7 שנים אחורה (אחרת יש התיישנות) + ריביות + הצמדות + שכר טרחה לעורכי-הדין.
לפי עדויות של אזרחים שאותרו, ברשות פועלים בכל הכוח לאחרונה כדי לגבות את המגיע להם. האמצעים: מגוונים ויצירתיים: לבדוק ברשתות מוצרי החשמל אם רכשו טלוויזיה ומתי; לבקש צו מ-HOT ו-yes כדי לברר אם אתם מחוברים לכבלים וללוויין; להגיע לבית ההורים ולשאול אותם היכן גר הילד ואם הוא מחזיק במקלט טלוויזיה; להתקשר לאזרח, לחקור אותו טלפונית בנושא ולהקליט את השיחה וחלק מהפונים ל-ynet מספרים על התחזות בטלפון לבעלי מקצוע שונים על מנת לדלות מידע על הימצאות מכשיר טלוויזיה בבית. בקיצור, רבות הדרכים.
11 משרדי עורכי-דין גויסו לטובת מבצע הגבייה המקיף והם עוברים על כל מספרי הת.ז שחשודים באי תשלום אגרה. כל משרד משלח 10 פקחים לפחות לכל רחבי הארץ מדרום ועד צפון כולל מעבר לקו הירוק בהתנחלויות. הם עורכים אלפי ביקורים בחודש. הם לא מבקרים בכל בית אלא עובדים לפי רשימות של אזרחים פוטנציאלים שנראה שאינם משלמים אגרה. ברשות השידור מעריכים שלאזרחים אלה יש מקלט אך אינם יכולים לחייבם כי אין הוכחה פוזיטיבית לכך. על הרשות לאמת החזקה במקלט בין אם בשיחת טלפון מוקלטת ובין אם בביקור של פקח.
יישום החוק בעייתי: לא מגיעה דרישת תשלום
על פי חוק, חובה על כל אזרח המחזיק במקלט טלוויזיה לשלם את האגרה וכיוון שרבים מאזרחי המדינה לא משלמים אגרת טלוויזיה,
הייתכן שכל-כך הרבה אנשים במדינת ישראל הם עבריינים? 80% מהמגזר היהודי משלמים אגרה ובמגזר המיעוטים 25%-26%. איך זה שלמרות שהשד כלל לא נורא: רק 463 שקל בשנה, רבים שמשלמים חשבונות אחרים לא משלמים אגרה, משום שחוק רשות השידור הוא חוק דרקוני עם יישום בעייתי.
עובדה שאנשים שמשלמים ארנונה, ועד בית ומס הכנסה לא משלמים אגרה. למה? כי כל דרישת תשלום אחרת מהמדינה - מגיעה לבית האזרח, אך אגרת הטלוויזיה? לא ולא. על הרשות לא חלה החובה לשלוח דרישת תשלום - אלא דווקא האזרח הוא זה שחייב ליזום תשלום ברגע שנפל ברשותו מקלט טלוויזיה, לא משנה מי קנה אותו, לא משנה אם הוא פעיל או לא, לא משנה אם הוא שייך לבעלים של הדירה השכורה ומשמש כעציץ.
כלומר המחוקק מצפה שהאזרח יפנה בעצמו לרשות השידור יתייצב ויאמר לה: הנה אני, אשמח לשלם מס. דרישה משונה לכל הדעות. אם האזרח מוכר את הטלוויזיה, או טס לחו"ל לתקופה ארוכה, עליו לדווח על כך בעצמו לרשות השידור, בדואר רשום ולבקש פטור. הכל מוטל על כתפי האזרח.
מתי רשות השידור מתעוררת? כשהאזרח לא משלם את האגרה, שהרי רבים לא יודעים את החוק (אם כי זה לא פוטר אותם מלעמוד בו) ואומרים לעצמם שאם לא הגיעה דרישת תשלום - הם לא ישלמו את האגרה. היפוך התפקידים הזה בין האזרח לרשות - הוא זה שיוצר את רוב הבעיות בגביית האגרה.
שאלות ותשובות: פקח הגיע - לשלם?
כיוון שבעת האחרונה מתעוררות שאלות רבות בעניין הגבייה, הנה כמה תשובות שרובן תקפות למקרה הפשוט של אי עמידה בחוק. נניח שברשותכם מקלט טלוויזיה, אתם צופים באמצעותו בשידורי הטלוויזיה, אך לא שילמתם אגרה עד כה. השורה התחתונה: עדיף לשלם ויפה שעה אחת קודם, אבל יש מגוון מקרים בהם תוכלו להתמקח על גובה הקנס.
פקח הגיע או התקשר לביתי. מה יקרה הלאה?
עו"ד נילי שץ שמנהלת פורום בנושא אגרת הטלוויזיה: "אין ספק בדבר: ישלחו לכם דרישת תשלום שתכלול קנס. יתכן שתתבקשו לשלם רטרואקטיבית מ-2005, יתכן שמספר שנים מצומצם יותר, אם הוכחתם, נניח, שמקלט הטלוויזיה שלכם נקנה לפני שנה.
"ההמלצה הגורפת: הקדימו תרופה למכה ושלמו מיד את האגרה, עוד לפני שיגיע מכתב מעו"ד. כך, גם אם הרשות תרצה לגבות מכם עוד כספים על השנים בהן לא שילמתם, ההתנהלות שלכם תהיה מול מחלקת הגבייה של הרשות ולא מול עורכי הדין. תחסכו לכם שכר טרחה לכל הפחות ותיק בהוצל"פ לכל היותר. כמו כן מול הרשות תוכלו לערוך הסדר תשלומים, מה שבלתי אפשרי מול עורכי-דין ותוכלו להתדיין מול מנהלי האגפים ואולי להמתיק את הקנס".
הפקח נתן לי לחתום על מסמך. לחתום?
עו"ד שץ: "יתכן שתתבקשו על מסמך שכתוב עליו שיש לך טלוויזיה כבר 6 שנים. לא לחתום על שום דבר לפני שקוראים אותו כמו שצריך.
לא הגיע אלי פקח וגם לא התקשר, אבל אני רוצה לשנות כתובת במשרד הפנים? לשלם את האגרה קודם? יש ברשותי טלוויזיה כבר שנים ולא שילמתי.
עו"ד שץ: "כן, כי כל שינוי כתובת מגיע לרשות השידור, אבל קחו בחשבון שגם אז עשויים לרדוף אחריכם בדרישת תשלום על שנים קודמות. בכל מקרה עדיף לשלם, כדי שההתנהלות תהיה מול רשות השידור ולא מול עו"ד".
מעולם לא היה ברשותי מקלט טלוויזיה. האם עלי להודיע על כך לרשות השידור?
עו"ד: "כן. תמיד עדיף להודיע, מאשר לא להודיע".
בודקים את החיבור ל-HOT ו-yes?
לא. רק אם יש להם עניין מיוחד בך ואז נדרש לכך צו משפטי.
לא שילמתי מעולם אגרה, הטלוויזיה שלי נקנתה על-ידי אבא ולא תפסו אותי. לקנות טלוויזיה חדשה על שמי כדי להתחיל לשלם אגרה ולא לשלם קנסות?
כן. כדאי לקנות מכשיר חדש, לשלם את האגרה ולשלוח לרשות השידור קבלה על קניית המכשיר ולקוות לטוב.
לפתוח או לא לפתוח את הדלת
האם אני יכול לסרב לפתוח את הדלת לפקח?
רשות השידור: "כל אזרח שמגיעים לביתו נציגים מטעם רשות השידור, לצורך אימות החזקה במקלט רשאי לסרב שייכנסו לדירה. עם זאת, אנו מבקשים לציין כי אדם המחזיק מקלט טלוויזיה ואינו משלם את האגרה עובר על החוק וצפוי לעונשים הקבועים לחוק בהקשר זה. הדייר רשאי לסרב, אך ימצאו דרכים אחרות לאמת החזקת מקלט". עו"ד שץ: "ימצאו אתכם במוקדם או במאוחר לכן עדיף לפתוח את הדלת".
הדייר אמר לפקח שהוא מחזיק בטלוויזיה בבית – אך לא הכניס את הפקח הביתה, לפי מה ישלחו לו דרישת תשלום?
רשות השידור: "לעיתים הביקורות לצורך אימות החזקה במקלט נעשות באמצעות שיחות טלפוניות ואנו מסתמכים על המידע אותו מוסר האזרח, כך שהחוב שנוצר הוא בהתאם למידע שאנו מלקטים". כלומר: הפקחים ממלאים דו"ח ויחזרו אליכם טלפונית כדי לבדוק את הפרטים החסרים.
אם הדייר קיבל את מקלט הטלוויזיה החודש, ירושה מסבתא שנפטרה וקנתה את המקלט בשנות ה-80-90 – עדיין יאלץ לשלם קנסות דרקוניים לפי שנת ייצור המקלט?
רשות השידור: "כשהאזרח ישתף פעולה, וידווח על תחילת מועד החזקתו במקלט, אנו נאפשר את התשלום בהתאם להודעתו. עם זאת, אנו רוצים לציין כי בחוק נקבעה חובת ההודעה שחלה על האזרח לפיה הוא מחויב להודיע לרשות תוך 30 יום מהרגע שהוא מכניס מקלט לביתו". כלומר אם תסבירו - יתכן שיקשיבו לכם.
מסתבר שאם תצהירו בפני הפקח, שהמכשיר ברשותכם זמן קצר ואין ברשותם מידע אחר - יסתמכו על מילתכם. אם סירבתם למסור מידע - זה עשוי לגרור חיוב מירבי.
אם אין לי טלוויזיה ושלחו לי הודעת חיוב?
כיתבו מכתב לרשות השידור ואף תזמינו בכיף את רשות השידור לסייר בביתכם. כך תוכיחו להם שהוא חף מטלוויזיה.
כמה עורכי-הדין מרוויחים מהסיפור?
מה קורה אם הגיע מכתב מעו"ד?
עו"ד שץ: "תקבלו שובר לתשלום. לרוב, משרדי עו"ד מגישים ישר תביעה בסכום קצוב בהוצל"פ, כך שעלייך להגיב תוך 30 יום. אם לא תשלמו או תגיבו, תגלו שעיקלו לכם את חשבון בנק, שהוטלו עליכם הגבלות בבנק ישראל ושאר סנקציות מטורפות".
שלחתי מכתב תשובה למשרד עו"ד ומתכחשים שקיבלו אותו. מה עושים?
עו"ד שץ "שילחו כל מכתב בדואר רשום ושמרו העתק. אין ברירה".
מה גובה שכר הטרחה לעו"ד?
עו"ד שץ: "החל מ-300-200 שקל. היה לי מקרה בו ברשות השידור פיצלו את התביעה לשני משרדים והחייב אולץ לשלם שכר טרחה לשני משרדים".
קיבלתי דרישת חוב בדואר בלי שדיברו איתי בכלל. היתכן?
לא. אסור לרשות השידור לשלוח דרישת חוב בלי לוודא שיש טלוויזיה בבית, כך קבע היועץ המשפטי לממשלה: מדובר במכתב גישוש בנוסח: "אם אתה מחזיק במקלט טלוויזיה דע שעלייך לשלם את האגרה.
שילמתי לרשות השידור ורק אחרי כן קיבלתי מכתב מעו"ד. אני חייב לשלם להם שכר טרחה?
לא. אךדאגו שברשות השידור ובמשרד ידעו ששילמתם. הם לא ירדפו אחריכם על שכר טרחה. מה שכן, הם עשויים לרדוף אחריכם בשל קנסות פיגורים - אבל נהלו את הדיון מול רשות השידור.
משפחה שכזאת
מתי יש יותר סיכון שאשלם 7 שנים אחורה?
עו"ד שץ: "ככל שהאדם מבוגר יותר והוא מודה שיש ברשותו מקלט טלוויזיה, כך יש יותר סיכוי לכך שיגבו ממנו את המקסימום".
אנחנו עומדים להירשם כנשואים במשרד הפנים. האם ירדפו אחרינו?
עו"ד שץ: "כן. אוטומטית ישלחו בקשה לתשלום לכתובת המשותפת. לעיתים - הבקשה תהיה גם על שנים עברו. כי מניחים שחייתם כמה שנים יחד. הם חיים על ספקולציות".
משק בית משלם רק אגרה אחת, נכון?
עו"ד שץ: "לא בהכרח. אמא עם 4 ילדים ו-4 מכשירי טלוויזיה (לא משנה מי קנה אותם) תשלם על מכשיר אחד בלבד, אבל שותפים לדירה, שכל אחד מהם מחזיק במכשיר טלוויזיה משלו - ישלמו כל אחד בנפרד".
מי מקבל פטור?
"נכי צה"ל ופנסיונרים, חרשים עיוורים ואילמים. ל-100% נכים אין פטור מאגרה, למרות שיש להם פטור ממס הכנסה, אך ניתן לפנות למנהל הגבייה, יש לו סמכות להעניק פטור של 50% אם מגישים אסמכתאות. יש הנחות גם למי שמקבל אבטחת הכנסה לביטוח לאומי ולעולים חדשים".
אני שוכר דירה. איך הגיעו אלי? בגלל בעלי הבית או בגללי?
ככל הנראה - חיפשו את בעל הבית, אבל יכול הליות שהתקשרו לאמאבא כדי לברר היכן אתה גר.
לאזרח ותיק יש פטור האם זה מוחק חוב שצבר לפני הפטור?
לא, אלא אם כן חלה התיישנות.
לפנסיונר יש פטור מאגרה. מה עם בני משפחתו שגרים עמו?
גם להם יש פטור.
ואם הייתי בחו"ל?
עו"ד שץ: "אם לא הודעת, אכלת אותה. היתה לי לקוחה שחיה שנים בקנדה וכשחזרה לארץ עצרו אותה בנמל התעופה והכריחו אותה לשלם אגרה".
מצב עובדתי חדש: אי אפשר לקלוט שידור אנלוגי
בעיה נוספת בחוק היא זו שהתעוררה מרגע הפסקת השידורים האנלוגיים בישראל. במרס 2011 הופסקו בארץ השידורים האנלוגיים. עקב כך, אי אפשר לקלוט יותר שידורים באנטנה אלא באמצעות ממיר אנלוגי בלבד. לפי פסק הדין של ביהמ"ש השלום, בעניין קולנוע חדש: הקריטריון הקובע את בסיס החיוב באגרה הוא קריטריון ההחזקה במקלט הטלוויזיה, המהווה תנאי סף לחיוב באגרה, אך מקלט הוגדר בפסיקה כמכשיר או מערכת מכשירים שממירים גלי רדיו לתמונה. מכאן שלא החזות החיצונית היא הקובעת, אלא השלמות הפונקציונלית.
כיוון שמדובר בפסיקה של ביהמ"ש השלום, לא ברור עד כמה רשות השידור פועלת לפיה ולפי רשות השידור - כלל וכלל לא. להגנת רשות השידור ניתן לטעון, שאכן המהות הפונקציונלית של המכשיר היא הקובעת ואם הוא משמש לצפייה - זו הפונקציה שלו ועקב כך - הרי הוא מקלט.
ברשות השידור פועלים כרגע כאילו מקלט הטלוויזיה הוא אותו מקלט, למרות שהטכנולוגיה מקדימה את רשות השידור ואת החוק. ברשות ניסו אך לא הצליחו להעביר חקיקה בנושא, במסגרת חוק רשות השידור החדש, לפיה תשונה ההגדרה מהו מקלט. כיוון שכך, ברשות מחכים להחלטת בית-המשפט המחוזי י-ם בעניין בקשה לתביעה ייצוגית בנושא, שהוגשה בנובמבר האחרון, במסגרתה טוען אזרח שקיבל דרישה לתשלום - למרות שהמקלט שלו לא יכול יותר לקלוט גלי רדיו. כרגע ברשות השידור עובדים לפי בג"ץ שכבר התיישן לנוכח החידושים הטכנולגיים.
מה לגבי צג מחשב?
רבים צרכנים הטלוויזיה שלא משתמשים עוד בשירותיהן היקרים של חברות הכבלים והלוויין וצופים בטלוויזיה דרך האינטרנט. חיבור של מקלט טלוויזיה לאינטרנט לא מקנה לכם פטור מהחוק, שכן כאמור כל מקלט - משמעותו אגרה.
יש לי ממיר עידן פלוס שמחובר לצג מחשב
כל עוד יש ברשותכם ממיר ומסך, יתכן שזה ייחשב לקליטה.
האם גם צג מחשב משמש כמסך טלוויזיה?
תלוי במסך. מסך מחשב עם טיונר (רכיב המאפשר קליטת שידורי טלוויזיה) כן משמש כמסך טלוויזיה, לפי התנהלות רשות השידור. גם כאן - מחכים לפסיקת ביהמ"ש המחוזי בנושא. רשות השידור: "מחשב שלעצמו לא מחויב בתשלום אגרה, עם זאת, כיוון שבמקלטים רבים פוטנציאל הקליטה כרכיב אינהרנטי במקלט הוא מחויב באגרה. הרשות מודעת לפסיקת בית-משפט השלום בעניין "קולנוע חדש", ומאחר שהנושא תלוי בדיונים בבתי המשפט אנו ממתינים לפסיקתו ונפעל בהתאם".
אם זרקתי את הטלוויזיה האם עלי לדווח לרשות השידור?
בבית-המשפט השלום בת"א נקבע כי מתקנות רשות השידור עולה שישנם שני מצבים בהם צריך ליידע את רשות השידור על דבר מה: כשאדם רוכש מקלט טלוויזיה, וכשאדם מוכר לאדם אחר מקלט טלוויזיה. זה הכל. כל עוד אין חובה כזאת בתקנות, מכאן שאדם לא חורג מחובתו אם הוא משליך את המכשיר ולא מדווח על ההשלכה.