טיול בכביש 395: להתגנב אל ירושלים מאחור
בימים שעם ישראל עולה לי-ם, למה לא לעשות זאת דרך כביש יפה ופחות מוכר? כביש 395, שעובר לצד ערוץ נחל כסלון, הוא אופציה לטיול רכוב בין מעיינות, אנדרטאות ומצודות
בימים של עלייה לרגל החלטנו לבחון דווקא את הדרכים לעלות לירושלים על גלגלים. הציר המרכזי, כביש 1, עולה לירושלים מצומת שער הגיא בתוואי ערוצו של נחל נחשון. בלי לפגוע בכבודו של נחל נחשון נאמר שיש ערוצי תקשורות יפים יותר בין השפלה לעיר הבירה.
נחל כסלון למשל. כביש 395, בקטע שבין צומת אשתאול לצומת הר איתן (צומת הסטף), עובר לצד ערוץ נחל כסלון, וכדאי להגיע אליו במיוחד, גם אם אין לכם מה לעשות בירושלים. נוסעים באיטיות, מתענגים על הנוף ההררי שבצד הכביש הצר, חונקים צעקת הפתעה כשהכביש עולה ויורד בלי אזהרה מוקדמת, ומתגנבים אל ירושלים מאחור, דרך עין כרם, בלי פקקים.
איך מגיעים: מכביש 1 פונים במחלף שער הגיא דרומה לכביש 38 ונוסעים לכיוון בית שמש. אחרי כ-6 ק"מ, בצומת אשתאול, פונים שמאלה על פי השילוט לצובה (1). משמאל מטעי זיתים, מימין פאתי אזור התעשייה של בית שמש, זוהי נקודת ההתחלה.
מפת טיול הרכב מצומת אשתאול לסטף
בגובה, בין האורנים
הכביש מתעקל בחדות שמאלה, עולה ומתפתל בין חורשות האורנים הצפופות. בשלהי החורף ובאביב אפשר לראות בצד הכביש את פריחתו הסגולה של כליל החורש. תוך פחות מ-2.5 ק"מ של נסיעה צוברים כבר גובה רב-יחסית, ומגיעים אל הכניסה ליער יהדות תימן (2). ביער הוכשר חניון יפה ונוח בין האורנים, מקום אידיאלי למי שאינו ממהר ורוצה לעצור לנשום אוויר צלול מלוא הריאות.
עוד טיולים בערוץ התיירות:
- סטארט-אפ קולינרי: כרטיסי טעימות בשווקי הארץ
- אתר הסנדל: כף רגליכם עוד לא דרכה במקום כזה
- ואדי קלט בסכנת זיהום; אז יצאנו לתת צילום
תגיעו גם אם אין לכם מה לעשות בי-ם. כביש 395 (צילומים: חנן ישכר)
אפיק נחל כסלון
לאחר שעוברים את היער מתקרבים לחלק המעניין והיפהפה של הדרך (3): 1.5 ק"מ של כביש צר, שעובר לצד האפיק המתעמק של נחל כסלון, צמוד-צמוד לצלע ההר. למען הקטע הצר הזה לבדו שווה להגיע לכאן.
נחל כסלון יוצא מאזור רמאללה ומתאחד עם נחל שורק קילומטרים ספורים מערבה מכאן, ליד תחנת הרכבת של בית שמש. קטע הכביש מספיק בקושי למעבר של שתי מכוניות זו מול זו, ונראה כתלוי מעל אפיק הנחל, צמוד לקירות התלולים של ההר.
הכביש עולה ויורד חליפות, שדה הראייה צר וקצר, ויש לנהוג לאט, אבל לא רק מסיבות בטיחות: בנסיעה מהירה מפסידים את הצבע הירוק הדשן של שפע הצמחייה, האורנים, השרכים ומצוקי הסלע. גם בימי קיץ חמים תרגישו כאילו אתם נמצאים על רכס הרים אירופי, קריר, מוצל, ולפרקים אפלולי כמעט.
אל תפסידו בדרך את את הצבע הירוק הדשן של הצמחייה. הרי יהודה
עין כסלון
לאחר כ-1.5 ק"מ הכביש מתרחב שוב ומימין מבצבצים מעל הרכס הבתים והלולים של המושב כסלון. משמאל יש חורשה יפה ונדירה של אורנים, שונים במראם מהאורן הירושלמי המוכר: צבעם העדין ירקרק-כסוף, נופם עגול, תנועתם רכה. בעיקול הבא של הכביש, משמאל לדרך, יש פנייה לשבילים מסומנים.
בעלי רכב עם הנעה קדמית יכולים לרדת כאן בירידה תלולה למדי לנחל כסלון. בעלי הרכב הפרטי יכולים לפנות כאן (4) שמאלה ומייד שוב שמאלה אל דרך עפר טובה לכל רכב, המובילה לאחר כמה מאות מטרים אל עין כסלון.
המעין נובע בנקבה שבקדמתה נבנתה בריכת איגום מטופחת. מסביב לבריכה צומחת נענע משובלת ובתוכה שוחים להם בשלווה מספר דגי זהב. מפלס המים בבריכה נמצא בשיאו בחודשי החורף וגם אז הוא די רדוד ומגיע עד גובה הברכיים.
חפשו את דגי הזהב בפנים. עין כסלון (צילום: משה קוסטה)
אנדרטת מגילת האש
בהמשך העלייה, לאחר כ-1.5 ק"מ נוספים, מגיעים לכיכר תנועה. פנייה ימינה בכיכר תוביל למושב כסלון ואל אנדרטת מגילת האש (5). כסלון הוא מושב עובדים בעל אופי דתי, שהוקם כחלק מיישובי ההר זמן קצר לאחר קום המדינה,
ושוכנו בו עולים מתימן.
על פסגה סמוכה ליישוב, בתוך יער האורנים, מתנוססת אנדרטת מגילת האש. האנדרטה שעיצב הפסל נתן רפפורט בנויה ברונזה ומתנוססת לגובה שמונה מטרים. זהו תבליט בדמות שני גווילי ספר תורה, בגובה של יותר משמונה מטרים. בגוויל אחד מתוארים אירועים מתולדות עם ישראל, מן החורבן שבא בעקבות המרד ברומים ועד ימי השואה, ובגוויל השני - אירועים הקשורים בעלייה, במאבק לעצמאות ובהקמת מדינת ישראל.
לאחר הביקור באנדרטה חוזרים אל הכיכר ופונים בה ימינה חזרה לכביש. עכשיו עוברים בצד הלולים של מושב רמּת רזיאל, ומביטים שמאלה (צפון) אל הרכס המקביל. אפשר לראות מכאן את מעלה החמישה, את נווה אילן ואת העלייה לקסטל. למרגלות הרכס הזה מתנהלת קרוב לוודאי בצפיפות התנועה בכביש 1, שאתם השכלתם להימלט ממנה. הכביש ממשיך להתפתל על קוו הרכס, עובר את מוסד איתנים ואת מושב גבעת יערים, ומגיע אל שער הכניסה לקיבוץ צובה (6).
תבליט בדמות שני גווילי ספר תורה. אנדרטת מגילת האש
צובה ומצודת בלמונט
קיבוץ צובה הוקם על ידי לוחמי פלמ"ח שלחמו בהרי ירושלים בזמן מלחמת העצמאות. על הפסגה הסמוכה לו
- מבשר את החורף: לטייל בעקבות אירוס הסרגל
- "הטיול בטבע הפך לבריחה": המלצות לפינות חמד בצל המלחמה
- עששיות וציפורים: טיולים ופעילויות חינם בחנוכה של החברה להגנת הטבע
- "סוף-סוף כתבה שלא קשורה למלחמה": יצאנו לבדוק את השיפוץ בעין ג'ונס
- "לקח לי הרבה זמן לצאת מהבית": בלוגרית הטיולים חוזרת לשטח, ויש לה גם המלצה לימים אלה
מתנוססים שרידיה של מצודה צלבנית מהמאה ה-12 ששמה בלמונט (7), ההר היפה. המצודה נכבשה על ידי סלאח א-דין ועל הריסותיה הוקם הכפר הערבי סובא שנכבש ביולי 1948.
לכפר הייתה חשיבות אסטרטגית רבה בשל מיקומו בעורף הקסטל. בסמוך לשרידי המצודה יש עץ אלון עתיק, בן מאות שנים, מהקשישים בארץ. אלונים מציינים לעיתים קבר שייח', ולעיתים מקור מים. ואכן, התגלה במקום מעיין חתום, מהיפים בארץ. אל המעיין יורדים דרך פיר עמוק, ומימיו נובעים מתוך חדר מקומר גדול.
על חורבות המצודה הוקם הכפר הערבי סובא. בלמונט לעת ערב
עין טייסים
מימין לכביש, ממש מול הכניסה לקיבוץ, יש דרך כורכר מסומנת ירוק שיורדת אל נחל שורק. בעונת הקיץ כדאי לסטות מהכביש ולנסוע בה אל עין טייסים (8). אחרי נסיעה של כ-2.5 ק"מ בדרך הירוקה מגיעים לשלט של רשות שמורות הטבע.
חונים וממשיכים ברגל כ-300 מטרים בשביל מסומן לבן שמוביל אל המעיין דרך חורש יפה של עצי קטלב. המעיין נמצא בלב בוסתן מטופח, והבריכה שאוגרת את מימיו מלאה מים עד שפתה. בני משפחתו וחבריו של הטייס צבי זיגלבאום, שנפל ב-1987, מטפחים במסירות ובנאמנות את המקום היפה הזה.
לאחר הביקור במעיין חוזרים בשביל לרכב ונוסעים בדרך הירוקה בחזרה לעבר הכניסה לקיבוץ (6). מכאן מתחיל הכביש לרדת. צולל אל בוסתני העצים הנשירים של צובה ועולה אל כיכר התנועה של צומת הר איתן (סטף) (9), כאן מסתיים הטיול.
פניה ימינה תוביל מכאן אל האתר המטופח של מעיינות הסטף, אם פונים שמאלה מגיעים עד מהרה אל היישוב מעוז ציון, ומשם בחזרה לכביש 1. לירושלים המשיכו לפי השילוט. הכביש יוריד אתכם לכיוון שכונת עין כרם.
מעיין נמצא בלב בוסתן מטופח. עין טייסים
מידע כללי
נקודת מוצא: צומת אשתאול
נקודת סיום: צומת הר איתן (סטף)
דרגת קושי: קל
עונה: אביב, קיץ, סתיו, חורף
סוג המסלול: קווי
תחומי עניין: מתאים למכשירי ניווט, ארכיאולוגיה/היסטוריה, תולדות הישוב, טבע ונוף
מפות טיולים וסימון שבילים: מס' 9, מבואות ירושלים ("הפרוזדור")
מתאים לילדים: כן
כניסה: חופשית
לקוח מתוך הספר "דרכים יפות" מאת צבי גילת, הוצאת מפה
לעוד טיולים לחג היכנסו לאתר מפה