שתף קטע נבחר

 

אתר חדש ימצא לכם מפגעים ליד הבית

"סביבתי", אתר אינטראקטיבי חדש, מרכז את המידע הסביבתי בישראל ומציג אותו על מפה, בהתאם למקום מגוריכם. כך תוכלו לגלות כמה אנטנות סלולריות יש לכם ליד הבית, היכן צריך לשלם בכניסה לחוף הים, מה רמת זיהום האוויר בסביבה - אבל גם איפה יש בסביבתכם מתקני מיחזור וריאות ירוקות

מעוניינים להשליך את המחשב הישן לפח מיחזור  אך לא יודעים לאן? תוהים האם המפעל הסמוך לביתכם מזהם את האוויר? מעוניינים לנפוש בשבת עם הילדים ומחפשים פארק ציבורי נחמד במרחק נסיעה קצר? על שאלות אלה ועוד רבות אחרות יענה לכם "סביבתי" - אתר אינטראקטיבי חדש שנועד המאפשר לציבור הרחב לגלות מה יש בסביבתו.

 

>>> לכניסה לאתר "סביבתי"

 

כתבות נוספות במדור כלכלה ירוקה :

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

יוזמי ומנהלי האתר הם ארגון אדם טבע ודין והחוג לגיאוגרפיה באוניברסיטת תל-אביב. הוא מתבסס על מפה אינטראקטיבית המציגה מידע בתחומי סביבה שונים, למשל מיקום אנטנות סלולריות בסביבת הבית, פארקים ציבוריים בסביבה, חופים בתשלום ואיומים על שטחים פתוחים.

 

אנטנות סלולריות במרכז תל-אביב. כך זה ייראה:

 

יעל דורי, ראש תחום תכנון באדם טבע ודין ומנהלת האתר, מסבירה כי על מנת לאסוף את המידע ולהנגיש אותו, הם פנו למשרדי ממשלה, רשויות מקומיות, רשות הטבע והגנים, ארגוני סביבה וגורמים נוספים שתרמו נתונים.

 

המידע שנאסף נבדק על ידי מדענים ומשפטנים בארגון, שהחליטו אם לאשר אותו לפרסום ברשת. אמנם בתחומים מסוימים אין עדיין פירוט מלא, אבל כבר עתה ניתן לקבל מידע למכביר על הנעשה בסביבת המגורים של כל אחד ואחת מאיתנו.

 

איך זה עובד?

האתר מתבסס על תוכנת המיפוי הגאוגרפית GIS ונוח להפעלה, אך מאחר שהמפה בנויה ממספר שכבות - להלן הסבר קצר לאופן בו היא עובדת: בשלב הראשון מומלץ לגשת לשורת החיפוש - "מה בסביבתי?" ולהקליד את מקום מגוריכם (השורה תושלם באופן אוטומטי).

 

כעת אפשר להתחיל לעבוד: מצד ימין מופיעות חמש קטגוריות של נושאים. כל אחת כולל מספר תתי קטגוריות, שלצד כל אחת מהן מופיע ריבוע ריק. אם תסמנו אותו יצוצו על המפה המקומות שבהם אפשר למצוא אותן. אפשרות נוספת היא ללחוץ על האפשרות "שכבות מידע" ולבצע בה חיפוש על פי נושא לבקשתכם.

 

כך למשל, אם תבחרו את הקטגוריה "אוויר אנרגיה וקרינה" יופיעו הנושאים ניטור אוויר, קרינה סלולרית ותקני פליטות של מפעלים. אם תלחצו על קרינה סלולרית - המפה תתמלא באינספור נקודות שמייצגות אנטנות של חברות הסלולר השונות (הסימונים אף יופיעו בצבעים שונים - בהתאם לחברות).

 

אתר פסולת פיראטי. גם הוא יהיה במפה (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
אתר פסולת פיראטי. גם הוא יהיה במפה(צילום: חסן שעלאן)

 

קטגוריות נוספות הן "סביבה וחברה" שכוללת חופים בתשלום, ארגונים סביבתיים, גנים בוטניים; פסולת ומיחזור שמכילה פירוט של הרשויות שמפרידות פסולת ובכמה אחוזים, מוקדי איסוף פסולת אלקטרונית ומטמנות פסולת מיועדות לשיקום; ומשק המים שכוללת בין היתר תקני פליטות שפכים במפעלים, מכוני טיהור שפכים ומתקני התפלה.

 

בקטגוריה האחרונה, קרקע בנייה ופיתוח, מפורטים האתרים שמופיעים בדו"ח האיומים של החברה להגנת הטבע (לחיצה על האתר שמופיע במפה אף יפנה לעמוד הרלוונטי בדו"ח), האינטרסים בחופי הים התיכון כפי שמיפו באדם טבע ודין, מחצבות ופארקים ציבוריים. לבסוף, ניתן ללחוץ על נושא נוסף שנקרא "מה בסביבתי" ולמעשה פותח באופן אוטומטי חמישה תתי נושאים נבחרים על המפה, כמו ניטור אוויר, פארקים ציבוריים ותאגידי מים.

 

האתגר העיקרי: איסוף המידע

עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין, מסביר כי האתר נועד בראש ובראשונה להציג את תמונת המצב הסביבתית בישראל, באמצעות ריכוז המידע בנושאי סביבה שונים והנגשתו לציבור במקום אחד. האבסורד, כפי שעולה מדבריו של ברכה, הוא שעצם האיסוף והשגת הנתונים היה למעשה החסם המרכזי שניצב בפניהם במהלך בניית האתר.

 

קושי זה הוא גם הסיבה לכך שבחלק מהקטגוריות ניכר כי המידע עדיין חלקי, דוגמת גנים ופארקים קטנים בערים או תקני פליטה בדרום. זו גם הסיבה לכך שקטגוריות מסוימות נותרו בחוץ בינתיים, כמו קרקעות מזוהמות, אתרי פסולת פיראטיים, אזורי ריסוס של חומרי הדברה ועוד.

 

גם הקטגוריה של בתי ספר נותרה בינתיים בחוץ, בשל אי שיתוף פעולה מצידו של משרד החינוך, גם לאחר שהוגשה כלפיו בקשה מתוקף חוק חופש המידע. ברכה מסביר כי הכללת מיקומים של בתי הספר בארץ באתר, תאפשר לדעת במדויק איזה מפגעים יש לידם. מצד שני, היו גם רשויות שששו לשתף פעולה, בייחוד כאלה שמקפידות על הפרדת פסולת או שפתחו אתרים למיחזור פסולת אלקטרונית.

 

רק לא להפוך לארכיון

אתגר נוסף הקשור לאתר הוא שמירה על המידע עדכני, כך שהאתר לא יהפוך לארכיון. ברכה מאשר כי מדובר במשימה לא פשוטה שכן הנתונים משתנים כל העת, אך מקווה וצופה שרשויות יפנו אליהם בבקשה לשיתוף פעולה, באופן שיאפשר להרחיב את המידע. כך למשל, כבר בשבועות הקרובים יתווסף פירוט של שמורות טבע, מחצבות נטושות, זכויות קידוחי נפט ואתרי פסולת פיראטיים - בעיקר בצפון הארץ.

 

שביל אופניים באשקלון. לא רק מפגעים (צילום: רותם מלנקי) (צילום: רותם מלנקי)
שביל אופניים באשקלון. לא רק מפגעים(צילום: רותם מלנקי)

 

הוא מקווה כי סיוע נוסף בהשלמת פערי המידע יגיע מצידם של הגולשים, שיכולים להיות משתתפים פעילים באיסוף המידע ולדווח באתר על מפגעים הידועים להם. "בבסיסו של מרכז המידע עומד העיקרון לפיו שקיפות ומידע הם כוח ציבורי שיכול לחולל שינוי סביבתי", אומר ברכה. "איכות החיים שלנו נמדדת בראש ובראשונה ביכולת של כל אדם לדעת מה המפגעים בסביבת מגוריו, החומרים המזהמים ליד מקום עבודתו, רמת איכות המים שהוא שותה והאוויר שהוא נושם, כמה קרינה יש לו ליד ביתו ועוד".

 

"מבלי לדעת היכן האוויר מזוהם, היכן נפלטים חומרים מסוכנים ואפילו היכן ישנם בתי ספר ירוקים בסביבת המגורים שלנו, לא נוכל לפתח ולקיים סביבת חיים ראויה ובריאה", מדגיש ברכה. "בזכות האתר יכול כל אדם בלחיצת כפתור אחת להכיר את מפת המפגעים הסביבתיים באזורו, בסביבת מוסדות החינוך של ילדיו ומנגד, גם לדעת היכן שבילי האופניים, הפארקים והגינות הקהילתיות הפזורות ליד ביתו. אנו מאמינים כי לאחר שהציבור ייחשף למידע הסביבתי - הלחץ יוביל את מקבלי ההחלטות לתכנון נכון יותר, ששם דגש על צדק סביבתי ובריאות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סימוני אנטנות סלולריות (מתוך האתר)
מומלצים