שתף קטע נבחר

היכנסו כבר לאוטו וניסע: 5 הכבישים היפים בארץ

רוצים ליהנות מנופים מרהיבים, אבל לא מתחשק לכם לרדת מהאוטו? קבלו את הכבישים שמהם נשקפים מדבריות הרריים, יערות ולפעמים אפילו שלג. ולא פחות חשוב: סעו בזהירות

‭.1‬ כביש ערד-צומת זוהר

הכביש (מספר ‭(31‬ מתחיל בצומת להבים ואורכו כ־70 ק"מ, והחלק היפה בו הוא מערד לצומת זוהר, בואכה ים המלח, באורך כ־20 ק"מ. הקטע הזה עובר את הנופים ההרריים ויורד בכביש פתלתל מאוד שבחלקו הגדול לא רואים את הרכבים שבאים מעבר לעיקול, ולכן בכל מקרה שיש ספק - פשוט לא לנסות לעקוף. לא בירידה ולא בעלייה, גם אם לפניכם נמצאת משאית עמוסה ומעצבנת שגורמת לכם לנסוע בעמידה.

 

במהלך הירידה לכיוון צומת זוהר חולפים מספר פעמים על אבני דרך שמציינות את גובה הנקודה שבה אתם נמצאים מעל פני הים, בגובה פני הים, ולאחר מכן יורדים אל מתחת לפני הים. בכמה קטעים בכביש יש תצפיות מרהיבות לעבר ים המלח.

 

עוד טיולים יפים בארץ:

 

אם אתם נמצאים בירידה, כדאי לדעת שהחניה של התצפיות נמצאת דווקא בצידו השני של הכביש, לכן כדאי להיזהר מאוד לפני שחוצים את המסלול ובשום מקרה לא לעצור בצד ימין של הכביש ולסכן את התנועה.

 

מהתצפיות ניתן לראות את הנוף המדברי, את ים המלח ואת הרי מואב. אם אתם יורדים בשעת בוקר מוקדמת מאוד תוכלו לזכות לראות את הזריחה היפה. אבל אז גם תצטרכו לנהוג במשנה זהירות משום שהשמש תהיה, בחלק גדול מהנסיעה, ממש בעיניים שלכם.

 

ברוכים הבאים למדבר. כביש 31 בבקעת ב"ש-ערד (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
ברוכים הבאים למדבר. כביש 31 בבקעת ב"ש-ערד(צילום: זיו ריינשטיין)

 

‭.2‬ כביש מצפה רמון-אילת

מדובר בכביש ‭,40‬ עם חבירה לכביש ‭,12‬ ממצפה רמון לאילת, באורך 160 ק"מ, דרך בקעת עובדה, ויש בו כמה מקטעי הנהיגה וגם קטעי הנוף היפים ביותר בארץ. נתחיל במצפה רמון, בדיוק כשחולפים על פני מלון בראשית (משמאלכם) ועוברים מתחת לגשר מעלה העצמאות. מיד לאחריו נצמדים לימין ועוצרים (היכן שמותר) כדי לצפות בנוף עוצר הנשימה של מכתש רמון.

 

בשעות הבוקר המוקדמות (אבל לא רק) עומדים שם יעלים. אתם יכולים לצפות בנוף המרהיב הזה במשך שעות, לראות את הזריחה, לרדת במעלה העצמאות ולהגיע לישורת. לאורך המכתש עוברים בנופים יפהפיים עם הרבה גוונים של צבעי מדבר.

 

נקודת העצירה השנייה לאורך הכביש הזה היא בנאות סמדר. מקום שמועדף עליי לעצירה של ארוחת בוקר. נכון, זה לא מקום מפואר, אולי לפעמים אפילו נראה כמו בית תמחוי. אבל לאכול שם חביתת ירק, לשתות יוגורט טרי־טרי, לטעום מהתמרים מלאי הדבש וגם להצטייד באיזה בקבוק של שמן זית - כבר שווה את העצירה. טוב לחילוץ העצמות.

 

בצומת סמדר אפשר לטעות ולרדת מזרחה בהמשך לכביש ‭,40‬ וזו לא סתם טעות אלא טעות חמורה. כי אתם חוברים לכביש הערבה ומפסידים למעשה את נקודות הציון השלישית. אם צריכים להמשיך לאילת בכביש - 12‬ להגיע לעין נטפים ומשם, דרך הרי אילת, לגלוש לכיוון העיר, כשלפתע נגלה לכם מפרץ אילת במלוא הדרו. זהירות. הנוף עשוי לבלבל אתכם בכביש המסוכן הזה, וכדאי מאוד שתורידו להילוך נמוך ותסתכלו על הכביש. תנו לנוסעים שאיתכם להתפעל. אחר כך הם יספרו לכם שנהגתם באחד הכבישים היפים בארץ.  

 

יורד אל המכתש עד כביש 12. כביש 40 במצפה רמון (צילום: באדיבות Lowshot) (צילום: באדיבות Lowshot)
יורד אל המכתש עד כביש 12. כביש 40 במצפה רמון(צילום: באדיבות Lowshot)

 

‭.3‬ כביש עתלית-בית אורן

כביש 721 התפרסם לפני כשנתיים ככביש האסון, כאשר בדליקה הגדולה שהייתה בכרמל נספו עשרות סוהרים, אנשי משטרה ואנשי כיבוי. מגיעים אליו דרך כביש החוף, כשיורדים במחלף עתלית לעבר קיבוץ בית אורן.

 

לאורכו של הכביש - ומתברר שהטבע מתאושש מהר ממה שחושבים - ישנם חורש ויערות ים תיכוניים. הנהיגה בכביש היא איטית. מי שזוכר מרדפי מכוניות בכבישים צרים באירופה בכמה מסרטי בונד ואחרים, יחשוב לרגע שהוא בעצם שם, אבל אל תנסו את זה.

 

הכביש הזה הוא אחד היפים שיש בארץ, בחלקו הוא צר מאוד ולא כדאי לנסות לבצע בו שום עקיפות. אפשר לעצור ולצפות בצמחייה במקומות שזה ניתן, ואם אתם עושים אותו במסלול

 

הפוך, כלומר בירידה, תוכלו להשתכר גם מהנוף הירוק וגם מהנוף של הים התיכון שנמצא ממש מולכם. מהכביש ניתן לגשת למספר חניונים, בהם חניוני רכס כרמיה, חניון האגם, מחצבות קדומים, פיתחת נחל אורן ועוד.

 

האנדרטה לנספי אסון הכרמל מעל כביש בית אורן (צילום: חגי אהרון) (צילום: חגי אהרון)
האנדרטה לנספי אסון הכרמל מעל כביש בית אורן(צילום: חגי אהרון)

 

‭.4‬ כביש ראמה-פקיעין

כביש 864 יוצא מהכפר הערבי ראמה בגליל לעבר פקיעין. בכניסה לכפר ראמה יש כמה מסעדות מזרחיות, וזו סיבה טובה לעצירה ולהתרעננות, וגם לארוחה. הכביש עולה בחלקו המזרחי של הכפר, מתעקל לכיוון מערב ואז מטפס לאט־לאט לעבר פקיעין, כשבדרך חולפים על הצומת לבית ג'אן וגם זו של היישוב חרשים. הנוף, כן, הרי

זו בדיוק הסיבה שאנחנו מטפסים בכביש הצר והמסוכן הזה - הוא נוף של בקעת בית הכרם, ממג'ד אל כרום ונחף לעבר כרמיאל, כמון, מכמנים סג'ור ושזור.

 

אזור עם הרבה עצי זית, נוף הררי, הרבה צמחייה גלילית ואוויר נקי כמו שמצפים מאזור כזה. בתקופה שיש שלג בהרי הגליל, כדאי לדעת שלפעמים גם בכביש זה יש סימנים של הלבן הלבן הזה וכדאי להיזהר, במיוחד כשהוא קופא על הכביש.

 

סיומו של המסלול פה הוא בכפר פקיעין וחייבים לעצור במרכז המבקרים של עמותת בית זינאתי, אותה משפחה יהודית שבמשך אלפיים שנה, כך על פי המסורת, מתגוררת במקום והנצר האחרון של המשפחה, מרגלית זינאתי, ילידת שנת ‭,1931‬ עדיין מתגוררת במקום ושומרת בקנאות על בית הכנסת היהודי העתיק.

 

נופי הגליל בשילוב אוויר נקי. כביש 864 (חנן ישכר, מפה) (חנן ישכר, מפה)
נופי הגליל בשילוב אוויר נקי. כביש 864(חנן ישכר, מפה)

 

‭.5‬ כביש בצת-עמק החולה

 המבוגרים בוודאי זוכרים את כביש 899 הישן, זה שעוד נבנה בתקופת המנדט הבריטי והיה כביש צר ומסוכן מאוד.

היום עדיין אפשר לראות קטעים ממנו, אבל הכביש הנוכחי רחב ומהנה יותר לנהיגה, ויש בו יופי גלילי טיפוסי. הכביש מתחיל מצומת בצת ומסתיים ממש בעמק החולה. אבל לפני שעולים אליו כדאי לעשות עצירה בראש הנקרה ולטייל גם לאורך הים.

 

השקיעו שם הרבה בשנים האחרונות וזו הזדמנות לראות את החידושים. אורכו של כביש הצפון קצת מעל ל־60 קילומטרים. הוא עובר בנוף גלילי יפה מצידו האחד, ובנוף לבנוני מצידו האחר.

 

לאורכו יש לא מעט נקודות עצירה, מערות קדומות, פלאי טבע כמו מערת הקשת, שהיא בעצם קשת סלע גדולה ותלויה מעל מצוק הנושק לנחל בצת, פארקים, הרבה מאוד תצפיות, חלקן גם נקודות אזכור לאירועי טרור שהיו באזור לאורך שנים. זהו כביש מהנה לנהיגה, וגם הוא נחשב לאחד היפים בארץ.

 

פעם היה כביש צר ומסוכן. כביש 899 (צילום: יפה רזיאל) (צילום: יפה רזיאל)
פעם היה כביש צר ומסוכן. כביש 899(צילום: יפה רזיאל)

 

ועל איזה כביש טיול אתם ממליצים - טקבקו לנו!

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניב קלדרון
נוף גלילי אל מול הלבנון. כביש הצפון
צילום: ניב קלדרון
מומלצים